CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in ziyaret ettiği üreticiler, girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak ürünlerinden para kazanamadıklarını söyledi. Bir köylü, “Ne hayvancılıktan ne de bitkisel üretimden para kazanamıyoruz. Pahalıya mal oluyor; güç, kudret kalmadı. Üç oğlum da köyü terk etti” derken başka bir köylü, “Samanı da parasıyla bile bulamadığımız zamanlar oluyor. Süt inekçiliği yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle bitme noktasına geldi” dedi. Gürer, üreticilerin para kazanamadığı için tarımı bırakmak zorunda kaldıklarını belirterek, “Bu olumsuzluğa dur demenin yolu, girdi maliyetlerinin azalmasını sağlamak ve üreticiye doğru desteklemekten geçiyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde’nin köy ve kasabalarında çiftçilerin sorunlarını dinledi. Gürer’in, bir araya geldiği üreticiler, yaşadıkları sorunları anlatıp, taleplerini sıraladı.

“GÜÇ KUVVET KALMADI”

Üreticiler, girdi maliyetlerindeki artışa bağlı olarak ürünlerinden para kazanamadıklarını söyledi. Gedelli Köyü sakinlerinden Mehmet Eroğlu, tarım ve hayvancılığın 20 yıl önce çok daha iyi noktalarda olduğunu aktararak, “2002 yılına kadar 200 koyunum, 47 dönüm de tarlam vardı. Hem hayvancılık hem de çiftçilik yapıyordum. Koyunlarımın tamamı gitti, tarlalara da ekim yapmayı bıraktım. Çünkü ne hayvancılıktan ne de bitkisel üretimden para kazanamıyoruz. Pahalıya mal oluyor; güç, kudret kalmadı. Üç oğlum da köyü terk etti” diye konuştu.

“BESİCİLİK DE BİTME NOKTASINA GELDİ

Başka bir köylü ise hayvancılıkta yaşanan sorunları anlattı. 165 liraya besi yemi aldıklarını, samanın tonunun bin 200 liraya kadar çıktığını belirten köylü, “Samanı da parasıyla bile bulamadığımız zamanlar oluyor. Süt inekçiliği yem fiyatlarındaki yüksek artış nedeniyle bitme noktasına geldi. Süt ineklerinin çoğunu kesime gönderiyoruz. Yem fiyatları arttığı için besicilik de bitme noktasına geldi” dedi.

“SU BOŞA AKIYOR”

Köy muhtarı Cumali Ölçer, köyünde gölet olmadığı için arazilerin ekilemediğini bağ ve bahçelerin ise kuruma aşamasına geldiğini söyledi. Ölçer, “Bölgedeki kasaba ve köyleri doyuran köy olarak anılan köyümüz ne yazık ki bugünlerde kendini bile doyuracak güce sahip değil. Çünkü gölet yok. Gölet olmadığı için kışın kar yağışı ile oluşan dağlardan çıkan sular boşa akıp gidiyor” dedi.

“BAZI BÖLGELERDE HAYVANCILIK YASAKLANDI”

Başka bir köylü ise “Orman köyü statüsünde olan köyümüzde 1980’li yılların sonundan itibaren bazı bölgelerde hayvancılık yapmamız yasaklandı. Mera alanlarımız, mera vasfından çıkarılarak orman vasfına alındı. Ancak buralarda ne orman ağacı dikildi ne de mera alanına döndürüldü. O nedenle hayvancılığı kısıtlı bir şekilde yapmaya çalışan köylülerimiz, artan girdi maliyetleri karşısında çok ciddi sorunlarla boğuşmaya başladı” diye konuştu.

“TARIM SORUNU ARTIYOR”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Maliyet artışı tarımda tehlike çanlarını çaldırıyor. Ne yazık ki tarım ve hayvancılık tüm köylerimizde sorunlu duruma, hatta bitme noktasına gelmiş. Gittiğimiz her köyde tarımla ilgili sorunların sürekli arttığını görüyoruz. Ülkemizde yalnız tarım alanları azalmıyor, çiftçiler de çiftçiliği bırakmak zorunda kalıyor. Gedelli, İmrahor, Güney, Horoz köyleri bölgede gölet bekliyor. Porsuk, Darboğaz ve Emirler’de bulunan göletler ise yetersiz. Bu konuda sorunun çözüleceği söylense de yıllardır sürüncemede bekliyor. Orman alanı olarak belirlenen Gedelli gibi köylerde ağaçlandırma gereği gibi yapılmayınca mera alanları boş duruyor ama hayvancılığa izin verilmediği için hayvancılık her geçen gün geriliyor.”

 

Kaynak: anka