İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir, müsilaj sorunuyla ilgili bir eylem planı oluşturduklarını ve hafta içinde bunu açıklayacaklarını söyledi. Demir, "3 ay içerisinde de bu eylem planının aktörleri ve paydaşları kesin olarak belli olacak ve inşallah bu müsilajdan hep birlikte el birliği ile kurtulacağız" dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığı, Marmara’daki müsilajı konuşmak ve paydaşlarıyla fikir alışverişinde bulunmak için Kalamış Sahili’nde Marmara için "Şimdi ve Acil" Forumu’nu düzenledi.

İki saat süren foruma CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yüksel Taşkın, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdıl Dara Odabaşı, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, çok sayıda çevre dernekleri ve vatandaşlar katıldı. Forumun moderasyonunu CHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve CHP İstanbul Doğa ve Kent Hakları Komisyonu Başkanı Güler Işıkcevahir üstlendi.

"BİR BARDAK SU VAR ELİMİZDE, TEPESİNE KADAR DOLMUŞ, BİR DAMLA SU BEKLİYOR Kİ TAŞSIN’’

Forumda konuşan Deniz Bilimci Prof. Dr. Cemal Saydam, Marmara için eski yıllarda bilime rağmen değil bilimle beraber projelerin yapıldığını, ancak bugün durumun farklı olduğunu söyledi. "Marmara Denizi’nin genel bir solunum sorunu var. 'Artık hiçbir şey getirmeyin' diyor. Bu denge böyle kurulmuş, İstanbul’un nüfusu 6 milyona kaldırır denilmiş. Şimdi nüfus 20 milyona çıktı’’ diyen Prof. Dr. Saydam, şunları söyledi:

"Bir bardak su var elimizde, tepesine kadar dolmuş. Bir damla su bekliyor ki taşsın. Kanal İstanbul’u yaparsanız onun getireceği organik güç ve oksijen yükü, taştı taşacak denen suya bir bardak daha ilave etmektir. Sanayicinin tek derdi para kazanmak. Denizin kapasitesi sadece İstanbul ile sınırlı değil. Bütün Marmara Bölgesi’ni kapsıyor. Belediyeler arıtma tesisini kurdular ama çalıştırmadılar. Gelen suyu direkt bastılar. Temizlense de temizlenmese de Marmara’nın direkt altına gidiyor."

"KONUYLA İLGİLİ EYLEM PLANIMIZ HAFTA İÇİ AÇIKLANACAK"

İBB Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Orhan Demir de forumda yaptığı konuşmada, çevre derneklerinin görüşlerinin kendileri için çok önemli olduğunu söyledi. Demir, "Biz aslında bu konuyla alakalı çalışmalara başladık. Bir eylem planı oluşturduk hafta içi açıklanacak o da. 3 ay içerisinde de bu eylem planının aktörleri ve paydaşları kesin olarak belli olacak ve inşallah bu müsilajdan hep birlikte el birliği ile kurtulacağız. Çok teşekkür ediyorum bu etkinliği düzenleyenlere. Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğiz’’ dedi.

“MÜSİLAJIN MÜMKÜN OLDUĞU KADAR HALKLA TEMAS ETMEMESİ İÇİN UĞRAŞIYORUZ’’

İBB Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ayşen Erdinçler de müsilajın sadece İstanbul ve Marmara’nın değil, tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu söyledi. "İBB olarak deniz yüzeyi temizleme araçlarımız ile denizden, vidanjörler ile karadan, deniz yüzeyinden bu müsilajı alıyoruz. Mümkün olduğu kadarıyla halkla temasına engel olmaya çalışıyoruz" diyen Erdinçler, şunları kaydetti:

"Bir de bu müsilajların yok edilmesi konusunda hem denizdeyken hem de denizden çıkarıldıktan sonra bilimsel araştırmalara destek veriyoruz. Hem yeni metodolojilere destekler veriyoruz hem de kendimiz yeni denemeler yapıyoruz. Çevre Bakanlığı tarafından oluşturulan ve Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 il ile birlikte oluşturduğu eylem planına hepimiz uyduğumuz taktirde denizi geri kazanabileceğiz. Bu sevindirici bir haber, zira herkes ölmüş bir denizi kurtarmak için çabalıyor. İnşallah arıtma tesisleri de en kısa zamanda servise girer.’’ 

"YEŞİL ALANLARIMIZA, SAHİLLERİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ"

Kadıköy'de ikamet eden oyuncu Cengiz Bozkurt da katıldığı forumda, "Yeşil alanlarımıza, sahillerimize sahip çıkacağız. Sahip çıkmaya devam edeceğiz. Biz buradayız. Her akşam bu parkta çocuklarımızla birlikte zaman geçiriyoruz. Sadece bu semtin insanları değil sahili olmayan birçok semtin yaşayanları da gelip bu parktan, bu yeşil alandan, bu sahilden yararlanıyor. Biz zaman içerisinde de bu parkın değişim geçirdiğini, İstanbul’un nefes alamayan birçok insanın buraya gelip aileleriyle çocuklarıyla birlikte zaman geçirdiklerini gördük. Bu mücadeleden vazgeçmeyi düşünmüyoruz. Sahilimize, yeşil alanlarımıza yan yana, omuz omuza durarak sahip çıkmaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da kısa bir konuma yaparak, "Siyasetçi olarak bulunduğumuz alanlardaki görevli arkadaşlarımız olarak üzerimize düşeni öğrenebilme anlayabilme adına çok kıymetli. Bu süreçte Cemal hocamıza çok teşekkür ediyorum bizleri bilgilendirdiği için’’ dedi.

 

Kaynak: anka