GÖKHAN TUZLADAN

Bu yıl 660’ıncısı düzenlenecek olan Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, 9-10-11 Temmuz’da Edirne’de yapılacak. Davul zurna ekibi, kırmızı dipli mumla güreşlere davet sürecini başlattı. 20 davul ve 20 zurnadan oluşan ekip, ilk davet çağrısını Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’a yaptı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası’nın başladığını kente ilan etme ve esnafı ‘kırmızı dipli mumla’ güreşlere davet etme geleneğini yerine getiren davul zurna ekibi, davet sürecini bu sabah Edirne Belediye Başkanlığı önünde başlattı. Davet ekibi, Recep Gürkan’ın belediyeye gelişini davul zurna çalarak bekledi ve Gürkan’a çiçek sunarak ilk davetini gerçekleştirdi. Başkan Gürkan ise davul zurna ekibine 400 lira bahşiş verdi.

Bu davetle Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri ve Kültür Haftası da resmen başlamış oldu. Güreşler, geçen yıl koronavirüs salgını nedeniyle yapılmamıştı.

Başkan Gürkan, “Geçen yıl pandemi nedeniyle Kırkpınar güreşlerimizi maalesef gerçekleştirememiştik. Bu yıl inşallah, 9 Temmuz 2021 Cuma günü 660’ıncı Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ni Edirne Sarayiçi’nde, er meydanında, dualı çayırda başlatacağız” diyerek davul zurna ekibinden bir istekte bulundu.

ŞEHİT POLİS NEDENİYLE DAVUL ZURNALI ÇAĞRI ERTELENDİ

Kütahya’da görev yapan Edirneli Polis Memuru Serkan Alışkan’ın bir trafik kazası sonrasında yaşamını yitirdiğini belirten ve bu yüzden davul zurnanın gün içerisindeki programını ertelemesini isteyen Gürkan “Bugün davullarımızı, zurnalarımızı çalmayacağız; davetlerimizi de yapmayacağız; yarından itibaren devam edeceğiz. Şehit polis memurumuzu da Cenab-ı Allah’tan rahmet; ailesine, Türk Milleti’ne ve Edirneli hemşerilerimize de sabırlar başsağlığı diliyorum. Bugün bir ara verelim, şehidimize saygı gereği” dedi.

“YÜZDE 50 SEYİRCİ İSTİYORUZ”

Yağlı güreşlerin seyircili veya seyircisiz yapılması konusuna da değinen Gürkan şöyle konuştu:

“Futbol maçlarında yüzde 50 seyirci ile oynanma kararı alındı. Federasyon başkanımızla görüştüm, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği kriterlere göre onay almaya gayret ediyorlar. Cuma günü çıkacaktı ama çıkmadı. Bugün tekrar görüşeceğim kendileri ile öğlenden sonra da zaten bir basın toplantısı yapacağım. Amacımız ve isteğimiz, en azından Sağlık Bakanlığı’nın kriterlerine uyarak HES koduydu, PCR testiydi, pehlivanlar için zaten var ama seyirci için de en azından aşılılar olabilir. Yüzde 50 seyirciyle oynanmasını istiyoruz güreşlerin” diye konuştu.

Gürkan, bu yıl rekor seviyede, 3 bin dolayında güreşçinin katılımını beklediklerini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Davul Zurna Tempolu Gösterisi

* Belediye Başkanı Recep Gürkan Açıklama

 

 

Kaynak: anka