Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın faiz indirim ve dolardaki yükselişe ilişkin, “Sizden 3 yıl önce ‘yetkiyi verin, faiz ve enflasyonla nasıl uğraşılır göreceksiniz’ vaadi ile alınan emanete açık bir hıyanet tablosuyla karşı karşıyayız. Maalesef aldıkları bu karar, hiç kimse için sürpriz olmadı. Bunun anlamı; bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete" dedi.

Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası’nın politika faizini bir puan düşürmesinin ardından dolar kurunun 11 lirayı aşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında AKP’li yöneticilere ve bürokratlara da seslenen Davutoğlu, “Elinizi vicdanınıza koyun ve sorumluluk alın, gereğini yapmak için ayağa kalkın. Peygamber efendimizin o kutlu sözünü tekrar hatırlayın: “Haksızlık karşısından susan dilsiz şeytandır” diye konuştu. Davutoğlu’nun gündeme ilişkin açıklamaları şöyle:

"Ülkemiz ağır bir ekonomik kriz içinde. Bakın, bu kriz ne global ne bölgesel bir krizdir. Bu kriz, ‘Erdoğan yapımı’ bir krizdir. Sadece son 8 ayda dolar, Türk lirasına karşı yüzde 50'den fazla değer kazandı. Oysa dünyada hiçbir ülkenin milli parasının değer kaybı bunun yanına yaklaşmadı bile. Aylık 250 dolara düşen asgari ücret ile güzel ülkemizi dünyanın en ucuz işçi cenneti haline, köle pazarına çevirdiler. Maalesef başkaları için rant, kâr ve gelir demek olan bu cennet, zar zor iş bulabilen siz vatandaşlarımız için enflasyon ve fakirlik cehenneminde karın tokluğuna yaşamasına sebep oluyor.

“AÇIK BİR HIYANET TABLOSUYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”

Bakmayın faizlerin yüzde 19'dan yüzde 15'e indirildiğine; şu anda dünyanın en yüksek faizlerinden biri Türkiye’de. Dolar 11,25'i gördü, tahvil faizi yüzde 20,50'de. Sizden 3 yıl önce "yetkiyi verin, faiz ve enflasyonla nasıl uğraşılır göreceksiniz" vaadi ile alınan emanete açık bir hıyanet tablosuyla karşı karşıyayız. Maalesef aldıkları bu karar, hiç kimse için sürpriz olmadı. Bunun anlamı; bindik bir alamete gidiyoruz kıyamete. Gerçeklikten öylesine koptular ki dolar füze gibi tırmanıyor; bunlar çıkmış Japon ekonomisiyle kıyaslama yapıyor.

“MADEM NAS ORTADA, SIFIRLA FAİZİ, ELİNİ TUTAN MI VAR”

Ona buna ‘faizci’ diyorlar, ama dünyanın en faizci hükümeti olduklarını toplumdan gizlediklerini sanıyorlar. Dün, faizin yüzde 7, üretici enflasyonun yüzde 3,5, tüketici enflasyonunun yüzde 6 düzeyinde olduğu 2016 yılının ilk yarısında bize ‘faizci’ diyordu; şimdi çıkmış milletin önünde bakanını fırçalıyor. Dini mübini İslam’ın emirlerini de çarpıtmaktan geri kalmıyor. Şu sözlere bakar mısınız? ‘Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam. Bu görevde olduğum sürece faizle mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim ve enflasyonla mücadelemi de sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada. Nas ortada olduğuna göre sana bana ne oluyor.’ şu cehalete bakar mısınız? Sadece cehalet değil, açıkça yalan da söylüyor. Dün bize attığı iftirayı bugün bakanına atıyor. İşte geldiğimiz nokta ortada. Faiz kötü madem ve dahi nas ortada, haram madem, peki faiz böyle mi düşer? Faiz emirle, talimatnameyle mi düşer? Faiz, faizle mücadele eden bürokratları görevden alarak, onları halkın önünde küçük düşürerek mi düşer? Madem nas ortada, o halde sıfırla faizi gitsin. Neden ‘1 puan, 2 puan’ diyerek kekeliyorsun. Düşür 15 puanı, sen sağ biz selamet. Elinizi tutan mı var?

