HABER: ZEHRA DEĞİRMENCİ   KAMERA: SİBEL KAHRAMAN

Bursa’da CHP Nilüfer İlçe Gençlik Kolları, Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı Görükle’de “Barınamıyoruz” protestolarına destek verdi. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Kamu kurumlarının yatacak yerleri olan misafirhaneleri olan yerlerinin bir an önce öğrencilere tahsis edilerek bu sorunun acil bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyoruz" dedi. CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise “Kaynakları gidip Amerika’da 2,5 milyar TL verip bina yapanlar öğrencilerimize hiçbir kaynak ayırmadı” dedi.

Bursa’da CHP Nilüfer Gençlik Kolları, bugün üniversite öğrencilerinin barınma sorunlarına dikkat çekmek için basın açıklaması yaptı. Açıklamaya CHP Bursa milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın ile birlikte Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem de destek verdi. CHP Milletvekili Altaca Kayışoğlu şunları söyledi:

“SEÇİMDEN SONRA ‘GELECEĞİMİZİN TEMİNATI GENÇLER’ SÖZÜNÜ HAYATA GEÇİRECEĞİZ”

“Hep söylenir ya, maalesef sözde kalır ama ‘geleceğimizin teminatı olan gençler’, biz inanıyoruz ki ilk seçimden sonra gerçekten bu sözü hayata geçireceğiz ve gençlerimizi geleceğin teminatı olacak nitelikte eğitim standartlarına, barınma standartlarına, bilim standartlarına, özgür üniversitelere, nitelikli okullara kavuşturacağız. Önce bu temennimi söylemekle başlamak istedim. Gençlerin tabii birçok sorunu var, bunu biliyoruz. Eğitimle ilgili, eğitimin içeriğiyle ilgili, üniversitelerin özerk olmaması ile ilgili ve tabii bugün en yakıcı sorun yurt ve barınma sorunu olduğu için bunu dile getiriyoruz.

“VATANDAŞ AKP’YE ‘ARTIK YETER’ DİYOR”

Biliyoruz ki AKP iktidarı gerçekten vatandaşa hizmet etmek için, kadınlara, yaşlılara, işsizlere, emeklilere, çiftçilere, esnafa, gençlere hizmet etmek için seçilmiyor. 20 yıllık deneyimi bize bunu gösterdi. Artık vatandaş da yeter diyor ve özellikle gençler bugünlerde seslerini yükselterek barınma sorunları çözülmediği için, 20 yıldır yetki ellerindeyken, 20 yıldır trilyonlarca bütçe ellerinden geçmişken kaynakların sadece ‘beş yandaş çete’ dediğimiz müteahhitlere teşvik edilmesi, onlara verilmesi, peşkeş çekilmesiyle vatandaşın sorununun gün geçtikçe arttığını, büyüdüğünü görüyoruz. Biz inanıyoruz, gençler de bizler de bütün yurttaşlarımız da artık sorunun kaynağını biliyorlar. Hep birlikte çözüm üretmek için çalışmaya devam edeceğiz. Ama bugün bu acil yakıcı sorunun çözümü için de biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak öncellikle yerel yönetimlerimiz ellerindeki güçlerle, ellerindeki barınma yerleriyle hızla çözüm üretmeye çalışıyorlar. Biz de tekrar çağrıda bulunuyoruz. Kamu kurumlarının yatacak yerleri olan misafirhaneleri olan yerlerinin bir an önce öğrencilere tahsis edilerek bu sorunun şimdilik acil bir şekilde çözülmesi çağrısında bulunuyoruz."

“GENÇLERİMİZ UMUTSUZ OLMASINLAR”

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın ise şunları söyledi:

“Sorun ortada. Yaklaşık 15 gündür bütün ülkenin gündemini kaplayan, bizleri de günde 20-30 ailenin, öğrencinin aradığı ancak imkanlar dahilinde bunun çok da fazla çözüme ulaşmadığı bir süreçten geçiyoruz. Kaynakları gidip Amerika’da 2,5 milyar TL verip bina yapanlar, geçiş garantili köprü, uçuş garantili havaalanı, hasta garantili hastane yapanlar, maalesef ülkenin geleceği gençliğimize, üniversite öğrencilerimize hiçbir kaynak ayırmadı. Kendilerine baksanız ‘45 liracık alıyorlardı şimdi 650 lira’ diyerek algı operasyonları yapıyorlar. Yurtların artan öğrenci sayısına yetmediğini, ki sadece Bursa’dan bir örnek verirsek 80 bin öğrencinin olduğu Bursa’da sadece 10 bin kişilik yurdun olduğu, barınma imkanının olduğu Bursa’da aslında sorun apaçık ortada. Türkiye de buna benzer. Oranlar hemen hemen aynı. Ancak bu hükümet maalesef 20 yıldır yaptığı gibi işin içinde rant varsa yandaşa, kıyak varsa oradan elde edeceği bir gelir varsa hep bu projelere odaklandı. Ancak gidiyorlar. Yapılacak ilk seçimde başta yurt sorunu olmak üzere ülkenin bütün sorunlarını, ekonomisini, hukukunu, demokrasisini, her şeyini hep birlikte Cumhuriyet Halk Partisi-Millet İttifakı iktidarında çözeceğiz. Gençlerimiz de umutsuz olmasın. Yerel yöneticilerimiz her biri Türkiye’ye model olacak çözümler üretiyorlar. Gemlik’ten Ankara’dan İstanbul’dan İzmir’den bunların örneklerini hep birlikte izliyoruz. Bu modelleri bir program dahilinde her yerde uygun olacak herkesin örnek alacağı modeller olarak hayata geçireceğiz. Gençlerimizden beklentimiz umutsuz olmasınlar geleceğe inansınlar bunların gidişinde de her türlü çözümü birlikte başaracağız diyorum.”

