Haber: EDDA SÖNMEZ / Kamera: ADEM KARABAYIR 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ziyaret ettiği Kırklareli’nde esnafın derdini dinledi. Ekonomik darboğazdan yakınan esnaf çok zor durumda olduğunu söyledi. Ekonomiye karşı adeta milli mücadele verdiklerini dile getiren halı satan esnaf, "Bir vatandaş olarak sizden beklentimiz yüksek. Özellikle CHP tek kapımız oldu. CHP’ye güvenimiz tam. Daha doğrusu tek kapımız oldu. Lütfen böyle çay filan dağıtmıyorsanız bize birer tane dürbün getirin, hükümet yetkililerini yakından göremiyoruz. CHP’li vekilimizi gecenin bir vakitti aradım işimizi çözdü. Ben CHP’li değilim, canı gölünden geçen seçimde de bundan sonraki seçimlerde de söz verdim, eşime de aileme de söyledim oy vereceğiz" dedi.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Kırklareli’nde esnafı ziyareti etti. Kılıçdaroğlu'nun, "Nasılsınız, işleriniz nasıl gidiyor" diye sorduğu esnaf dert yandı. Kılıçdaroğlu ve esnaf arasında şu diyalog yaşandı:

"MALI ŞİMDİ SATTIĞIMIZ FİYATA KENDİMİZ ALIYORUZ"

“Kılıçdaroğlu: Nasılsınız iyi misiniz? Gömlekleri nereden alıyorsunuz?

Esnaf: Mahmutpaşa’dan İstanbul’dan

Kılıçdaroğlu: Güzel. Tekstil bizde fena değil, iyi gelişti marka olarak da iyi.  

Kılıçdaroğlu: Fiyatlar nasıl?

Esnaf: Fiyatlar çok arttı. Aldığımız malı şimdi sattığımız fiyata kendimiz alıyoruz.

Kılıçdaroğlu: Maalesef her alanda öyle bir tablo var. İnşallah aşılır moralinizi bozmayın...

“İNŞALLAH SİZİ BAŞIMIZDA GÖRÜRÜZ"

Bir başka esnaf: Çok memnun olduk sizi gördük burada, inşallah başımızda görürüz her zaman.

Kılıçdaroğlu: Ona millet karar verecek bizim ittifakımız var. İnşallah beraber Meral hanım ile.

Esnaf: İnşallah Meral Hanım ile beraber, temennimiz, beklentimiz artık. Çünkü istiyoruz, halk olarak da istiyoruz.

KILIÇDAROĞLU: SİZİ YAŞATMAMIZ LAZIM, ÇÜNKÜ ESNAF ORTA DİREKTİR

Kılıçdaroğlu: Hep beraber huzur içerisinde yaşarız. Toplum çok gerildi. Adeta birbiriyle kavga eder noktaya taşındı, kutuplaştı. Bundan Türkiye’nin kurtulması lazım. Yani insanlar farklı düşünebilir ama kavga etmenin bir mantığı yok ki Türkiye bir sürü sorunla karşılaştı. Bunları da aşmamız lazım. Aşarız, moralimizi bozmayalım. Türkiye büyük ve güçlü bir ülke, hepsini aşacağız inşallah. Ve tabii sizin yaşamanız lazım çünkü esnaf orta direktir. Bu milletin orta direğidir.

Esnaf: İnşallah biz size güveniyoruz Pandemide biraz zorlandık. Bayramda kapandık 17 gün o çok kötü oldu.

Kılıçdaroğlu: İnşallah kredilerin faizlerini sıfırlayacağız.

Esnaf: İnşallah başkanım onu hep duyuyoruz.

Kılıçdaroğlu: Yoo sıfırlayacağım

“ÇAY FİLAN DAĞITMIYORSANIZ BİZE BİRER TANE DÜRBÜN GETİRİN, HÜKÜMET YETKİLİLERİNİ YAKINDAN GÖREMİYORUZ”

Halı satan esnaf: Ekonomiyle milli mücadele veriyoruz, ekonomi düşmanımıza dönüştü. Yüzyıl önce verdiğimiz mücadeleyi bugün ekonomide vermek utandırıyor. Bir vatandaş olarak sizden beklentimiz yüksek. Özellikle CHP’ye güvenimiz tam. Daha doğrusu tek kapımız oldu. Lütfen böyle çay filan dağıtmıyorsanız bize birer tane dürbün getirin, hükümet yetkililerini yakından göremiyoruz. Bir derdimiz oluyor, işini yapması gerek kişilere ulaşamıyoruz. CHP’li vekilimizi gecenin bir vakitti aradım işimizi çözdü. Ben CHP’li değilim canı gölünden geçen seçimde bundan sonraki seçimlerde söz verdim eşim de aileme de söyledim oy vereceğiz.

