Kadınların sanayide istihdama katılımını artırmak için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlatılan “Sanayide Kadın Eli” projesinde Kütahya pilot il seçildi. Proje kapsamında; kadınlara çıraklık eğitiminin yanı sıra operatörlük, cmm ölçüm, cnc işleme, torna, taşlama gibi alanlarda da eğitim verilerek sanayide istihdam edilmeleri sağlanacak.

İlk olarak Kütahya’da uygulamaya alınan, sanayi sektöründe nitelikli kadın istihdamına yönelik projenin, TOBB önderliğinde, 81 ilde yaygınlaştırılması planlanıyor.

KÜTAHYA’DAN TÜRKİYE’YE YAYILACAK

“Sanayide Kadın Eli” projesi ile eğitimini tamamlayıp henüz istihdam edilememiş kadınlar, meslek lisesi, lise mezunu ve eğitimi devam eden gençlere ulaşmak hedefleniyor. İlk olarak Kütahya’da uygulamaya alınan proje ile kadınların sanayi sektöründe istihdama katılması, gençlerin önünde rol model olması ve sanayinin nitelikli çalışan ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

ÖNCE EĞİTİM SONRA İSTİHDAM

Sanayideki kadın istihdamını artırmayı amaçlayan projede TOBB öncülüğünde harekete geçen heyet,  öncelikle ildeki sanayicilerle görüştü. Sanayicilerin de desteğini alan proje heyeti; iş arayan, çalışmaya istekli hedef kitlenin belirlenmesi ve bu kadınlara yönelik seminerlerin düzenlenmesi için muhtarlarla bir araya geldi. Mahalle muhtarları aracılığıyla ulaşılan kadınlara seminerlerde; çıraklık, operatörlük, cmm ölçüm, cnc işleme, torna, taşlama, tel erezyon, robot bakım onarım, robot kodlama, kaynakçı, kalite kontrol, ihtiyaca uygun ek eğitimler ve kişisel gelişim eğitimleri verilecek.

AYDOĞDU: “KALKINMA ANCAK KADINLA OLABİLİR”

Kütahya’da hayata geçirilen projeye ilişkin bir açıklama yapan TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üst Kurul Üyesi Fatma Aydoğdu, Türkiye genelinde toplam 7 bin üye ile çalışmalarını sürdürdüklerini aktardı. Ülkenin kalkınmasının ancak kadınların istihdama katılması ile mümkün olabileceğini belirten Aydoğdu: “Bu anlamda yerelde kadınlarımızı güçlendirmek için çok değerli çalışmalar yapıyoruz. Çalışan kadınlarımızın oranını incelediğimizde yüzde 80’i hizmet sektöründe yer alıyor. Sanayideki istihdam oranı ise yüzde bir. Bu projenin çıkış amacı kadınların sanayideki istihdam oranlarını artırmak ve bir paradigma değişimlerini başlatmak” diyerek tüm kurum, kuruluş ve sanayicilerden destek istedi.

GÜRAL SÜRMELİ: “ÇOK GURUR DUYDUĞUMUZ BİR PROJE”

TOBB Kütahya Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli ise: “Çok gurur duyduğumuz bu projenin başlangıcı için 3 aydır çalışıyoruz ve iki hafta önce büyük bir projeyi başlattık. Muhtarlar nezdinde ilk önce kadınlarımızın tespit edilmesini sağladık. Bundan sonraki aşamada kadınlarımızla bir toplantı gerçekleştireceğiz ve eğitime katılacakları belirleyeceğiz. Birçok kadının hayatına dokunup onlara bir şeyler öğretelim istedik. Umut ediyorum ki çok hızlı bir şekilde projemizi hayata geçirebilir, diğer iller için de örnek teşkil edebiliriz” dedi.

51 KADIN BAŞVURDU

Her mahalle muhtarının projeyi kendi mahallesindeki dezavantajlı kadınlara anlatmasının ardından kısa bir sürede 51 kadın başvuruda bulundu. Projeyi hayata geçiren TOBB Kadın Girişimciler Kurulu heyeti, başvuruda bulunan kadınlarla bir toplantı gerçekleştirecek ve belirlenen kriterlere uygun olan adayları eğitime alacak. Eğitimlerini başarılı bir şekilde tamamlayan kadınlar ise sertifika alarak, gönüllü sanayicilerin fabrikalarında istihdama katılacak.

 

Kaynak: anka