CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi’nin, Covid-19 Tedavi Protokolü’ndeki değişikliklerle ile ilgili soru önergesine “Sürekli güncellenen Covid-19 Rehberi’nde, Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz” yanıtı geldi. İlgezdi, 8 Mayıs 2021’de kullanımdan kaldırılan hidroksiklorokinin hala rehberde olduğunu belirterek, “Bu yönetim tarzı ciddiyet ile bağdaşmıyor” dedi.

Gamze Akkuş İlgezdi, Covid-19 Tedavi Rehberi, tedavide kullanılan ilaçların yan etkileri ve ilaç teminine ilişkin, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi vermişti.

“GEREKLİ GÖRÜLDÜKÇE DEĞİŞTİRDİK”

İlgezdi, Bakan Koca’nın, tedavi protokolü değişikliğine ilişkin sorusuna, “Gerekli görüldükçe protokol değiştirdik” yanıtı verdiğini açıkladı. İlgezdi, “Covid Tedavi Protokolü’nün bugüne kadar ısrarla kaç kere değiştirildiğini sormamama rağmen yanıt alamadım. Bilgi gizleyerek salgınla mücadele edilmez. Pandemi dönemi şeffaf verilerle bilimsel bir süreçle yönetilmeli” dedi.

“‘YETERİ KADAR’ İÇİN DAHA KAÇ KİŞİNİN ÖLMESİ GEREKİYOR”

İlgezdi, salgınla mücadele için kaç kutu ilaç satın alındığı yönündeki soruya da “yeteri kadar” yanıtı verildiğine dikkat çekerek, “1 Temmuz’dan bugüne vefat eden yurttaşlarımızın sayısı yüzde 483 arttı. Her gün 200’ün üzerinde yurttaşımızı kaybediyoruz. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’nın sorularımıza cevap vermek için belirlediği ‘yeteri kadar’ kriteri için daha kaç kişinin Covid’den ölmesi gerekiyor” dedi.

“BU ZİHNİYET SAĞLIĞI YÖNETEMİYOR”

Gamze Akkuş İlgezdi, Sağlık Bakanlığı’nın sürekli güncellendiğini açıkladığı rehberde dört ay önce kullanımdan kalkan ilacın da bulunduğunu belirterek, “Bakanlık, soru önergesi yanıtında, ‘Covid-19 Bilimsel Danışma Kurulu tarafından hazırlanmış olan ve sürekli güncellenen Covid-19 Rehberi’nde Covid-19 tedavisinde kullanılan ilaçlarla ilgili ayrıntılı bilgiye https://covid19.saglik.gov.tr web adresindeki Tedavi Rehberi’nden ulaşabilirsiniz’ derken 8 Mayıs’ta kullanımı yasaklanan hidroksiklorokin halen yer almakta. Bu yönetim tarzı ciddiyet ile bağdaşmıyor. Bu zihniyet sağlığı yönetemiyor, pandemiyi yönetemiyor” dedi.

Kaynak: anka