Haber: BERKAY VAROL - Kamera: ÜNAL AYDIN 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) sefer yapacak Hatay Deniz Otobüsü (HADO) projesine ilişkin, "Resmi izinleri aldık. İki gün önce de Resmi Gazete’de ‘deniz hudut kapısı’ olarak tescillendi. Türkiye’de yapılması gereken her şeyi yaptık. Burada, Gazimağusa’da, gidiş-geliş yapacak bir organizasyon peşindeyiz. Pandeminin yüksek seyrettiği günlerde denizcilik örgütü, insanların denizden taşınmasını yasakladı. Açılır açılmaz, Kıbrıs’ta işe başlamak istiyoruz. Akdeniz’de, Doğu Akdeniz'de, bu karasularda Türk bayrağı dalgalanarak gemilerin gidip gelmesini istiyoruz" dedi.

Lütfü Savaş, Gazimağusa ile Hatay arasında sefer yapacak HADO'ya ilişkin ANKA Haber Ajansı’na açıklama yaptı. Savaş, HADO’yla ilgili tüm izinlerin alındığını ve koronavirüs salgını nedeniyle deniz taşımacılığına gelen yasağın kalmasını beklediklerini belirtti.

Savaş, HADO projesini 5 yıl önce yaşama geçirmeye karar verdiklerini kaydederek, “Sonuç itibariyle her şeyi bitirdik. Salonumuzu, gümrük sahamızı, içindeki tefrişatı bitirdik. Resmi izinleri aldık. İki gün önce de Resmi Gazete’de ‘deniz hudut kapısı’ olarak tescillendi. Türkiye’de yapılması gereken her şeyi yaptık. Burada, Gazimağusa’da, gidiş-geliş yapacak bir organizasyon peşindeyiz. Pandeminin yüksek seyrettiği günlerde denizcilik örgütü, insanların denizden taşınmasını yasakladı. Açılır açılmaz, Kıbrıs’ta işe başlamak istiyoruz. Akdeniz’de, Doğu Akdeniz'de, bu karasularda Türk bayrağı dalgalanarak gemilerin gidip gelmesini istiyoruz. Tabii bunları yaparken gençlerimizin ve burada yaşayan insanların kıt kanaatle geçindiğini düşünürseniz bunların daha ucuz yolculukla hem Türkiye’ye hem de KKTC’ye seyahatini sağlayacağız” dedi.

Savaş, ilk olarak eşya ve yük taşınmasını planladıklarını ifade ederek, “Nihayetinde hem konteyner hem de araba taşımasını istiyoruz. İnsanlar istedikleri şekilde Kıbrıs ile Hatay arasında hem eşyasını taşıyabilsin hem oradan buraya gelecek büyük konteynerlerle yükler gelebilsin. İsteyen insanlar arabasıyla seyahat edebilsin. Gelmek istediğimiz nokta burası. İnşallah çok yakında seyahatler başlar” diye konuştu.

Taşımacılık başladığı zaman hem Hatay hem de Gazimağusa’da coşkuyla karşılanmasını umduklarını belirten Savaş, “5 yıllık bir emek var. Birçok insanın umudu olmuş bir taşımacılık sistemi var. İki tarafın hem resmi makamları hem sivil toplum örgütleri hem de çalışan insanlar ve öğrenciler için büyük bir heyecanlı açılış olacak inşallah” dedi.  

Savaş, HADO’nun bölge için ekonomik önemine değinirken “Buraya geliş sebeplerimizden birisi de KKTC’nin gelişmesine katkı sağlamak. Burada ortaya konan milli iradeye destek vermek. Bütün bunlar CHP’nin öncelikli konularıydı. Gerçekten buraya geliş sebeplerimiz sade, duru sebeplerdir. Kafamızın arkasında başka soru işaretleri yoktur” diye konuştu.

Kaynak: anka