SEFA GARDİYANOĞLU

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve birliğe bağlı tabip odaları; özlük hakları, çalışma koşulları ve halkın sağlık hakkı için İstanbul’dan Ankara'ya “Beyaz Yürüyüş” başlattı. Dün akşam İstanbul’un Kadıköy ilçesinden başlayan yürüyüşte hekimler bugün Kocaeli’ye geldi. Yapılan açıklamada, “Hekimler ve sağlık çalışanları olarak hızla tükendiğimiz için yürüyoruz” denildi.

Kocaeli Tabip Odası'nın düzenlediği basın açıklamasına; TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, HDP Kocaeli İl Eş Başkanları Mehmet Selim Akboğa ve Leyla Aygün, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, TMMOB Kocaeli İKK Sekreteri Murat Kürekçi, Memleket Partisi Kocaeli İl Başkanı Nejat Bayhan, Eğitim Sen Kocaeli İl Başkanı Suphi Yıldırım, Sağlık Emekçileri Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Murat Harata, KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Etem Kartal, Tabip Odaları Başkanları ve hekimler katıldı.

Hekimler adına açıklamayı TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten gerçekleştirdi. İkinci Başkan Ali İhsan Ökten özetle şöyle konuştu:

"TTB olarak 1 Kasım 2021 tarihinde yaptığımız basın açıklamasında hekimlerin ve sağlık çalışanlarının başta ekonomik ve özlük hakları için Sağlık Bakanlığına görüşme talebinde bulunmuş, taleplerimizin karşılanmaması halinde 23 Kasım'da İstanbul’da başlayıp 27 Kasımda Ankara’da son bulacak olan Beyaz Yürüyüş eylemini başlatacağımızı duyurmuştuk. Dün İstanbul’dan yürümeye başladık yarın Bursa’da olacağız. Bütün hocalarımız ve meslektaşlarımız ile birlikte ‘emek bizim, söz bizim’ diyeceğiz.

“5 DAKİKADA HEKİMLİK YAPILMAYACAĞI İÇİN”

Peki biz neden yürüyoruz? Hekimler ve sağlık çalışanları olarak hızla tükendiğimiz için. Pandemide bu kadar yoğun, canla başka çalıştığımız halde şiddete daha fazla maruz kaldığımız için. Toplumun tüm kesimleri ile birlikte ekonomik ve özlük haklarımız, çalışma koşullarımız her geçen gün kötüleştiği için, geçinemediğimiz için...

Covid-19’un meslek hastalığı sayılmadığı, sağlık her geçen gün ticari zihniyete teslim edildiği, sağlığa pandemi koşullarında bile uygun bütçe ayrılmadığı, Sağlık Bakanlığı bütçesine genel bütçeden sadece yüzde 5,6 pay ayrıldığı, şehir hastanelerinin kira ve hizmet giderlerine Sağlık bakanlığı bütçesinin yüzde 20’si ayrıldığı, bütçede koruyucu sağlık hizmetleri yerine yerinde sağlık hizmetlerine para ayrıldığı, insanlarımızın sağlığa erişimi giderek zorlaştığı, 5 dakikada bir randevu verildiği ve 5 dakikada hekimlik yapılmayacağı için...

“SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKERTİLDİĞİ İÇİN”

Hastalara aylar sonraya randevu verildiği, üniversite hastanelerinde sağlık sistemi çökertildiği, aralıksız 36 saat nöbet tutturularak asistanların köle zihniyeti ile çalıştırıldıkları için, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne adrese teslim atamalar yapıldığı, sağlık hizmetlerinin verildiği sağlık birimlerine yapılan liyakatsiz atamalar, salgın ve aşılama iyi yönetilmediği ve şeffaf davranılmadığı, aşıya yeterince önem verilmemesi nedeni ile vatandaşlarımızın fazladan öldüğü ve hastalandığı için. Ülkenin siyasi atmosferinden kaçarak sürekli olarak yurt dışına gitmek isteyen genç hekimlerin göçünü engellemek, emeğimizin karşılığını alamadığımız, hiçbir gerekçe gösterilmeden işlerine son verilen meslektaşlarımız, sağlık çalışanlarının atamasının geciktirildiği veya atanmadığı için yürüyoruz.”

 

 

Kaynak: anka