CHP tarafından hazırlanan “Aile Destekleri Sigortası Nedir” başlıklı broşürde, 15 soruda “Aile Destekleri Sigortası” anlatıldı. Broşürde; “Aile Destekleri Sigortası, asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak. Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Tüm harcamalar karşılanarak eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak. Mevsimlik işçilerinin çocukları için öğretmen olacak. Boşanan kadınların ev kirası, eşya gideri ve çocuk bakım ihtiyaçları Aile Destekleri Sigortası’nın güvencesi içinde olacak” vaatleri yer aldı.

CHP, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun sık sık dillendirdiği “İlk bir haftada Aile Destekleri Sigortası’nı hayata geçireceğiz” açıklamalarından ve hem milletvekili hem üyelerine verdiği “Her eve girin, çalınmadık kapı bırakmayın ve Aile Destekleri Sigortası’nı bütün yurttaşlara tek tek anlatın” talimatlarından yola çıkarak “Aile Destekleri Sigortası Nedir” başlıklı bir broşür hazırlandı.

Broşürde, 15 soruda “Aile Destekleri Sigortası” anlatıldı. Broşürde sıralanan 15 soru ve yanıtları şöyle:

“AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI NEDİR?: Aile Destekleri Sigortası, kişinin doğumundan ölümüne kadar bütün yaşamını sosyal güvence altına alan, her aileye asgari gelir güvencesi veren, ailedeki mutluluğu, huzuru ve bereketi devam ettirmeyi hedefleyen bir sigorta dalıdır.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KİMLERİ KAPSAMAKTADIR?: Aile Destekleri Sigortası, asgari ücretin altında geliri olan veya hiç geliri olmayan bütün aileleri kapsayacak.

YOKSUL AİLELERE SADECE ASGARİ ÜCRET TUTARINDA MI DESTEK VERİLECEK? Hayır. Her ailenin durumu özel olarak incelenecek. Şöyle ki; aile bireyleri arasında engelli veya yaşlı var mı bakılacak. Okula giden kaç çocuk var ve çocuklar hangi düzeyde eğitim alıyorlar tespit edilecek. Bütün bu aşamalardan sonra başvuran ailenin geliri belirlenecek. Böylece ailenin gelir durumuna göre asgari ücret veya asgari ücretin en az iki katı tutarında destek güvencesi verilecek. Ayrıca engelli çocuğuna veya yaşlı aile bireylerine bakan kadınların sosyal güvenlik primleri devlet tarafından ödenecek ve Aile Destekleri Sigortası kapsamında ev kadınlarına emeklilik hakkı sağlanacak.

AİLENİN MALİ DURUMUNU VE SOSYAL STATÜSÜNÜ KİM BELİRLEYECEK?: Aile Destekleri Sigortası Kurumu bünyesinde çalışan sosyal hizmet uzmanları ve sosyologlar belirleyecekler. Sigorta kapsamından yararlanan ailelerin sosyal statüleri ve gelir durumu düzenli aralıklarla güncellenecek.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINI HANGİ KURUM UYGULAYACAK?: İnancımızda da felsefemizde de temel bir kural var: sağ elin verdiğini sol el görmeyecek. Bunun için Aile Destekleri Sigortası Kurumu kurulacak. Böylece yardımlar tek elde toplanacak, israf önlenecek, uygulamadaki keyfiliğe son verilecek. Aile Destekleri Sigortası Kurumu ailenin kadın bireyi adına banka hesabı açacak. Destek güvencesi bu hesaba yatırılacak. Kadınlar aylıklarını çekip ihtiyaçlarını karşılayacak. Aile Destekleri Sigortasıyla insan onuruna yakışır bir yaşam hayata geçirilecek.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI NEDENİYLE ENGELLİ, EVDE BAKIM VE YAŞLILIK MAAŞI ALANLARIN AYLIKLARI KESİLECEK Mİ?: ‘Sakın ha CHP’ye oy vermeyin, oy verirseniz yardımlarınız kesilir’ diyorlar. Hayır! Hiçbir aylık kesilmeyecek. Tam tersine iyileştirilecek.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINDAKİ AİLELERİN ÇOCUKLARININ EĞİTİM HARCAMALARI KARŞILANACAK MI?: Evet. Tüm harcamalar karşılanarak eğitimde fırsat eşitliği yaratılacak. Kreşler ücretsiz olacak. İlkokul, ortaokul, lise ve üniversite öğrencilerine burs verilecek. Ücretsiz yurt olanağı sağlanacak. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek.

MEVSİMLİK İŞÇİLERİN BARINMALARI VE ÇOCUKLARININ EĞİTİMİ NASIL OLACAK?: İnsani koşulların tamamı hayata geçirilecek. Mevsimlik işçilerin karavanlarda kalması sağlanacak. Banyo ve tuvalet ihtiyaçları karşılanacak. Çocuklar için öğretmen olacak. Hiçbir çocuk eğitimsiz kalmayacak.

YOKSUL OLUP TEK BAŞINA YAŞAYAN KİŞİ DE AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINDAN YARARLANACAK MI?: Evet. Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Herkesin temel vatandaşlık geliri olacak.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINDA HAYATA GEÇİRECEĞİMİZ YENİ BAŞLANGIÇLAR FONU NEDİR?: Boşanan kadınların ev kirası, eşya gideri ve çocuk bakım ihtiyaçları Aile Destekleri Sigortası’nın güvencesi içinde olacak. Buna Yeni Başlangıçlar Fonu diyoruz. Yeni bir hayata başlayan kadınlara sosyal devletin sahip çıktığı bir uygulama başlatılacak.

KAMUYA PERSONEL ALINIRKEN AİLE DESTEKLERİ SİGORTASINDAN YARARLANANLARA POZİTİF AYRIMCILIK YAPILACAK MI?: Her ailede asgari bir sigortalı bireyin bulunması temel hedefimiz olacak. Aile Destekleri Sigortası’ndan yararlanan ailelerin çocuklarına ve işsiz bireylerine devlet personel alımlarında öncelik hakkı tanınacak. Böylece yurttaşlarımız ömür boyu devlete el avuç açmak zorunda kalmayacak.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI KAPSAMINA GİREN AİLELER SİGORTA PRİMİ ÖDEYECEK Mİ?: Hayır. Bu ailelerden hiçbir ad altında herhangi bir prim alınmayacak. Aile Destekleri Sigortası kapsamında yapılacak harcamaların tamamı devletin bütçesinden sağlanacak.

AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI HARCAMALARINI KARŞILAYACAK KAYNAK VAR MI?: Bütçedeki kaynakların kullanımı bir siyasi tercihtir. Sosyal devlet fakirin fukaranın yanında olan devlettir. Aile Destekleri Sigortasıyla bütçe beşli çete için değil halktan yana kullanılacak.

VATANDAŞ YOKSULLUĞUN VE İŞSİZLİĞİN GİDERİLMESİNİ DEVLETTEN İSTEYEBİLİR Mİ?: Anayasa ve yasalar bu hakkı bütün vatandaşlarımıza vermiş durumdadır. Fakirlere yardım devletin ve iktidarın bir lütfu değil, görevidir.

1971 YILINDA UYGULAMASI TAAHHÜT EDİLEN AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI 50 YILDIR NEDEN UYGULANMADI?: Devleti yönetenler yoksulluğu bitirmek değil, yoksulluğu yönetmek istediler. Biz yardım yapılan kişinin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmayacağız. Biz sorunu çözmeye talibiz ve çözeceğiz. Aile Destekleri Sigortası ile vatandaşa hakkını teslim edeceğiz.”

 

 

Kaynak: anka