HDP'li kadınlar, “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” etkinliklerini İzmir'de Deniz Poyraz anısına düzenledikleri eylemle başlattı. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kadına yönelik şiddeti de istismarı da bunu destekleyenleri de tarihin çöp sepetine göndereceğiz" dedi.

İzmir'de Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplanan HDP'li kadınlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında silahlı saldırı sonucu öldürülen Deniz Poyraz anısına eylem düzenledi.

Eyleme; HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz ve HDP'li kadınlar katıldı.

"EMNİYET GÖREVLİLERİ AÇIĞA ALINMADI"

Deniz Poyraz'ın İzmir'de HDP İl Başkanlığı'nda silahlı saldırı sonucu öldürüldüğü sürece değinen HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, şunları söyledi:

"Deniz'imiz bu şehirde kapıda onlarca polis varken katledildi. Katil içeride yarım saatten fazla kalarak, Deniz'imize işkence yaparak bir kadını katletti. Bu iktidar yaptıklarıyla sözleriyle aslında kadın katillerine cesaret veriyor. Biz kadınlar olarak her gün ölüyoruz. Samuray kılıçlarıyla Başak Cengiz katledildi. Batman'da Sultan Karabulut katledildi. Hem de ablasının eşi tarafından. Koruma istemişti, her zamanki gibi yargı harekete geçmedi. Binlerce kadın erkek devlet şiddetiyle katledilmeye devam ediyor. Katiller 'Adın nedir abicim' denilerek neredeyse alınlarından öpülecek. İzmir emniyetinden 'İsmin nedir abicim' diyen zat hala görevde. Kapıda durup içeride katilin işini bitirmesini bekleyen emniyet görevlileri hala açığa alınmadı. Onur Gencer isimli katil, valiliğin tesislerinde Balçova Termal Tesisleri'nde haftalarca konakladı, bir lüks içinde yaşadı. SADAT'la ilişkisi ortaya çıkarılmadı. Cinayet gününden bir gün önce emniyetle 27 kere neden görüştü? Bu sorulara savcılık yanıt aramadı. 25 Kasım'a girerken her yerde kadınlar ayakta. İstanbul Sözleşmesi'nin de, İLO Sözleşmesi'nin de yürürlüğe girmesini istiyoruz. Yüzlerce kadın, kadın hakları mücadelesi verdiği için şu anda hapishanelerde. Hep birlikte mücadele ederek özgür günlerin yakın olduğunu söylemek istiyorum. Kadına yönelik şiddeti de istismarı da bunu destekleyenleri de tarihin çöp sepetine göndereceğiz."

"KADINLAR HER YERDE"

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Kadın düşmanı politikalar sebebiyle kadınlar eziliyor, sömürülüyor ve katlediliyor. Halkların Demokrasi Partisi olarak 25 Kasım Haftası'nın startını sevgili yoldaşımız Deniz Poyraz'ın anısıyla başlatıyoruz. Erkek ve devlet şiddetine, Yoksulluğa, savaşa karşı HDP her yerde, kadınlar her yerde" dedi.

HDP Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ise, "Kadınları alçaltarak ast pozisyona itmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Erkek ve devlet şiddeti son bulana kadar mücadele sürecek" dedi.

Deniz Poyraz'ın annesi Fehime Poyraz da "Erkekler kadınlardan korkuyor. Kokmasalar kadınlara şiddet göstermezler. Vicdanlı olun, kadınları öldürmeyin, kadınlara saygı verin" diye konuştu.

Kaynak: anka