Ankara Kadın Platformu’nun, İstanbul Sözleşmesi için geçen yıl yapılan eyleme katılan 33 kadın hakkında açılan dava öncesinde Ankara Adliyesi önünde yapmak istediği basın açıklamasına polis müdahale etti. Davanın sanıklarından Buse Üçer, gözaltına alındı. Uçer, gözaltı aracında yaptığı açıklamada; "Bu davada yargılanmaktan onur duyuyorum. Devlet bizi mahkum edemez, biz AKP iktidarını mahkum edeceğiz" dedi.

Ankara Kadın Platformu’nun, 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme tartışmaları ve sözleşmenin etkin uygulanması için yaptığı eylemin ardından 33 kadın hakkındaki yargılama, bugün, Ankara 28. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başladı.

İlk duruşma öncesi basın açıklaması yapmak isteyen kadınlar, Ankara Adliyesi önüne alınmadı. Polis, açıklamaya gelenlere izin vermedi, kadınlardan gözaltına alınanlar oldu. 

"BU DAVADA YARGILANMAKTAN ONUR DUYUYORUM"

Gözaltına alınan davanın sanıklarından Buse Üçer’in, gözaltı aracında yaptığı açıklama; platformun sosyal medya hesabından, “Bu davada yargılanmaktan onur duyuyorum” başlığı ile yayınlandı.

Üçer'in açıklaması şöyle:

"Geçen sene gerçekleşen eylemimizde tam da bu adaletsizliğe dikkat çekmek istemiştik. Bugün burada İstanbul Sözleşmesi'ni savunduğumuz için yargılanıyoruz. Devlet, bu sözleşmenin 11. maddesine göre, şiddetle ilgili istatistikleri toparlamak ve bu verileri kullanmak durumundadır. Oysa devlet kadın cinayetleri hakkında gerçek verileri bizimle paylaşmamakta, bu konuda açıkça ortada olan verileri dahi toplayamamaktadır. Sözleşmenin uygulanması için o gün ben de pek çok kadın gibi sokaktaydım. 33 kadının gözaltına alındığı bu davada yargılanmaktan onur duyuyorum. Devlet bizi mahkum edemez, biz AKP iktidarını mahkum edeceğiz."

Kaynak: anka