Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY), okullarda okutulan bir ders kitabından “Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde talimat verdiği” iddiasına ilişkin, “GKRY’nin bu çağdışı, düşmanca ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz” açıklaması yaptı.

GKRY tarafından, öğretmenlere, İngilizce ders kitabında yer alan "Türkiye'nin en büyük kahramanı" başlığı altında Mustafa Kemal Atatürk'ün yer aldığı sayfa için "Yırtın" talimatı verildiği iddia edilmişti.

Dışişleri Bakanlığı, bu iddiaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şöyle denildi:

“GKRY tarafından, okullarda okutulan bir ders kitabından, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün anlatıldığı sayfanın yırtılması yönünde verilen talimat, Rum Yönetiminin ülkemize ve KKTC’ye karşı çarpık zihniyetinin ulaştığı radikal düzeyi ortaya koymaktadır.

GKRY’nin bu çağdışı, düşmanca ve kabul edilmez tutumunu şiddetle kınıyoruz.

Kıbrıs meselesini yıllardır çözümsüzlüğe mahkum eden GKRY’nin bu son eylemi, Ada’da Kıbrıs Türkleriyle sadece iktidarı ve refahı paylaşmaya değil, birlikte yaşamaya dahi tahammüllerinin olmadığını göstermektedir.”

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR: KINIYORUM

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, iddia üzerine, şu açıklamayı yapmıştı:

"Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün nasıl bir lider olduğunu bu saatten sonra tartışmanın hiçbir anlamı yok, çünkü bütün dünya Mustafa Kemal Atatürk'ün nasıl büyük bir komutan ve lider olduğunu, Türkiye'nin kurucusu olduğunu kabul etmiştir. Rum tarafındaki bir kitapta Atatürk'ün fotoğrafını çıkartıp da yerine başka bir şey koymanın anlamı yoktur, kendilerini böyle bir davranıştan dolayı kınıyorum."

 

Kaynak: anka