CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; “Turkovac hangi kriterlere göre yapıldığını kim biliyor” diye sordu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Niye algı oluşturuyorsunuz?” dedi. Emir, “Algı oluşturmaya çalışmıyoruz; yanlış algıları kırmaya çalışıyoruz. Turkovac’la ilgili olarak hiçbir bilimsel yazının ve kriterin ortaya konmamış olması şu ana kadar bir eksikliktir” karşılığını verdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Sağlık Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde söz aldı. Emir, şunları söyledi:

“Bize aşı müjdesi verdiniz. Doğrusu Turkovac’ın başarılı olmasını hepimiz istiyoruz ama şunu anımsamadan edemedim: ‘BioNTec’i niye kapıda bekletiyorsunuz’ diye biz ısrarla soruyorken siz daha 2020’nin sonlarında ‘2021’in nisan ayında zaten kendi aşımız olacak, bana sen veriyorsan şimdi ver dedim; veremedi, o yüzden istemedim ’dediniz.

Yılın sonuna geldik, yaklaşık dokuz aylık bir gecikme var. Geç aşı, aşı değildir. Üstelik o aşı biliyorsunuz, zayıflatılmış aşı, Wuhan virüsünden elde edildi. Şimdi Wuhan virüsü var mı? Yok. Daha üç ay önce siz ‘baskın virüs delta varyantı’ dediniz. E, delta varyantına Wuhan virüsünden üretilen Sinovac ne kadar etkili? Peki, bu aşının faz 3 çalışmalarını önce Hacettepe Üniversitesi koordine ediyordu, koordinatör değişti. Mesela, Turkovac aşısının faz çalışmalarıyla ilgili yazılar yazıldı mı, biliyor muyuz, hangi kriterlere göre yapıldığını kim biliyor.”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Emir’e; “Hâlâ Hacettepe koordinatörlüğünde devam ediyor” yanıtı verdi. Emir ise “Turkovac’la ilgili herhangi bir kriter yazısı söz konusu değil, bilimsel ölçüt söz konusu değil” dedi.

Bakan Koca, “Bilinmesi gereken Türkiye’de yıllardan sonra bir defa aşı üretiyoruz” karşılığını verdi. Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk bilim insanlarımız tarafından üretiliyor, bunun için gurur duyulması gerekirken ama hâlen etkinlik gündemi tartışmasıyla niye algı oluşturuyorsunuz. Bunu bir araştırın, başka hiçbir şey, söylemiyorum. Ayrıca Sinovac’la karşılaştırılarak çalışması yapıldı, Sinovac olarak çalışmasını da bilim insanları size anlatmış olacaklar, o zaman hepimiz göreceğiz.”

Emir ise şu karşılığı verdi:

“Sayın Bakan, biz hiçbir şekilde algı oluşturmaya çalışmıyoruz; yanlış algıları kırmaya çalışıyoruz. Turkovac’la gurur duyduğumuzu ve duyacağımızı zaten ifade ettim. Ama burada Turkovac’la ilgili olarak hiçbir bilimsel yazının ve kriterin ortaya konmamış olması şu ana kadar bir eksikliktir. Bakın, Almanya 3’üncü aşısını yaptı ve geri çekti. ‘Aşım yetersizmiş’ dedi ve geri çekti. Şimdi, Acil Kullanım Onayı’na başvurduğunuzda neye göre onay vereceklerini ben burada sormazsam kim soracak Sayın Bakan. Bundan rahatsız olmayın.”

Kaynak: anka