Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı kararıyla hayvancılık sektörüne yüzde 50 oranında hibe desteği verilmesi uygulamasında önemli bir değişikliğe gidildiğini belirtti. Yıldırım, daha önceden hayvan alımı için yapılan desteğin bu yıl çadır alımına dönüştürüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanlığı’nın, “Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan İşletmelerine Yönelik Yatırımların Desteklenmesine İlişkin” ile yüzde 50 hibe desteği verilmesi kararı Resmi Gazete’de yayınlandı. Üreticiye, “İnşaat”, “Çadır alımı”, “Makine alet ve ekipman” gibi üç farklı kalemde verilecek destek 2021 yılı içi geçerli olacak.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Tarım Yazarı Yıldırım, “Geçen sene hayvan alımında kullanılan bu destek şimdi çadır alımında kullanılacak. Çünkü hayvan alımı daha zor. Temel hedef küçük hayvan işletmeciliğini geliştirmek olmalıydı ama destek en az 10 baş hayvanla başlıyor” dedi.

Hibe desteğinden yararlanacak üreticilerin en az bir yıl faaliyette olması ve hayvancılık kayıt sistemine kayıtlı olmaları gerekiyor. En az 10 büyükbaş veya 50 büyükbaş hayvanı olan en az 100 baş küçükbaş hayvanı olan veya 300 küçükbaş hayvanı olan üreticiler bundan yararlanabilecek. Yıldırım konuyla ilgili şunları söyledi:

“Daha önce hayvan alımına yüzde 50 hibe desteği vardı. Ama bu yeni kararnameyle hayvan alımı yerine çadır desteği geldi. Şimdi barınak için çadır alınacaklara sadece bu yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Kamuoyunda öyle bir algı yaratılıyor ki sanki başvuran herkes bundan yararlanıyor gibi. Öyle bir durum söz konusu değil. Biliyorum ki bu yayınlandıktan sonra birçok kişi şunu söylüyor, ‘Ya bundan yararlanacaklar zaten bellidir’ gibi bir yargı da var. Çünkü bu uygulamalardan öyle bir yargı çıkıyor.

Ama dediğim gibi geçen sene hayvan alımında kullanılan bu destek şimdi çadır alımında kullanılacak. Burada hani üreticisi açısından hayvan alımı önemliydi. Çünkü hayvan alımı daha zor. Böyle bir değişiklik yapılmış. Aslında bu 2023 yılına kadar devam edecek bir uygulamaydı.”

 

Kaynak: anka