Gezi Parkı Ana Davası'nda, Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamı kararına Mahkeme Başkanı muhalefet şerhi koydu. Başkan Sercan Karagöz, şerhinde, suç vasfının değişme olasılığı, delillerin büyük ölçüde toplanması ile cezaevinde kaldığı sürenin gözüne alınarak Kavala'nın adli kontrolle serbest bırakılması gerektiği görüşünü savundu.

Gezi Parkı Ana Davası'nda 18 Şubat 2020’de verilen karar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından, aralarında Osman Kavala'nın da bulunduğu 9 sanık hakkındaki beraat kararı yönünden bozulmuştu.

Gezi Parkı Ana Davası; bozma kararının ardından bugün yeniden başladı. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada sanıklar ve avukatları dinleyen mahkeme heyeti, verdiği ara kararda, davanın tek tutuklu sanığı olan Osman Kavala'nın tutukluk halinin devamına karar verdi.

Mahkeme başkanının, eşinin rahatsız olması sebebiyle katılmadığı duruşmada, geçici başkanlık yapan Hakim Sercan Karagöz, oy çokluğuyla alınan karara muhalefet şerhi koydu.

Başkan Karagöz karşı oy yazısında şöyle dedi:

"ADLİ KONTROL İLE YETERLİ DENETİM SAĞLANIR"

“Sanık Mehmet Osman Kavala'nın üzerine atılı TCK'nın 328/1. maddesinde düzenlenen 'Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme' suçu bakımından suç vasfının değişme ihtimali, sanığın savunmasının tespit edilmiş olması, delillerin büyük ölçüde toplanmış olması ve bu aşamada tutuklu kaldığı süre de gözetilerek, sanık hakkında adli kontrol tedbiriyle de yeterli ve etkin denetim sağlanabileceği ve bu tedbirlerin ölçülü olacağı kanaatiyle sanığın 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 109/3-a maddesi uyarınca, 'Yurt dışına çıkamamak', 109/3-b maddesi uyarınca 'her hafta pazartesi ve perşembe günleri ikametgahına en yakın polis merkezine müracaat etmek', ayrıca 109/3-k maddesi uyarınca 'İstanbul ili mülki sınırlarını terk etmemek' şeklinde adli kontrol tedbirleriyle tahliyesine karar verilmesi görüşünde olduğumdan Sayın Çoğunluğun tutukluluğun devamı yönündeki görüşüne iştirak etmiyorum.” 

 

Kaynak: anka