“BATIRDIĞINIZ İŞLERE DİNİ ALET ETMEYE UTANMIYOR MUSUNUZ”

Devletin kaynaklarını çarçur edeceksin, yandaşlarına milyar dolarlık kredileri peşkeş çekeceksin, millet açlık ve yoksullukla boğuşur, parası pul olurken müteahhitlerinin eline milyar dolarları tıkır tıkır sayacaksın, ondan sonra da utanmadan dinin emirlerinden bahsedeceksin. Milleti ayetle, nasla kandırmaya çalışacaksın. Siz milletle alay mı ediyorsunuz sayın Erdoğan? Faiz bütün milletler için kötüdür. Faiz şu anda bazı ülkelerde sıfır, bazılarında ekside. Dini kendi batırdığınız işlere alet etmeye utanmıyor musunuz?

“MERKEZ BANKASI KARARLARI SORUŞTURMA KONUSU OLMALIDIR”

Dün gece Asya piyasalarında gerçekleşen ilk işlemlerde dolar 10,9 TL üzerine çıkmışken karar öncesi yapılan satışlar ile 10,5 seviyelerine kadar indiyse de şimdi 11 liranın üzerini gördü. Bu oynaklık artık birtakım aktörlere kaynak aktarıldığına dair şüpheleri akla getiriyor. Kurun son bir haftadır gösterdiği performans, akıllara karar önceden sızdırıldı mı sorusunu da getiriyor. Buradan açıkça bir kez daha ilan ediyorum: 128 milyar konusu ile beraber Merkez Bankası’nın kararlarının da bir soruşturma konusu olması gerektiği çok açıktır. 

"AHLAKÇI OLMAYIN, AHLAKLI OLUN"

İktidar, açıkça bir beka sorunu haline gelmiştir. Millete yapılan bu ihanetlere hükümet üyeleri ve bürokratları da ortak hale gelmişlerdir. Bakın, açıkça söylüyorum: Ülke böyle bir felakete sürüklenir, böyle bir ateşin içine atılırken seslerini çıkarmayan bürokratlar da sorumludurlar. Bütün bunlar ortadayken ülke yoksulluğun, yolsuzluğun, açlığın, işsizliğin, gelir adaletsizliğinin girdabına düşmüşken artık söz bitmiştir. Üstelik bir yangının içindeyken meseleleri insanların dini ve milli değerlerine, kutsallarına indirgemek, bu ülke insanına da dinimize de yapılmış ağır bir saldırıdır. Genç nesilde deizm ve ateizmin en büyük sorumlusu, söylemleri ile eylemleri arasında derin bir uçurum olan başta Erdoğan olmak üzere bu iktidar yetkilileridir. Üç neslin ideal ve değerlerini ayaklar alına alan iktidara sesleniyorum: ‘Ahlakçı olmayın, ahlaklı olun!’

“HAKSIZLIK KARŞISINDAN SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR”

Değerli AK Partili milletvekili kardeşlerim, soruyorum sizlere; bütün bu tablo karşısında vicdanınız rahat mı? Daha ne zamana kadar bu yanlışlar karşısında sessiz kalacaksınız? Bugün bu yanlışlara ses çıkarmazsanız yarın bu aziz milletin yüzüne nasıl bakacaksınız? Elinizi vicdanınıza koyun ve sorumluluk alın, gereğini yapmak için ayağa kalkın! Peygamber efendimizin o kutlu sözünü tekrar hatırlayın: ‘Haksızlık karşısından susan dilsiz şeytandır!’ Ey iktidar sahipleri, artık kabul edin, daha fazla inat etmeyin, yönetemiyorsunuz. İktidarınız artık inandırıcılığını her alanda yitirmiştir. Hemen bir erken seçime gitmek dışında bir kurtuluş yolu yoktur.”

Kaynak: anka