Avukat Hakları Grubu İzmir adına Avukat Banu Aşkın İnce, rahim ağzı kanserine neden olan HPV enfeksiyonuna karşı HPV aşısının ücretsiz yapılması için Sağlık Bakanlığı'na başvurdu.

Avukat Banu Aşkın İnce, Sağlık Bakanlığı'na dilekçe sunarak rahim ağzı kanseriyle mücadelede büyük önem taşıyan HPV aşısının Ulusal Aşılama Programı'na alınmasını istedi.

Dilekçesinde, HPV aşısının sigorta kapsamına alınmadığını ve 3 dozunun maliyetinin 2 bin 85 TL olduğunu belirten İnce, HPV'nin kansere neden olan 15 farklı tipinin bulunduğunu ve aşının büyük oranda koruma sağladığına vurgu yaptı.

"DAR GELİRLİ İNSANLAR ERİŞEMİYOR"

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Avukat Banu Aşkın İnce, rahim ağzı kanserinin Türkiye'de yaygın olarak görüldüğünü belirterek şunları söyledi:

"HPV aşıları rahim ağzı kanserini önleme bakımından etkinliği kesin olarak kanıtlanmış bir yöntem. Buna rağmen aşıya erişimin ücretli olması sebebiyle ciddi sorunlar ortaya çıkıyor. Covid-19 salgını ile mücadele edilen bir dönemde milyonlarca aşı devlet tarafından ücretsiz olarak yapılıyor. Böyle bir dönemde HPV aşılarının ücretli olması, Anayasa ile teminat altına alınmış sağlık hakkını, yaşama hakkını güvencesiz bırakıyor. Bilhassa dar gelirli insanlarımız bu aşılara erişemiyor.

Avukat Hakları Grubu İzmir olarak kadın hakları mücadelesinin bir paydaşı olduğumuz için konuya sessiz kalmadık. Şu aşamada Sağlık Bakanlığı’na idari başvurumuzu yaparak HPV aşılarının Ulusal Aşılama Programına dahil edilmesini ve ücretsiz olmasını talep ettik. Ümit ediyorum ki bu konuyu Bakanlık düzeyinde çözüme kavuşturabiliriz. Ancak girişimimizin başarılı olamaması durumunda yargısal sürecin de sonuna dek takipçisi olacağız. Çünkü bu konu sadece kadınların hak arama mücadelesi değildir. Bütün bir toplumun, erkeklerin, çocukların, ailelerin ortak mücadelesidir. Bizler de toplumumuzun her kesiminden insanın hak arama mücadelesinde yanlarında olmak için var olmuş bir avukat hareketiyiz."

 

Kaynak: anka