“BİZ DÜŞMANA SALDIRAN BİR NESLİN TORUNLARIYIZ NASIL BİRBİRİMİZE SALDIRIRIZ”

Kılıçdaroğlu: Teşekkür ederiz bizim de görevimiz sizin sorunlarınız çözmek.

Halıcı: İkincisi genel başkanım sizin yaşınızın farkında olmadan mı yapıyorlar bunu? Yani bu saldırılar nasıl olacak? Başkanım biz utanıyoruz. Biz düşmana saldıran bir neslin torunlarıyız, nasıl birbirimize saldırırız? Bizler yüzyıl önce Fransız’a saldırdık. Bugün sizin yaşınıza bari hürmet etsinler. Onlar bizim içimizi acıtıyor.

"BİR YILDIR ÖDEYEMİYORUM BAĞ-KUR'UMU MAĞDURUZ"

Kılıçdaroğlu: Nasılsınız iyi misiniz, bol kazançlar diliyoruz, bol kazançlar diliyoruz

Esnaf: Şükürler olsun iyiyiz sizler nasılsınız? İşimiz biraz zor, yani bu pandemide çok yara aldık. Bir yılı aşkındır BAĞ-KUR’umu ödeyemiyorum. Toparlamaya çalışıyoruz başkanım, ama çok zor işimiz.

Kılıçdaroğlu: Az önce toplantıda söylediler 'BAĞ-KUR primleri çok yüksek ödeyemiyoruz' diye.

Esnaf: Evet çok yüksek, bir de kapandık. Paket servisle dönmüyor başkanım, olmuyor yani bir yıldır ödeyemiyorum BAĞ-KUR’umu. Mağduruz, yani çok mağduruz gıda sektörü olarak.

Kılıçdaroğlu: İnşallah düzelteceğiz, efendim hoşça kalın.

"BİZ YİNE GELELİM, HALKIN PARTİSİ OLDUĞUMUZU SÖYLÜYORUZ"

Esnaf: Vallahi içimden diyordum buradan hep geçiyorlar hiç uğramıyorlar.

Kılıçdaroğlu: Neyse bu sefer şeytanın ayağını kırdık ve geldik. Nasılsınız işleriniz nasıl?

Esnaf: Allah bereket versin. Okul sezonu diye biraz hareketlilik var. Siz nasılsınız?

Kılıçdaroğlu: İyiyiz hamdolsun geldik bir toplantı yaptık.

Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu: Geçtiğimiz günlerde de buraya bir-iki siyasetçi geldi. Hemen yollar falan kapandı ama sadece uzaktan esnafa merhaba dediler. Hanımefendi de onları kastediyor. Gelip şöyle bir hayırlı işler demediler.

Kılıçdaroğlu: Neyse biz yine gelelim en azından halkın partisi olduğumuzu söylüyoruz.

Esnaf: Evet seçimden seçime uğramayın herkes için söylüyorum.

"ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN DERTLERİNİ VURGULAYIN"

Esnaf: Genel Başkanım memnun oldum.

Kılıçdaroğlu: Merhabalar, nasılsınız iyi misiniz?

Esnaf: Sağ olun çok teşekkür ederim. Cumhuriyetten, adaletten, demokrasiden, laiklikten yana oylarımızı kullanıyoruz. Bu böyle bundan sonra da böyle devam edecek. Üniversite öğrencileriyle ilgili bir şey söylemek istiyorum. Bir oğluma Edirne'de 1500 liraya ev tuttuk, artı 500 liralık da haftalık masrafı olsa 3 bin 500 lira eder. Üniversite öğrencisinin masrafı asgari ücreti de geçiyor. Yani bu konuyu da vurgulayın. Çok çok teşekkür ederim tanıştığımıza memnun oldum.

Kılıçdaroğlu: Bu yıl mı kazandı üniversiteyi?

Esnaf: Hayır bu yıl üçüncü senesi, yani bir üniversite çocuğunun maliyeti nereye geldiğini bunu vurgulayın.

Kılıçdaroğlu: Dersleri nasıl?

Esnaf: Güzel, sağ olun.

