CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, Haymanalı çiftçileri ziyaret etti. Çiftçilerle konuşan Kaya, "Çekirdek taban fiyatı daha açıklanmamış. Çiftçi tüccara teslim edilmiş. Çiftçi mazot ve gübre fiyatlarına yetişemiyor, tohumunu dahi Çin’den alıyor. Mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesini, dışardan buğday alımının durdurulmasını istiyor" dedi.

CHP'li Kaya ile sohbet eden Haymanalı çiftçi Mevlüt Sarı, "Yağlık (ayçiçeği) çok az ekiyoruz, para etmediği için. Çitlemelik ekiyoruz. Bu sene hasat, su olmadığından dolayı çok kurak çıktı. Kuraktan dolayı mahsul olmadı. Fiyatlar yine düşük. Taban fiyatı açılmadı ama borsaya götürüp oraya verdiler. Tüccara teslim oldu çiftçi" diye konuştu.

Çiftçi Hüseyin Çam ise "60 yıldır çiftçilik yapıyorum hiçbir şey biriktiremedim. Ancak geçiniyorum. Tabii ki 20 yıl önceki çiftçilik biraz daha kaliteliydi. Ben buğday borsasına buğdayı götürüyorum; tüccarlarımız da duysun, kantar parası benden, ambar parası benden. Buğdayımı çekiyorlar, analiz yapıyorlar, 10 kilo alıyorlar benden. Faturayı tekrar götürüyorum, para kesiyorlar benden. ‘Benim damperli arabam var, kendim yıkacağım’ diyorum, ‘hayır’; yeme hamal parası veriyorum" sözleri ile yaşadıklarını anlattı.  

CHP'li Kaya ise çiftçilerle görüşmelerinin ardından şu açıklamayı yaptı:

"Çekirdek taban fiyatı daha açıklanmamış. Çiftçi tüccara teslim edilmiş. Çiftçi mazot ve gübre fiyatlarına yetişemiyor, tohumunu dahi Çin’den alıyor. Mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesini, dışardan buğday alımının durdurulmasını istiyor. Çiftçi, ekonomik durumlarının 20 yıl önce daha iyi olduğunu söylüyor. Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı çitçinin faiz borcunun silinerek anaparanın taksitlendirilmesinin kendilerini büyük ölçüde rahatlatacağını düşünüyor."

Kaynak: anka