CHP Bursa Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Bursa'nın Orhangazi ilçesi ile İznik Gölü arasında kalan Ilıpınar Höyüğü'nün açık hava müzesine dönüştürülmesi gerektiğini belirterek, "Bilinen en eski höyüğü ve bundan 8 bin yıl öncesine dayanıyor. Bulunan eserler, Orhangazi'de müze olmadığı için İznik'e götürülmüş. İznik'te de arkeoloji müzesi bir türlü bitirilip açılamadığı için depolarda bekletiliyor. İnsanlar bu tarihi görmekten mahrumlar" dedi.

CHP Milletvekili Nurhayat Altacak Kayışoğlu, arkeolojik çalışmalar sonucu 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu belirlenen Orhangazi ilçesi ile İznik Gölü arasındaki Ilıpınar Höyüğü'nde inceleme yaptı. Kayışoğlu'na, CHP Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke eşlik etti. 

Ilıpınar Höyüğü'nün Bursa'da bilinen en eski tarihinin izlerini taşıdığını söyleyen Kayışoğlu, tarihin gün yüzüne çıkarılmasını istedi. Çalışmalarda çıkarılan eselerin Orhangazi'de arkeoloji müzesi olmadığı için İznik'e götürüldüğünü belirten Kayışoğlu,  İznik'teki arkeoloji müzesinin ise kapatılmasından dolayı eserlerin konteynerlerde tutulduğunu söyledi. 

"AÇIK HAVA MÜZESİNE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ BEKLİYORUZ"

Ilıpınar Höyüğü'nde çalışmaların bir an önce başlatılması için çağrı yapan CHP'li Kayışoğlu, "9 yıldan fazla kapalı kalan ardından adı ve işlevi değiştirilen İznik Arkeoloji Müzesi'nin depolarında kilitli kalan Ilıpınar buluntularının Orhangazi'de kurulacak bir müzede sergilenmesini hem Orhangazililer hem de Bursalılar adına istiyor. Gerekli çalışmaların bir önce başlatılıp bölgenin açık hava müzesine dönüştürülmesi bekliyoruz. Ilıpınar'a özgürlük istiyoruz" dedi. 

CHP Orhangazi İlçe Başkanı Ender Teke ise, Ilıpınar'ın 8 bin yıllık tarihine dikkat çekerek, turizme kazandırılması çağrısını yaparken, "Eserlerin heba olmamasını önemsiyoruz" dedi. 

Kaynak: anka