CHP İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir, İstanbul’daki Tahtakale’nin imar sorununu TBMM gündemine taşıdı. Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a, “2019 Yerel Seçimleri öncesinde Tahtakale’yi ziyaretinizde, ‘Seçimden hemen sonra ilk işimiz Tahtakale’ye imar vermek olacak’ sözünüzün üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçmesine rağmen somut bir adım atmamanızın ve imar sorununu çözmemenizin gerekçesi nedir” diye sordu.

Sibel Özdemir, Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Özdemir, önergesinde şunları kaydetti:

“Planlı ve plansız olarak iki kısımdan oluşan Tahtakale mahallesinin yaklaşık 40 yıllık geçmişi olan plansız kısmı, ilan edilen ‘Kanal İstanbul Projesi’ güzergâhında kalmaktadır. 2012 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile ‘rezerv alan’ sınırları içine alınan mahalle ile ilgili tüm yetkiler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmiştir. 2014’e gelindiğinde, Bakanlık tarafından TOKİ’ye bir plan yaptırılmış fakat vatandaş itirazları nedeniyle yürürlüğe girmemiştir. İlçe belediyesi, imar sorununun çözülmesi amacıyla Bakanlık ile bölge planının yapılması hususunda birden çok görüşme yapmasına ve plan yapma yetkisinin ilçeye devredilmesi önerisine rağmen somut bir adım atılmamıştır” dedi.

“MAHALLELİLER ‘TENEKE OKUL’ DİYE TABİR EDİYOR”

Mahallede ciddi alt yapı sorunlarının olduğuna dikkat çeken Özdemir, “Mahallede imar sorunu nedeniyle altyapı imkânlarının yetersizliği yanında, imar planı olmadığı için mahallelinin ‘teneke okul’ diye tabir ettiği okul binalarının prefabrik yapılarda sürdürülmesi konusu da ciddi bir sorundur. Hijyen ve sağlık koşullarının son derece uygunsuz olduğu ortamda çocukların eğitim görüyor olmaları da çok önemli bir sorundur” dedi.

“BAKAN DEĞİŞSE DE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”

Eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın Tahtakale’yi ziyaretinde mahalle sakinlerine en yakın zamanda imar meselesini çözme sözü verdiği ancak herhangi bir adımın atılmadığı belirtilen önergede, “2019 yerel seçimleri öncesinde bu sefer Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, mahalleyi ziyaretinde ‘Seçimden sonra ilk işimiz Tahtakale’ye imar vermek olacak’ demiş, ancak aradan geçen yaklaşık iki buçuk yılda yine sorun çözülmemiştir. Mahalle sakinleri, ‘Göçük altındayken değil, şimdi el uzatın. İmar sorunumuzu çözün, bulunduğunuz makamların gereğini yapın. Bizi seçimden seçime hatırlamayın. Bizim derdimizi kendi derdiniz gibi görün. 35 bin can deprem tehdidi altındadır, bu gerçeği görün ve çözüm üretin’ diyerek karşı karşıya oldukları mağduriyeti ve tehlikeyi paylaşmaktadır. Mahalle sakinleri vaat değil, icraat bekliyor” denildi.

Özdemir, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a şu soruları sordu:

-“İstanbul’un Avcılar ilçesi Tahtakale mahallesi sakinlerinin çok uzun yıllardır çözüm beklediği imar sorunu başta olmak üzere alt yapı sorunlarının çözümüne dönük bugüne kadar Bakanlık olarak hangi çalışmalar yapılmıştır? Bu kadar uzun süre sorunun çözülmemesinin gerekçesi nedir?

-Tahtakale’nin imar planı sorununun çözümüne yönelik Bakanlığın belli bir takvimi var mıdır? Varsa bu takvimin detayları nedir?

-Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak, 2019 Yerel Seçimleri öncesinde Tahtakale’yi ziyaretinizde mahalle sakinleri ile yaptığınız görüşmede, ‘Seçimden hemen sonra ilk işimiz Tahtakale’ye imar vermek olacak’ sözünüzün üzerinden yaklaşık iki buçuk yıl geçmesine rağmen somut bir adım atmamanızın ve imar sorununu çözmemenizin gerekçesi nedir?

-Olası bir İstanbul depreminde molozlar altında kalıp can verecek her bir yurttaşın vebali Tahtakale’yi görmezden gelen, ihmal eden ve öteleyen makamların sorumluluğu olacağı gerçeği karşısında, ‘kurtarma operasyonlarının ne kadar başarılı olduğuyla’ değil facia ve ölümler olmadan imar ve alt yapı sorunlarını çözerek bulunduğunuz makamın gereğini ne zaman yapacaksınız?”

 

Kaynak: anka