Haber: EDDA SÖNMEZ-Kamera: ADEM KARABAYIR 

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eğitim-öğretim yılının başlamasına günler kala İstanbul’daki okullarla ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. Kaftancıoğlu, “15 okulun depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ve yıkım kararı çıkmıştı. Devlet o 15 okulun kamulaştırma bedelini ödeyemedi. Okulların kamulaştırma bedelini ödeyemediği için aynen o okullar duruyor. Ne yıkılmış ne tadilat yapılmış ne de yerine yenisi eklenmiş” dedi.

CHP İl Başkanı Kaftancıoğlu, Bayrampaşa Cevatpaşa Ortaokulu önünde bugün bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kaftancıoğlu, yaptıkları incelemeler sonucunda, İstanbul’da birçok devlet okulunda yangın merdiveni olmadığını gördüklerini söyledi. Kaftancıoğlu, "Bakın yangın merdiveni gibi hayati bir konu. Bunu da buradan Milli Eğitim Bakanı'na, İl Milli Eğitim Müdürü'ne ve İstanbul Valiliği'ne iletmiş olalım" dedi.

"DEVLET OKULLARIN KAMULAŞTIRMA BEDELİNİ ÖDEYEMEDİĞİ İÇİN AYNEN O OKULLAR DURUYOR"

Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

“2018 ve 2019 yıllarında İstanbul’daki 15 okulun depreme dayanıksız olduğu tespit edilmiş ve yıkım kararı çıkmıştı. Bizzat Milli Eğitim Bakanı, İl Milli Eğitim Müdürü, bir sonraki öğretim yıllarına, 'Bu okulları yapacağız, yeniden eğitime açacağız. Ya yıkacağız ya da yenisini yapacağız' diye söz vermişti. Ben size bir şey söyleyeyim mi, bugün belgesi geldi. Devlet o 15 okulun kamulaştırma bedelini ödeyemedi. Somali’ye yardım ederken para vardı. Okulların kamulaştırma bedelini ödeyemediği için aynen o okullar duruyor. Ne yıkılmış ne tadilat yapılmış ne de yerine yenisi eklenmiş diyorum.”   

DEPREME DAYANIKSIZ OLDUĞU TESPİT EDİLEN 15 OKUL

Depreme dayanıksızlığı tespit edilen ancak bugüne kadar hiçbir işlem yapılmadığı belirtilen okullar şöyle:

"Büyükada Halk Eğitim Merkezi, 125 Yıl Atatürk Ortaokulu, Hacımaşlı Köyü İlkokulu, Halk Eğitim Merkezi Küçükbakkalköy Arslan Türkdoğan Kurslar Şubesi, Tuna Anaokulu Bayrampaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Binası, 50. Yıl Süheyla Artam İlkokulu, Levent Kız Meslek Teknik Anadolu Lisesi, Büyük Esma Sultan Ortaokulu Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Ek Binası, Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu/ Beşiktaş Halk Eğitim Merkezi Ana Binası, Hamiyet Gerçek İlkokulu, Hüseyin Aycibin İlkokulu, Mahmut Erseven İlkokulu, Natuk Birkan Halk Eğitimi Merkezi, Bozhane İlkokulu, Çavuşbaşı Ahmet Akça İlkokulu."

Kaynak: anka