"DÖVÜŞÜYORUM DEYİNCE BİRAZ MESAFELİ Mİ DURALIM?"

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun esnaf ziyaretinde esprili sohbetler de yaşandı. Güçlü pazılara sahip bir esnafa sporla ilgilenip ilgilenmediğini soran Kılıçdaroğlu, "Daha önce dövüşüyordum başkanım, sonra esnaflığa girdikten sonra vaktimiz olmadı" karşılığını aldı. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun, "Dövüşüyorum deyince biraz mesafeli mi duralım" diye espri yapması gülüşmelere yol açtı. Esnaf ise "Estağfurullah başkanım olur mu hiç” dedi. "Çok güzel,. çok iyi gördüm sizi. Televizyonlarda gördüğümüz gibi değilmişsiniz" diyen esnafa Kemal Kılıçdaroğlu'nun da "İyi bir kahve ısmarlayayım o zaman" sözleriyle karşılık vermesi de orada bulunanları güldürdü.

"İŞİMİZ YOK EŞİM RAHATSIZ, KANSER HASTASI HİÇBİR ŞEKİLDE İŞ BULAMIYORUM"

Bir başka esnaf: Yurt dışında çalıştım tecrübeliyim baya başarılıyız ama iş yok. Afganistan'da çalıştım başkanım ama Taliban geldi, sonuçta buraya geldik. İşimiz yok eşim rahatsız, kanser hastası. Hiçbir şekilde iş bulamıyorum. Başkanımla görüştüm o yardımcı olacak sağ olsun.

Kılıçdaroğlu: Kaç yıl Afganistan'da çalıştın?

Esnaf: Üç yıl başkanım.

Kılıçdaroğlu: Hangi sektörde?

Esnaf: İnşaat, havaalanı NATO projesinde çalıştım. Büyük zorluklar yaşadık ama mücadelemiz ne için çoluğumuz çocuğumuz için. Üniversiteyi kazandı oğlum Kırklareli Üniversitesi İngilizce Mütercim Tercümanlık Bölümü’nde okuyor. Onun için mücadelemiz. Ama sizi istiyoruz gerçekten bütün kalbimizle.”

"ENGELLİLERİN OKULLARI YOK, EĞİTİMLERİ YOK" 

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, yol boyu önüne çıkan vatandaşlarla da selamlaşarak sohbet ederken şu diyaloglar yaşandı:

Vatandaş: Engelli oğlum var, işitme engellilerin sorunlarını iletemiyoruz. İşitme engelliler sınavlarına (EKPS) giriyor, normal sınavlarda bu çocuklarımız sandalye bacağı deyince bacak olduğunu anlamıyorlar, sandalye bacağını bilmiyorlar, ehliyet sınavına giriyor kelimelerin cümlelerin anlamlarını bilmiyor. Okulları yok, eğitimleri yok. Bunu birçok kişiye dile getirdiğimiz halde uzak olduğumuz için Ankara'ya, Allah razı olsun bunları iletebilirseniz. Engellilerin EKPS'ye girmeden sınavla atanmasını.

Kılıçdaroğlu: Onlar için özel sınav yapılması lazım, eğer yapılacaksa, şu anda binlerce engelli kadrosu boş, onun da doldurulması lazım.

Vatandaş: Dört yıldır sağ olsunlar doldurmuyorlar, yani A, B, C partileri olarak değil de gönül rızasıyla içeriye alabildik, onun sayesinde taşeronda çalışıyor. 'Baba diyor bize niye kadro gelmiyor?' Bunları rica ediyoruz sizlerden. Bir de Kırklareli'miz için güzel bir şey istiyorum ilimizin hangi köşesine giderseniz gidin artık 2020 yılındayız kitap okumayı beceremiyoruz bari kahvehaneleri kaldırımlardan çıkaralım belediyemiz bunları açsın.

Kılıçdaroğlu: Belediye Başkanımız burada.

Vatandaş: Rica ediyorum bütün başkanlarımızdan, üzüldüğümüz şey sağlık ocaklarına, okullara giderken her yol, hep kahve rica ediyoruz.

GENÇLERLE SOHBET

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, CHP Genel Başkan Koordinatör Başdanışmanı Erdoğan Toprak, 15 milletvekilinin eşlik ettiği Kemal Kılıçdaroğlu, esnaf ziyaretinin ardından Kırklarelili gençlerin kahve davetini kabul etti. Kılıçdaroğlu, bir kafenin bahçesinde oturarak gençlerle sohbet etti. 

 

Kaynak: anka