CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Vatandaşın bir tek tüketebileceği ekmek kaldı, ekmekle oynanmasın. Çünkü vatandaşın alım gücü bir tek ekmeğe yeter durumda. Ekmek, böyle giderse 4 lirayı geçecek” dedi. Gürer, “Un ve şeker, Türkiye’de en çok tüketilen iki ürün. Ne ekmeksiz oluyor ne şekersiz kalınıyor. Un ve şekerin fiyat artışları, tıpkı elektrik ve akaryakıt gibi birden çok sektörü etkiliyor" diye konuştu. 

Ömer Fethi Gürer, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında ekmek ve şekere gelen zamları değerlendirdi. Gürer, “Un ve şeker, Türkiye’de en çok tüketilen iki ürün. Ne ekmeksiz oluyor ne şekersiz kalınıyor. Un ve şekerin fiyat artışları, tıpkı elektrik ve akaryakıt gibi birden çok sektörü etkiliyor. İktidar, ağustos böceği politikalarından vazgeçip Türkiye’nin geleceğini düşünen politikalar uygulamalıdır” dedi.  

Türkiye’de bu yıl buğday üretim tahmini 19 milyon ton iken üretimin 17 milyon tonda kaldığını, bu nedenle ithalat yapıldığını söyleyen Gürer, “İlk defa hasat döneminde ithalat yapılıyor. Bakana sordum, tekrarlıyorum. Toprak Mahsulleri Ofisi, 2 bin 250 lira ekmeklik, 2 bin 450 lira makarnalık buğdayda taban fiyatı verdi. TMO, ne kadar bu fiyattan çiftçiden buğday alabildi? Alamadı. Çünkü serbest piyasada fiyat daha yüksekti” diye konuştu.

Un fiyatlarına gelen zamlara dikkat çeken Gürer, şunları söyledi:

“Geçen yıl un fiyatı, ağustosta 180, ekimde 220, şu anda 330 lira. Böyle olunca fırınlar, fiyatlardan dolayı iş yapma sıkıntısına düştüler. Maya zammı yüzde 80’ni geçti. Elektriğe, diğer girdilere zam geldi. Öyle olunca ekmek üreten fırıncı zor durumda. Bunun sonucunda diyor ki fırıncı, “Un fiyatına gelen artışla ekmek imal etme şansım bugünkü fiyatlarla olası değil. 200 gram ekmeği 1 lira 75 kuruştan satamam’. Yaşadığı sıkıntıyı kamuoyuna da yansıtıyor. Bu durumda ekmek, böyle giderse 4 lirayı geçecek. Çünkü iktidar bu konuda gerekli düzenlemeleri yapmıyor. Ekmeğe zam yapılmasın. Vatandaşın bir tek tüketebileceği ekmek kaldı, ekmekle oynanmasın. Çünkü vatandaşın alım gücü bir tek ekmeğe yeter durumda.”

Son günlerde şekerpancarında yaşanan sıkıntıları da dile getiren Gürer, “Girdi maliyetleri artışı nedeniyle şekerpancarındaki bu artış, özelleştirme anlayışındaki bir yansımadır. İktidar, gelen zamların sorumlusu kendisi değilmiş gibi davranıyor. Serbest piyasa ekonomisinin yansımaları vatandaşa pahalı fiyat olarak gidiyor. Bunun, ‘Marketler fiyatı artırıyor’ ya da ‘Satıcılar fiyatı artırıyor’ diyerek arkasına sığınmak, yalnızca algıyla gerçekleri gündemden saklamaktır” diye konuştu.

Kaynak: anka