Memur-Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen, AKP'li milletvekilleri tarafından meclise sunulan kanun teklifi ile Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nun statüsünün değiştirilerek MKE A.Ş. olarak yapılandırılmasını Genel Müdürlük önünde protesto etti. Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, "Bu düzenlemenin, telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı kesin, 3-5 yıl sonra şu an ki mevcut sisteme geri dönüleceğini ön görebiliyoruz” dedi.

MKE Genel Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen ve sendika üyelerinin geniş katılımı ile gerçekleştirilen eylemde Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı ve Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul açıklama yaptı.

"TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN ZARARLAR"

Tonbul açıklamasında MKE’nin değişen statüsünün personeli mağdur etmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Şirket sermayesinin tamamının Hazine'den karşılanacağını, ancak tüm kanunlardan ve denetim mekanizmalarından muaf tutulacağını belirten Tonbul, bu değişiklikle birlikte devletin, kamudaki istihdam kanunlarının tamamı yok sayılarak, iş kanuna göre personel istihdam edileceğini söyledi.

Planlanan değişiklikle; mevcut statünün tamamen kaldırılarak özelleştirmeye zemin hazırlandığına vurgu yaparak bu durumun çalışanları belirsizliğe ve güvencesizliğe mahkum edeceğini ifade eden Tonbul, “Savunma sanayimizin en önemli ve en eski kurumu olan, Makine Kimya’da yapılmak istenen bu düzenlemenin, telafisi mümkün olmayan zararlar açacağı kesin, 3-5 yıl sonra şu an ki mevcut sisteme geri dönüleceğini ön görebiliyoruz” diye konuştu.

"DEĞİŞİKLİK ÖZELLEŞTİRMEYE ZEMİN HAZIRLIYOR"

Statü değişikliğinin özelleştirmeye zemin hazırladığını öne süren Tonbul, “Çalışanların tüm hak ve hukuku, oluşturulacak Yönetim Kurulunun keyfine bırakılmayacak kadar önemlidir, kıymetlidir. Aksi halde telafisi imkânsız vahim sonuçlar doğuracağı kesindir” dedi.

Enerji Bir-Sen MKE’de yapılması planlanan statü değişikliğinin iptalini isterken mevcut duruma yönelik önerilerini de şu şekilde sıraladı:

- Personelin kurum bünyesinde kalması ve statüsünü devamı tartışmaya açık değildir,

- Görevde Yükselme Sınav Sonuçlarının bir an önce açıklanması gerekmektedir,

- Yardımcı Hizmetler Sınıfına atanan eski güvenlik görevlilerinin Genel İdari Hizmetler Sınıfına Memur Pozisyonunda atanması elzemdir,

- Unvan Değişikliği Sınavlarının en kısa sürede yapılması, mağduriyetlere son verilmesi şarttır.

Memur-Sen’e bağlı Enerji Bir-Sen’in yaptığı eyleme Kamu-Sen de destek verdi. 

Kaynak: anka