Düğün Giyim Sektörü Sendikası Başkanı Erol Korkmaz, 14 aydır iş yapamadıklarını belirterek küçük işletmeler için hazırlanan 75 bin TL'lik KOSGEB kredisinin şartlarının kaldırılmasını talep etti. Korkmaz, "5 bin tane gelinlikçi var. Bu şartlar altında bir tanesi bile bu krediyi çekemez, hepsi borçlu" dedi. Düğün giyim mağazası sahibi Mesut Yücel ise verilen 5 bin TL'lik hibe desteğin kira giderini dahi karşılamayacağını söyledi ve "Yine de devletimiz sağ olsun, var olsun" dedi.

Düğün Giyim Sektörü Sendikası Genel Başkanı Erol Korkmaz, sendikayı resmi anlamda kurdukları gün ANKA Haber Ajansı'na konuştu.

Düğün giyim sektöründe yaşanan mağduriyetlerden dolayı kurulduklarını söyleyen Korkmaz'ın açıklamaları şöyle:

"GELİNLİK SATAMIYORUZ"

"Bugün itibariyle sendika başkanlığı görevine başlıyorum. Sendikamızdaki üyelerimizin mağduriyetleri çok fazla. 14 aydan beri kapalıyız. Devletten de bu konuyla ilgili çok fazla destek alamadık. Kredi çekemeyen arkadaşlarımız var, devletten destek alamayan arkadaşlarımız var.

Arkadaşlarımızın çok az bir kısmı şu an yapılan 3 bin TL'lik hibe destek dilimine girebildi. 25 bin TL'lik bir kredi verildi, onu da herkes alamadı. Geçen sene iki ay iş yapabildik. Sezonumuz yeni başlarken bu sene yine bir kapanış oldu. Aynı sıkıntıları hâlâ çekiyoruz, gelinlik satamıyoruz.

"ÇOĞU ARKADAŞIMIZ DÜKKANINI KAPATTI, BİRKAÇ İNTİHAR OLAYIMIZ OLDU"

Son 14 ayda iş yaptığımız kumaşçılarımız, dantelcilerimiz, boncukçularımız ana malzemelerimiz ürünlerine yüzde 30-40 zam yaptılar. Dolar kuru yüksek olduğu için oradan da zarar gördük. İmalatçılar da çok zor durumdalar. Çoğu arkadaşımız dükkanını kapattı. Birkaç intihar olayımız oldu, esnaflarımızı kaybettik. Sektör adına ben çok üzgünüm, inşallah devletimiz destek verir.

"5 BİN TANE GELİNLİK İMALATÇISI VAR, BİR TANESİ KOSGEB KREDİSİNİ ÇEKEMEZ. HEPSİ BORÇLU"

75 bin lira ve 30 bin lira küçük işletmelere verilecek diye bir KOSGEB kredisi desteğimiz var. Ona müracaat eden arkadaşlarımız oldu. Bu müracaatta yaklaşık 10-15 tane madde var: Borcu olmayacak, Bağ-Kur borcu olmayacak, yapılandırma yapmışsa kapalı olduğu dönemde o borçlarını ödemiş olacak... Bundan dolayı hiçbir arkadaşımız bu krediyi çekemeyecekler. 5 bin tane gelinlikçi imalatçı var, bir tanesi çekemez, hepsi borçlu. Bu kredi bize nefes kredisi gibi olacaktı. Bu şartların kaldırılmasını istiyoruz. Kaldırılsın ve herkes bu desteği alsın. En azından esnafımız geçmişteki borçlarından bir kısmını kapatarak yeni imalat yapabilsin. Şu anda üreticiler hiçbir şekilde imalat yapmıyorlar."

"5 BİN TL DESTEK BİZİM KİRAMIZI BİLE KARŞILAMAYACAKTIR AMA YİNE DE DEVLETİMİZ SAĞ OLSUN"

Düğün giyim mağazası sahibi Mesut Yücel ise ANKA Haber Ajansı'na gelinlikçilerin durumuyla ilgili şu açıklamaları yaptı:

"Maalesef gelinlikçiler olarak bir darbe yedik. Ülkenin hali, durumu belli zaten. Bundan sonraki süreçleri açık bir şekilde, kayıpsız bir şekilde devam ettirmeyi düşünüyoruz inşallah. Biz hiçbir şekilde bir destek alamadık maalesef. Kiralarımız, giderlerimiz, personel giderimiz bellidir. Tabii ki personelimize yardımımızı aldık ama diğer işlemlerin hepsi cebimizden gitti. Bunun dışında da herhangi bir yardım almadık. 18 tane personelimiz var, imalat var. Bu 5 bin liralık destek bizim kira bedelimizi bile karşılamayacaktır ama devletimiz yine de sağ olsun, var olsun." 

 

Kaynak: anka