İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan çeltik fiyatlarının hayal kırıklığı yarattığını ve kabul edilemeyeceğini ifade etti. Türkiye’de çeltik üretiminin 350 bin tondan yaklaşık 1 milyon tona çıktığını belirten Kahveci, uzun taneli çeltiğin kilosunun 6 lira 90 kuruş, orta taneli çeltiğin 6 lira 15 kuruş, kısa taneli çeltiğin 5 lira 75 kuruş  olması gerektiğini ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısının ardından dün yaptığı açıklamada, ton başına baldo pirinç için 5 bin 500 lira, osmancık çeşidi için 4 bin 500 lira, luna çeşidi için 4 bin lira alım fiyatı uygulanacağını açıkladı.

İYİ Partili Ergin Kahveci ise yaptığı yazılı açıklamada Türkiye’de çeltik üretiminin 350 bin tondan yaklaşık 1 milyon tona çıktığını belirtti. Kahveci, uzun taneli çeltiğin kilosunun 6 lira 90 kuruş, orta taneli çeltiğin 6 lira 15 kuruş, kısa taneli çeltiğin 5 lira 75 kuruş olması gerektiğini söyledi.

Kahveci, yaklaşık 125 bin hektar alanda çeltik ekimi yapıldığını, çeltik ekim alanlarının son 20 yılda 2 katına çıktığını ifade ederek, “Sanki, çeltik üretimindeki bu gelişme trendinin cezalandırılmasıdır. Yüzde 85 yeterliliğin yüzde 100’e gelip ithalat ihtiyacının ortadan kalkmasının yadsınmasıdır” dedi.

Kahveci, “Bu şekilde hem ‘köy kırsalının’ hem de ‘kent kırsalının’, ‘yoksulluk ve yoksunluğunu’ yeniden üretiyor. Sosyal yardımlar ve yoksulluk-yoksunluk yönetimi üzerinden ise siyasi bir konsolidasyon sağlanmaya çalışılıyor ve başarılı olunuyor” dedi.

Kaynak: anka