Döviz bürolarında yapılan tüm işlemlerde kimlik tespiti zorunluluğu esnetildi. Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında Karara İlişkin Tebliğ'de yapılan değişiklikle, 100 dolar ve üzeri döviz alım satımlarında kimlik tespiti yapılacak. Daha düşük miktarlardaki işlemler için kimlik tespiti yapılmayacak.

Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ'de yapılan değişiklik, Resmî Gazete’de yayınlandı. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan değişiklikle daha önce döviz bürolarındaki tüm işlemlerde kural haline getirilen kimlik tespiti, “100 dolar ve/veya karşılığı Türk lirası tutarını işlemler için” zorunlu oldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 12 Ekim’de aynı tebliğde yaptığı değişiklikle, tüm döviz işlemlerinde kimlik tespitini zorunlu tutmuştu. Döviz büroları, düzenlemeyi kepenk kapatarak protesto etmişti.

Yapılan değişiklikle ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na TL’nin değerini koruma esnasında yürüteceği operasyonlarda işlem limitini belirleme yetkisi de verildi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, düzenleme ile ilgili açıklama yaptı. Bakanlığın sosyal medya hesabında yapılan açıklama şöyle:

“Düzenleme ile döviz bürolarında alım satım işlemlerinde kimlik ibrazı limiti 100 doların üstü ve karşılığı Türk lirası olarak belirlenmiştir. Söz konusu değişiklikte, ‘işlem limitlerini belirlemeye’ ifadesi ise sadece kimlik ibrazına yönelik olup, bu ifade 100 dolar limitini artırma veya azaltmaya yönelik bir yetkilendirmeyi ifade etmektedir. Döviz alım satımı piyasada alıcılar ve satıcılar arasında serbestçe gerçekleşmektedir. Düzenlemenin serbest piyasaya müdahalesi kesinlikle söz konusu değildir.”

 

Kaynak: anka