Bir televizyon programındaki konuşması nedeniyle cuma gece yarısı gözaltına alınarak 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanan gazeteci Sedef Kabaş'ın tutukluğuna yapılan itiraz reddedildi. Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz, "Yargı üzerindeki ağır baskıya karşı hukuk yoluyla mücadele edeceğiz ve Sedef Kabaş'ı özgürlüğüne kavuşturacağız" dedi.

Gazeteci Sedef Kabaş, TELE 1 TV’deki sözleri nedeniyle gece yarısında gözaltına alınarak, 'cumhurbaşkanına hakaret' suçlamasıyla tutuklanmıştı. Kabaş’ın avukatı Uğur Poyraz da usul ve esas yönünden Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarına, anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle tutuklama kararına itiraz etmişti. 

Avukat Uğur Poyraz mahkemeye sunduğu 4 sayfalık itiraz dilekçesinde, Sedef Kabaş’ın adli kontrolle tahliyesine karar verilmesini talep ederek, şu konulara değinmişti:

“ABDULHAMİT GÜL HÂKİM VE SAVCILARA TELKİNDE BULUNMUŞTUR”

“Müvekkilimin daha emniyette ifade verdiği saatlerde hâkim ve savcıların bağlı olduğu Hakimler Savcılar Kurulu'nun başında bulunan ve adaletin doğru tecelli etmesi amacıyla tarafsız hareket etmesi gereken Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, müvekkilimi açık bir şekilde hedef alarak ‘Adaletin önünde hak ettiği karşılığı bulacaktır’ diyerek Twitter’da paylaşım yapmıştır. Abdulhamit Gül, bu paylaşımıyla hem Anayasa'yı ve hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni açıkça ihlal ederek, müvekkilim Sedef Kabaş’ın tutuklanması yönünde hâkim ve savcılara tavsiye ve telkinde bulunmuştur.

“TUTUKLULUK KARARI VEREN HÂKİM 4 YILLIK ASGARİ KIDEM SÜRESİ ŞARTINI KARŞILAMIYOR”

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun İlke Kararı, 'Kıdem Şartı' başlıklı 3. maddesinin 1. fıkrası (a) bendine, ağır ceza mahkemelerinin bulunduğu yerlerdeki sulh ceza hakimliklerine ‘birinci bölge yerlerde 4 yıl’ asgari kıdemi bulunan hakimlerin müstemiren yetkilendirmesinin yapılacağı belirtilmiştir. 10. Sulh Ceza Hâkimi bu şartı karşılamamaktadır.

“SEDEF KABAŞ ADLİ KONTROLLE TAHLİYE EDİLSİN”

İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Sedef Kabaş hakkında verilen tutuklama kararı usul ve esas bakımlarından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne, AİHM içtihatlarına, Anayasa ve yasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle Kabaş'ın adli kontrolle tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz.”

“KUVVETLİ ŞÜPHE GEREKÇESİYLE İTİRAZIN REDDİNE”

İstanbul 58. Asliye Ceza Mahkemesi ise tutukluluğa yapılan itirazı reddetti. Mahkeme kararında, "Suçun nitelikli haliyle alenen işlenmiş olduğuna dair kuvvetli şüphe olduğu ve şüphelinin benzer suçtan daha önceden hakkında yargılama yapıldığı da dikkate alınarak İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararında usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı kanaatine varılarak itirazın reddine karar verilmiştir" denildi. 

POYRAZ: YARGI ÜZERİNDEKİ AĞIR BASKIYA KARŞI HUKUK YOLUYLA MÜCADELE EDECEĞİZ

Kabaş'ın avukatı Uğur Poyraz bu karar üzerine sosyal medya hesabından, "Müvekkilem Sedef Kabaş'ın tutukluluğuna yaptığım itirazı Asliye Ceza Mahkemesi reddetti. Yargı üzerindeki ağır baskıya karşı hukuk yoluyla mücadele edeceğiz ve Sedef Kabaş'ı özgürlüğüne kavuşturacağız" dedi.

 

Kaynak: anka