CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, TBMM’ye sunduğu araştırma önergesiyle; zorunlu eğitimde olması gereken çocukların okul dışı kalma nedenlerinin ve salgının kız çocuklarının okullaşma oranlarına etkisinin araştırılmasını istedi. Karabıyık, "6-17 yaş arasındaki 720 bin çocuğun okul dışında kaldığı” bilgisini verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık, verdiği araştırma önergesi ile çocukların okul dışı kalma nedenlerinin ve salgının kız çocuklarının okullaşma oranlarındaki etkisinin Meclis tarafından araştırılmasını istedi. Karabıyık önergesinde şunlara dikkat çekti: 

“YÜZ BİNLERCE ÇOCUK ÖRGÜN EĞİTİM KAPSAMINDA DEĞİL: Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından, en az 18 yaşa kadar olan çocukların okulda olmaları gerektiği halde, açıklanan verilerden 6-18 yaş çağında bulunan yüz binlerce çocuğun örgün eğitim kapsamında olmadığı anlaşılmaktadır.

720 BİN ÇOCUĞUN OKUL DIŞINDA KALDI: 2019-2020 eğitim öğretim yılı okullaşma oranları ve TÜİK tarafından rapor edilen toplam çocuk sayısı verilerine göre yapılan hesaplamalar, zorunlu eğitim çağında olması gereken 6-17 yaş arasındaki yaklaşık 720 bin çocuğun okul dışında kaldığını göstermektedir. 720 bin çocuğun okul dışında olması, eğitime erişimde ciddi sorunların olduğunu göstermektedir. Bu çocukların neden okul dışında kaldığı ile ilgili MEB’in bir rapor ya da verisinin bulunmaması da çok önemli bir eksiği göstermektedir.

KIZ ÇOCUKLARI, EV İŞLERİNDE YARDIMCI OLARAK GÖRÜLÜYOR: Ortaöğretim kademesinde, okuldan ayrılma riskinin, en çok; kırsalda yaşayan, sosyal güvenliği olmayan, anne ve babasının eğitim düzeyi düşük, kalabalık ve yoksul ailelerde yaşayan kız çocukları için olduğu bilinmektedir. Benzer şekilde, özellikle kırsal kesimlerde eğitim düzeyi düşük ailelerin kız çocuklarının okumasını istemediği, ev işlerinde bir yardımcı olarak gördüğü de ülkemiz için acı bir gerçektir.

10 MİLYON KIZ ÇOCUĞU ÇOCUK YAŞTA EVLİLİK RİSKİ ALTINDA: Salgın döneminde eğitime erişemeyen ve sonrasında okula dönmeme riski altında olan çocuklarla ilgili bir çalışma yapan UNICEF; Covid-19 nedeniyle, 10 milyon kız çocuğunun çocuk yaşta evlilik riski altında olduğunu açıkladı. Eğitime erişimde salgın öncesinde de var olan makasın derinleştiği, öğrenme yoksulluğunun arttığı salgın dönemi nedeniyle okul terklerinin, dolayısıyla çocuk işçiliği ve erken yaşta evliliklerinin artması tehlikesi ile karşı karşıyayız.”

 

Kaynak: anka