Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı seçilmesinin ardından Joe Biden ile ilk kez bugün yüz yüze görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Biden, Brüksel’deki NATO Zirvesi’nde bir araya geldi. Erdoğan görüşme sonrasında, "Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Afganistan'da Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik" açıklamasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı seçilmesinin ardından Biden ile ilk kez bugün yüz yüze görüştü. Brüksel’deki NATO Karargahı’nda 48 dakika süren Erdoğan ve Biden’ın ikili görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Toplantı sonrasında Erdoğan basın toplantısı düzenleyerek Biden ve diğer liderlerle yaptığı görüşmeleri değerlendirdi.

Erdoğan, "Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık olarak  Biden'a ifade ettim. Çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Afganistan'da Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu" diye konuştu. 

Erdoğan, zirvede, ABD Başkanı Joe Biden, Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda, Letonya Cumhurbaşkanı Egils Levits, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile bir araya geldi. 

ABD Başkanı Biden’ın, Brüksel’de gazetecilere, "Çok iyi bir görüşme oldu" dediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasında öne çıkan satır başları şöyle:

İYİ TERÖRİST, KÖTÜ TERÖRİST ANLAYIŞI DEVAM EDİYOR: Koronavirüs salgını küresel sistemdeki açıkları gözler önüne sermiştir. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeğiyle bir kez daha yüzleşiyoruz.  Dönem sorumluluktan kaçma değil elinin taşın altına koyma dönemidir. Akdeniz'den Karadeniz'e NATO'nun ittifakına ihtiyaç duyulan her yerde NATO görev almalıdır. Üzülerek bir hususun altını çizmek istiyorum; örgütler arasında ayrım yapan, iyi terörist kötü terörist anlayışı halen devam ediyor. Türkiye DEAŞ belasına karşı göğüs göğüse mücadele etmiş tek NATO müttefikidir. İdlib'e yönelik son dönemde artan terör saldırıları bölgeyi kaosa sürüklemeyi amaçlamaktadır. Görüşmelerimizde YPG/PKK'ya verilen desteğin sonlandırılmasını açıkça dile getirdik.

TAAHHÜTLERİN ÇOĞU YERİNE GETİRİLMEDİ: Ülkemiz Suriye mahreçli düzensiz göç yükünü tek başına omuzlamak zorunda kalmıştır. Türkiye'ye verilen taahhütlerin çoğu yerine getirilmemiştir. Tüm müttefiklerimiz sığ siyaseti bırakıp tam bir iş birliği yapmalıdır.

BİDEN'LA DOĞRUDAN KANALLARIN ETKİN KULLANILMASINDA MUTABIK KALDIK: Biden'la hem sorunları hem de ortak konuları yapıcı bir şekilde ele aldık. Son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Biden'la doğrudan kanalların etkin kullanılması konusunda mutabık kaldık. Türkiye ile ABD arasında çözülemeyecek bir sorunun olmadığını düşünüyoruz. Etkin iş birliğine ihtiyaç duyduğumuz coğrafyalarda yapacağımız ortak çalışmaları Biden ve ekibiyle düşündük. Biden'la tanışmam görüşmem yeni değil, çok çok eski. Savunma konusunda "Bakanlarımız görüşsün, atılacak adımları atalım" dedik. Biden'ı Türkiye'ye davet ettim. 

S-400 VE 24 NİSAN KONUSU GÜNDEME GELMEDİ: S-400'de bizim düşüncemiz daha önce neyse aynı düşünceyi Sayın Başkan'a ifade ettim. F-35 konusunda da aynı düşünceleri ifade ettim. 24 Nisan konusu hiç gündeme gelmedi. Afganistan konusundaki düşüncelerimizi çok açık olarak Sayın Biden'a ifade ettim. Afganistan'dan çıkmamız istenmiyorsa, diplomatik, lojistik, mali konularda ABD'nin bize vereceği destek büyük önem arz ediyor. Afganistan'da Pakistan'ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibariyle bir mutabakat söz konusu.

MİÇOTAKİS İLE GÖRÜŞMELERİMİZİ GEREKİRSE ÖZEL HATTAN YAPMA KARARI ALDIK: Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmemizde yeniden canlandırdığımız diyalog mekanizmalarının sürdürülmesini kararlaştırdık. Ülkelerimiz arasında pozitif gündemi destekleyecek adımların karşılıklı olarak atılması hususlarında fikir birliğine vardık hatta, görüşmelerimizi ikili hatta, gerekirse özel hattan yapalım aramıza birilerini sokmamıza lüzum yok kararına vardık.

MACRON, "İSLAM'A KARŞI OLMAM SÖZ KONUSU DEĞİL" DEDİ: Fransa Cumhurbaşkanı Macron 'İslam'a karşı olmam söz konusu değildir, bunu bir dost olarak size söylüyorum' dedi.  Bir diğer görüşmeyi Boris Johnson ile yaptık. Görüşmemizde dost müttefik ve stratejik ortak olarak ikili ve bölgesel düzeyde iş birliğimize verdiğimiz önemi ve sürdürülmesine yönelik irademizi karşılıklı olarak vurguladık. Şansölye Merkel ile ikili ve bölgesel konularda kapsamlı bir fikir teatisi gerçekleştirdik. 

 

Kaynak: anka