CHP’Lİ AKIN ZONGULDAK’TA MADEN İŞÇİLERİNİ DİNLEDİ: “PARTİ İLE ATANAN DEĞİL, YÖNETECEK YÖNETİCİLER İSTİYORUZ”

CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın başkanlığındaki heyet, Zonguldak ziyaretinde maden işçilerinin sorunlarını dinledi. Bir maden işçisi, “3 kişinin yapacağı bir işi bir kişi, iki kişi yapan yerlerimiz var. Bundan kaynaklanan iş güvenliği zafiyetlerimiz oluyor. Biz yönetimlere parti ile atanan değil üretecek, yönetecek yöneticiler istiyoruz” dedi.

CHP Enerji ve Altyapıdan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın başkanlığındaki milletvekilleri ve Parti Meclisi üyelerinden oluşan CHP heyeti, Zonguldak’ta Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Üzülmez Müessese Müdürlüğü’ne giderek madenciler ile bir araya geldi. Maden işçileri, CHP heyetine sorunlarını anlattı.

“3 KİŞİNİN YAPACAĞI İŞİ 1 KİŞİ YAPIYOR”

İşçi açığını dile getiren bir işçi şunları söyledi:

“İşçi açıklarımız giderilsin. 3 kişinin yapacağı bir işi bir kişi veya iki yapan yerlerimiz var. Bundan kaynaklanan iş güvenliği zafiyetlerimiz zaman zaman oluyor. Bunların da gözden geçirilmesini istiyoruz. Biz yönetimlere parti ile atanan değil üretecek, yönetecek kademede yöneticiler istiyoruz. Her üç işçiye bir tane memur düşüyorsa, bizim sırtımızdan geçinen bir memur kadrosunu da başımızda istemiyoruz. Bunu da böyle bilsinler.”

Akın, işçilere şu sözlerle seslendi:

“Sizlerle birlikte olup; bütün sıkıntılarınıza, sorunlarınıza çare olmak için mücadele ediyoruz. Dosyamızı aldık, sendikaya gittik. Mücadelemiz ortak. Allah’ın izniyle, sizlerin de desteği ile bu mücadeleyi başarı ile sonuçlandıracağız.

Bir kere TTK’ya yatırım yapılma zorunluluğu var. Yatırım yapılmıyor. Daha önce verilen sözler var. Buraya işçi alımı ile ilgili sözler var. İşçi alımı olmadığı için hem üretim azalıyor hem de güvenlik konusunda sıkıntı çekiyoruz.”

İktidara geldiğimiz gün 5 milyarlık yatırım yapacağız, buraya. Buna ihtiyaç var. Bu bölgede kapasite var. Gerçek anlamda; millilik, yerlilik budur. Ülkenin enerji politikalarını milli yerli diyerek, millilikten yerlilikten uzaklaştırırsak, ekonomiyi de yönetemezsiniz. Enerji politikasız ekonomi politikası da olmaz. Alınması gereken işçileri hızlıca alıp, TTK’yı hak ettiği konuma getirip, sizleri rahat ve huzur içinde hayatlarınızın devam etmesi için, birlik beraberlik içinde çalışacağız.”

“YETERSİZ İŞÇİ SAYISI YÜZÜNDEN MADEN GALERİLERİNİN BAKIMLARI YETERİNCE YAPILAMAMAKTADIR”

Akın; Türkiye Taşkömürü Kurumu Üzülmez Müessese Müdürlüğü ocak girişinde madencilere seslenerek iktidara geldiklerinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ilk etap 5 bin işçi alımı yapacaklarını sözünü verdi. CHP’li Akın, ayrıca şu değerlendirmeyi yaptı:

“Zonguldak taşkömürü demektir. Taşkömürü demek; Türkiye’nin yüksek verimli enerji kaynağı demektir. Cumhuriyetin ilk kentinde, sanayi ve madenciliğin gelişmesine katkı sunan fakat bugün üvey evlat muamelesi gören ve hak ettiği değeri alamayan kara elmasın, taş kömürünün şehri ne yazık AK Parti iktidarında hak ettiğini alamıyor. Zonguldak Türkiye’nin gözbebeği, Zonguldak’ın gözbebeği de Türkiye Taşkömürü Kurumu’dur. Türkiye Taş kömürü Kurumu bünyesinde yapılan madencilik uzun yıllardan beri Zonguldak’ın gelişmesinde lokomotif olmuş ve bütün bunlara bağlı olarak Zonguldak ilinin istihdam potansiyeline önemli katkı sunmuştur. AK Parti hükümeti iktidara gelene kadar da bu böyle olmuştur. Zonguldak’ın madencilik deneyimi atıl hale gelmiş; gençlerimiz işsiz kalmıştır.  Türkiye Taşkömürü Kurumu, yıllardır eksik personel nedeniyle zarar eder duruma gelmiştir. Sayıştay’ın tespitlerine göre yapılan işçi alımları da yetersiz kalmaktadır. Yetersiz işçi sayısı üretimi düşürmekle kalmamaktadır; daha tehlikesi, yetersiz işçi sayısı yüzünden maden galerilerinin bakımları yeterince yapılamamaktadır ve bu yüzden kaza riski de artmaktadır.

“AK PARTİ İKTİDARININ POLİTİKALARI NE MİLLİ NE YERLİ”

“TTK’nın işçi sayısının yetersizliği ekonomik bir sorun olmanın ötesine geçmiş; mevcut çalışanların can güvenliğini tehdit eder duruma gelmiştir. Her fırsatta yerli ve milli enerji diyerek, algı yaratmaya çalışan AK Parti iktidarı taş kömürünü çıkarmayıp dünyanın dört bir yanından kömür ithal ederek ‘milli’ olduğunu ‘yerli’ olduğunu iddia etti. AK Parti hükümetinin ne enerji politikaları ne maden politikaları ne de taşkömürü politikaları millidir, yerlidir.”

“ZONGULDAK’A STRATEJİK ÖNEMİNİ YENİDEN KAZANDIRACAĞIZ”

“Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndaki üretim düşüyor. İşçi açıkları söz verdikleri halde kapatılmıyor. TTK’nın 5 binin üzerinde yer altı işçisi açığı var. TTK’ya işçi alınması gerekiyor. Söz veriyoruz: İktidara geldiğimizde; TTK’ya ilk etapta 5 milyar liralık yatırım yapacağız. 5 bin içi alımı yapacağız ve ilk etapta yılda 5 milyon ton üretim yapacağız. AK Parti hükümetinin 19 yıllık yönetiminde yanlış ekonomi ve sürdürülebilir olmayan enerji politikalarına son verip Zonguldak’a stratejik önemini yeniden kazandıracağız.”

Kaynak: anka