Haber: BERKAY VAROL / Kamera: ÜNAL AYDIN  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (K.K.T.C.) başkenti Lefkoşa'da; “Kıbrıs davası bizim milli davamızdır. CHP olarak, K.K.T.C. ile ilişkilerimizi güçlendirerek daha da artırmayı amaçlıyoruz… K.K.T.C’nin, uluslararası ambargoların kaldırıldığı, özgür, bağımsız ve dünyada tanınan bir devlet olması, bizim en temel arzumuzdur” dedi.

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığındaki CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde bir dizi ziyaret ve temaslarda bulundu. 

Ardından heyet adına CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun, basın açıklaması yaptı. Açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle: 

“BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ VEREN TÜM KAHRAMANLARI ANIYORUZ: CHP heyeti olarak büyükşehir belediye başkanlarımızla birlikte, K.K.T.C.’deyiz. Öncelikle, burada olmaktan duyduğumuz mutluluğu ifade etmek isteriz. Geçtiğimiz günlerde K.K.T.C.’nin kuruluşunun 38'nci yılını kutladık. Bir kez daha K.K.T.C.’nin 38’inci yaşını en iyi duygularımızla tebrik ederiz. Bu vesile ile K.K.T.C.’nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı ve bağımsızlık mücadelesi veren tüm kahramanlarımızı, sevgi, saygı ve minnetle anıyoruz.

KIBRIS MİLLİ DAVAMIZDIR: Kıbrıs davası bizim milli davamızdır. CHP olarak, K.K.T.C. ile ilişkilerimizi güçlendirerek daha da arttırmayı amaçlıyoruz. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Haziran ayında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret etmiş ve pek çok önemli temasta bulunmuştu.

KAPSAMLI GÖRÜŞMELER YAPTIK: Bugünkü ziyaretlerimize K.K.T.C’nin kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf Denktaş’ın anıt mezarını ziyaret ederek başladık. Girne Boğaz Şehitliği’ni ve Doktor Fazıl Küçük’ün anıt mezarını ziyaret ettik. Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı sayın Önder Sennaroğlu, Başbakan sayın Faiz Sucuoğlu tarafından kabul edildik ve kapsamlı görüşmeler yaptık. Lefkoşa Büyükelçimiz sayın Ali Murat Başçeri ile bir araya geldik. Daha sonra, Demokrat Parti Genel Başkanı Başbakan yardımcısı ve Turizm ve Çevre Bakanı sayın Fikri Ataoğlu, Cumhuriyetçi Türk Partisi Genel Başkanı sayın Tufan Erhürman, Halkın Partisi Genel Başkanı sayın Kudret Özersay, Toplumcu Demokrasi Partisi Genel Başkanı sayın Cemal Özyiğit ve Yeniden Doğuş Partisi Başkanı sayın Erhan Araklı ile verimli görüşmelerde bulunduk.

KARDEŞ ŞEHİT PROTOKOLÜ İMZALAYACAĞIZ: Programımızı, dün bazılarını ziyaret ettiğimiz belediye başkanlarımız ile görüşerek yarın da sürdüreceğiz. Yarın ayrıca, heyet olarak Kuzey Kıbrıs Belediyeler Birliği ve Lefkoşa Türk Belediyesini ve diğer belediye başkanlarımızı ziyaret edecek, Girne Belediyesi ve Hatay Büyükşehir belediyelerinin kardeş şehir protokolünü de imzalayacağız. İnanıyoruz ki yerel yönetimlerimiz arasında kurulacak güçlü bağlar, K.K.T.C.’deki yeni hizmetlere ve Kıbrıs davasının uluslararası tanınırlığına önemli katkılar sunacaktır.

TÜRKİYE’DE AĞIRLAMAKTAN MEMNUNİYET DUYARIZ: Temel amacımız, belediyelerimiz arasındaki bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmak, sorunların çözümüne yönelik yeni iş birliği alanları geliştirmektir. Kısaca yerel yönetimlerde iş birliğiyle sürdürülebilir bir vizyonu hep birlikte yaratmak için buradayız. CHP olarak bu konuda alınacak her karara destek vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz. K.K.T.C.’deki belediyelerimizle daha ilişkiler kurup, bu ilişkileri güçlendirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki süreçte, buradaki belediye başkanlarımızı da Türkiye’de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağımızı ifade etmek isteriz.

DÜNYADA TANINAN BİR DEVLET OLMASI BİZİM TEMEL ARZUMUZ: K.K.T.C’nin, uluslararası ambargoların kaldırıldığı, özgür, bağımsız ve dünyada tanınan bir devlet olması, bizim en temel arzumuzdur. CHP olarak, Kıbrıs sorununun aşılması konusunda, K.K.T.C’nin varlığını ve haklarını koruyacak, uluslararası zeminde kabul görecek bir çözümü daima savunduk ve bundan sonra da savunmaya devam edeceğiz. Bu anlayışın Ada’da yaşayan tüm kesimlerin ortak menfaatine olduğu kanaatindeyiz. Bu kapsamda üzerimize düşeni yapmaya hazırız.

KIBRIS HALKININ YANINDA OLACAĞIZ: Akdeniz Karbon kaynaklarının çıkarılması, taşınması, işlenmesi ve dünya pazarlarına arz edilmesi hususunda ada halkının tamamının refahı ve mutluluğunun sağlanması amacıyla, adil bir biçimde bölüşülmesi için gereken iyi niyetli ve yapıcı çabaları desteklediğimizin bilinmesini isteriz. Bu konuda çok kapsamlı bir çalışma partimiz tarafından önümüzdeki günlerde kamuoyu ile paylaşılacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kazanılmış haklarından asla taviz vermeden Kıbrıs halkının yanında olacağımızı ve gereken adımları kararlılıkla atacağımızı buradan kamuoyu ile bir kez daha paylaşıyoruz.

"AMACIMIZ HEM SOSYAL HEM EKONOMİK HEM KÜLTÜREL İŞBİRLİĞNİ EN ÜST SEVİYEDE TUTMAK"

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Kuzey Kıbrıs'taki belediye başkanlarıyla bir araya geleceklerini söylerken, "Amacımız Genel Başkanımız direktifleri doğrultusunda hem Türkiye’yi hem K.K.T.C.’yi en güçlü bir şekilde kılmak; hem sosyal hem ekonomik hem kültürel işbirliğini en üst seviyede tutmak. Her iki tarafında güçlü olacağı bir konuda tutmak. O nedenle buradayız” dedi.

Kaynak: anka