ESMA TURAN

CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, 17 günlük tam kapanma nedeniyle semt pazarları ve üretici pazarlarının kurulmamasından dolayı tonlarca sebze ve meyvenin üreticinin elinde kaldığını söyledi. Girgin, Muğla’nın Menteşe ilçesi Yenice Mahallesi’nde tam kapanma nedeniyle sebzeleri elinde kalan üreticiyi serasında ziyaret etti.

“SEMT PAZARLARI KURULMALI”

Çiftçinin halini "Bir dokun bin ah işit" olarak tanımlayan Süleyman Girgin, "Toplanması gereken fasulye, biber, salatalık, kabak ve yeşillik, hepsi şu an da tarlada kaldı. Çiftçimiz ‘bunları çöpe atmaktan başka çarem yok’ diyor. Bu ürünlerin günlük toplanıp, tüketilmesi gerekiyor. Tüketicilerin tamamını marketlere yönlendirmek çok büyük bir ekonomik bir adaletsizliktir. Tedbirler alınarak, belli saatlerde mutlaka semt pazarları, üretici pazarlarının açılması lazım. İşte böyle bir zaman da sosyal devlet gereği tarlada ürünü kalan çiftçilerimizin ürünleri ve mallarının alım garantisi yapılarak çiftçimize destek olunması lazım” dedi.  

“ÜRÜNLERİMİZ ELİMİZDE KALDI”

Semt ve üretici pazarlarının kapanmasından dolayı ürünlerinin elinde kaldığını ve çöpe gideceğini belirten çiftçi Ali Tosun'da “Pazarların kapanmasıyla birlikte bütün ürünlerimiz elimizde kaldı. Üç günlük ürünler bunlar. Günlük pazara sevk edilmesi gerekiyor. Ama yapamıyoruz. Kapalı. Marketlere de verme şansımız yok. O yüzden elimiz de kaldı. Sadece bir tünelden ortalama üç bin TL zararım var benim. Bunun gibi 13 tünel var. Hesabını siz yapın. Ne yapmamız lazım?” diye konuştu.

“PAZARLAR TÜKETİCİ İÇİN DE ÖNEMLİ”

Pazarların açık olmasının pazarcı esnafı ve çiftçi kadar tüketici için de gerekli olduğunu belirten Muğla Milletvekili Girgin daha sonra şunları söyledi:

“Başta küçük ölçekli üreticiler olmak üzere orta ölçekli üreticiler de varını yoğunu serasındaki mahsulüne bağladı. Malum zaten masraflar çok fazla bir de ürünlerimizi pazarlayamazsak biteriz diyorlar. Pazarlar üreticiden tüketiciye ürünleri en kısa yoldan en taze ve en uygun fiyatla ulaştığı alandır. Tüketicilerin tümünü marketlere yönlendirmek çok büyük ekonomik adaletsizliktir.”

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin'in sera içinde yaptığı açıklama

* Çiftçi Ali Tosun

Kaynak: anka