TAMER ARDA ERŞİN

Pandemi döneminde işten çıkarma yasağı nedeniyle, işten çıkarmanın yöntemi haline getirilen Kod 29 ile işten atılan Dilbent Türker, Ankara’ya yürüyüş başlatacak. Türker, işe iade talebiyle 2 haftada yaklaşık 450 kilometre yürüyecek.

Koronavirüs pandemisinde işten çıkarma yasağı nedeniyle işverenler, işçileri; İş Kanunu’ndaki “ahlak ve iyi niyet kuralı” ihlali gerekçesiyle işten çıkardı. İşten çıkarılan işçilerin, işten çıkarılma gerekçeleri; Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kaydına Kod-29 olarak işlendi. İşçilerin, Kod-29 mağduru olmaması için düzenleme yapıldı. Ancak düzenleme, mağduriyetin önüne geçmedi.

Sinbo Fabrikası’nda çalışan Dilbent Türker, sendikalı olduğu için işten çıkarıldığını iddia etti. Çıkarılması da SGK kayıtlarına Kod-29 olarak yansıtıldı. 184 gündür işe geri dönmek için fabrika önünde eylem yapan Türker, yarın Ankara’ya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önüne yürüyecek.

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Türker, Kod 29’un pandemide patronların başvurduğu yöntem olduğunu belirterek, “Bu kod ile patronların tazminatsız işten atmasının önü açılmış oldu. Biz de Kod 29’un kaldırılması için 6 ayı aşkın süredir Sinbo Fabrikası’nın önünde direniyoruz. Bu süreçte pek çok kez saldırıya da uğradık. SGK, kelime oyunuyla 29 rakamını çıkararak ve çeşitli kodlara bölerek sorunu çözdüğünü iddia etti. Ancak ne hak kaybı çözüldü, ne de Kod 29’un haksız ve hukuksuz kullanılmasının önüne geçildi” dedi.

İşe iade edilme talebiyle Ankara’ya yürüyeceğini kaydeden Türker, 2 haftalık süreçte 450 kilometre yol alacağını belirtti. 

Kaynak: anka