İzmir'de sosyal medyada başka bir erkeğin fotoğrafını beğendiği gerekçesiyle sevgilisi Zeynep Çetinkaya'yı darp ettiği için yargılanan Berk Öcalan ilk duruşmada serbest kaldı. Karşıyaka 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkan Berk Öcalan, "silahlı tehdit ve hürriyetten yoksun kılma" suçlarından beraat etti. Öcalan "hakaret" ve kasten yaralama suçlarından 15 ay hapis cezası aldı, ancak denetimli serbestlikle salıverildi. Karara tepki gösteren Zeynep Çetinkaya, "Madem cezası yok herkes birbirini sopayla dövsün" dedi.

İddiaya göre, Karşıyaka'da geçen 23 Mart'ta, kafe çalışanı Berk Öcalan, sosyal medya hesabından bir erkeğin fotoğrafını beğendiği gerekçesiyle birlikte yaşadığı sevgilisi Zeynep Çetinkaya'yı darp etti. Polise sığınıp hastaneden darp raporları alan, kolunda kırık, vücudunun çeşitli yerlerinden de ağır hasarlar bulunan Zeynep Çetinkaya, şikayetçi oldu. Hakkında başka suçlardan arama kararı bulunan ve gözaltına alınan Berk Öcalan ise çıkarıldığı nöbetçi mahkemece tutuklanıp cezaevine konulmuştu.

Çetinkaya'nın darp edildiği olayla ilgili açılan davanın ilk duruşması bugün Karşıyaka 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. 'Silahla tehdit', 'silah sayılan aletle kasten yaralama', 'hakaret' ve 'kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından 25 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen Öcalan, SEGBİS üzerinden hakim karşısına çıktı. Zeynep Çetinkaya da duruşmaya avukatı Yavuz Efe Arıcıoğlu ile birlikte katıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de Çetinkaya'ya destek için bugün duruşmaya katıldı.

Suçlamaları reddeden Öcalan beraatini isterken, Zeynep Çetinkaya ise şikayetini mahkemede de sürdürdü.

Avukat Yavuz Efe Ağırel, Çetinkaya'nın 1,5 yıl süren ilişki boyunca sistematik şiddete uğradığını, olay günü de hamile olduğunu ve 2 aylık bebeğini düşürdüğünü ileri sürdü. Tarafların ve şahitlerin dinlenmesinin ardından mütalaasını açıklayan mahkeme savcısı tutuklu Öcalan'ın beraatini istedi.

Kararı açıklayan mahkeme başkanı ise sanığın 'silahlı tehdit' ve 'hürriyetten yoksun kılma' suçlarından beraatine, 'hakaret' suçundan 2 ay 15 gün, 'kasten yaralama' suçundan ise 1 yıl 15 gün hapis cezasına çarptırıldığını açıkladı. Öcalan'ın, denetimli serbestlik hükümlerinden faydalandırılarak tahliyesine karar verildi.

CEZASI YOKSA HERKES BİRBİRİNİ SOPAYLA DÖVSÜN

Karara tepki gösteren Zeynep Çetinkaya, sürekli darp edildiğini belirtirken, "Tüm komşularımız da şahittir. Madem bunun cezası yok, herkes birbirini sopayla dövsün" diye konuştu.

KADIN ÖRGÜTLERİ VE BAŞKAN SOYER DESTEK VERMİŞTİ

Çetinkaya'ya destek için Karşıyaka Adliyesi'ne gelen ve duruşmanın da bir bölümünü izleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, şu açıklamayı yapmıştı:

"İzmir'de hiçbir kadın yalnız yürümeyecek. Türkiye'de kadınlar yalnız yürümeyecek. Biz sonuna kadar yanında olacağız. Onunla iftihar ediyoruz. Hak arayışında dimdik ayakta duruyor. Çok güçlü bir kadın. Hakkını sonuna kadar koruyacak. İzmir kadın şehri. İzmir kadın haklarının en çok savunulduğu ve kadınların en çok özgürlük yaşadığı kent olarak kalmaya devam edecek. İstanbul Sözleşmesi'nin getirdiği koruma haklarının tamamının takipçisi olmaya devam edeceğiz. Biz hukuka güveniyoruz. Sonuna kadar Zeynep'in hakkının koruyucusu olacağız."

Duruşma öncesi Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu üyeleri de adliye önünde Çetinkaya'ya destek açıklaması yapmıştı.

 

Kaynak: anka