“ÇOCUKLARINI OKUMAYA GÖNDEREN AİLELERİN GÖNLÜ RAHAT OLSUN”

Barınma sorunlarıyla ilgili gözler bir yandan da yerel yönetimlere çevrilmişken, basın açıklamasına katılan Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ise şunları dile getirdi:

“Konu, yerel yönetimler açısından da önemli bir konu haline geldi. Biz Nilüfer Belediyesi olarak bu konuyla ilgili çalışmalarımızı da bir taraftan yürütüyoruz. Bize ait olan bir kız öğrenci yurdumuz vardı. Oradaki misafirlerimizi, gençlerimizi şu anda ağırlıyoruz. Hemen hemen kapasitemiz tamamlandı orada. Geçtiğimiz aylarda açılışını yaptığımız ancak yaşlıların oraya gelmeleriyle ilgili çağrı yaptığımız huzurevi de şu ana kadar çok fazla bir talep yok ve daha açmadık. Biz de geçici olarak o huzurevimizi gençlerin geçici barınmalarını sağlamak için kapılarını açtık. Ayrıca üzerimizde olan, belediyenin üzerinde olan gayrimenkuller var, boş duran gayrimenkuller var. Arkadaşlarımızla derhal konuştuk. Bize başvurdukları takdirde gençler, o gayrimenkulleri de kendilerine tahsis edeceğiz, gençlerimize. Böylece barınma sorunlarını biraz da olsa giderme konusundaki çabalarımızı bu şekilde sürdürmüş olacağız.

Yine de bütün arkadaşlarımız eğer biz gerçekten barınamıyoruz, yer bulamadık diyen bütün arkadaşlarımıza kapılarımız açık. Biz gerekli çözümleri arkadaşlarımızla beraber, buradaki genç arkadaşlarımızla beraber, partili arkadaşlarımızla beraber çözüme kavuşturacağız, burada kimsenin şüphesi olmasın. Buraya çocuklarını gönderen ailelerin gönlü rahat olsunlar. Bize başvurdukları takdirde, biz bütün çocuklarımızın barınmaları konusunda onlara yardım edeceğimizi de buradan taahhüt etmiş olalım.”

“ÖZEL YURT BÜTÇELERİ 5 YILDIZLI OTEL FİYATLARINI AŞIYOR”

CHP Nilüfer Gençlik Kolları Başkanı Ata Erşanlı ise şunları söyledi:

“Uzun bir aranın ardından okulların tekrar açılmasıyla binlerce genç arkadaşımız okuduğu şehirlere geri döndü. Şehirlere dönen genç arkadaşlarımızın yanına, bu yıl 816 bin üniversiteye girmeye hak kazanan öğrenci arkadaşlarımız da eklenince ortaya çok ciddi bir barınma krizi çıktı. Plansız devlet yapılanması sonucu olarak bu olayın neticesinde KYK yurtlarının kapasitesinin barınma sorunu için bir hayli yetersiz olduğu ortaya çıkmış, maalesef 1 yatağa 44 öğrenci düşecek duruma geldiği anlaşılmıştır.

Çareyi özel yurt ve kiralık evlerde arayan öğrenci ve aileleri, karşılaştıkları tablo karşısında büyük bir şok yaşamışlardır. Özel yurt bütçeleri 5 yıldızlı otel fiyatlarını aşmakta, kiralık evler ise hiçbir denetleme olmadan, kontrolsüzce zamlanmış, adeta insanın aklıyla alay eder noktaya gelmiştir.

“ÇÖZÜM POLİS MÜDAHALESİ DEĞİL”

Geldiğimiz son noktada, uzun bir aradan sonra kampüslere dönen öğrenciler evsiz, yurtsuz kalmış durumda. Aileler ve öğrenciler büyük bir krizle karşı karşıya. Öğrenci arkadaşlarımız bu krizi tüm ülkeye duyurmak için seslerini parklarda sabahlayarak duyurmaya çalışıyorlar.

Bizler Cumhuriyet Halk Partisi Nilüfer Gençlik Kolları olarak arkadaşlarımızın bu haklı isyanını sonuna kadar destekliyoruz. Çözümün polis müdahalesi olmadığı ve bu tavrın utanç verici bir tavır olduğunu düşünüyor ve şunu açık ve net bir şekilde bir kez daha görüyoruz ki; ülkenin yaşamış olduğu tüm krizlerde sınıfta kalan AKP iktidarı, barınma krizinde de sınıfta kalmış, plansız yönetim anlayışıyla bu krizin nedeni olmuştur.

“BÜTÜN ZORLUKLARI BİR YUMRUK GİBİ AŞACAĞIZ”

Biz gençlerin hükümete açık çağrısı şudur ki; bir an önce yüksek kira fiyatları ve yetersiz öğrenci yurdu problemine çözüm bulunmalıdır. KYK yurtları kontenjanları yeniden düzenlenmelidir. Vatandaşa farklı kira bedeli, öğrenciye farklı kira bedeli uygulayan ev sahipleri tespit edilip cezalandırılmalıdır. Acilen öğrenci evlerine destek programları sağlanmalı, kira apart ve yurt fiyatları denetime ve düzene sokulmalıdır. Genç arkadaşlarım, bizler de sizler gibi üniversite öğrencileriyiz. Kızgınsınız ve öfkelisiniz biliyoruz. Ama biz bütün bu zorlukları bir yumruk gibi bir olup aşacağız ve unutmayın ki Cumhuriyet Halk Partisi varsa herkes için var."

  GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* CHP Nilüfer Gençlik Kolları Başkanı Ata Erşanlı

* CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu

* Erkan Aydın

* Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem

 

Kaynak: anka