CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, pandeminin artık ‘aşısızların pandemisi’ haline dönüştüğünü belirterek, "Milyonlarca çocuk ve gencimizin yüz yüze eğitimden geri kalmaması için özellikle öğretmenler ve okul çalışanları için zorunlu aşıyı tartışmalıyız ve geniş bir mutabakatla bu uygulamayı hayata geçirmeliyiz" dedi.

Zorunlu aşı tartışmalarına yönelik yazılı bir açıklama yapan Murat Emir, aşı karşıtlığının Türkiye’de toplumsal bağışıklık hedefi için tehdit haline geldiğini vurguları. Emir'in açıklaması şöyle:

"1. DOZ AŞISINI OLANLARI TÜM NÜFUSA KIYASLADIĞIMIZDA BU ORAN YALNIZCA YÜZDE 58"

“Sağlık Bakanlığı, aşılanma oranlarını '18 yaş üstü' nüfusu dikkate alarak açıklıyor. Ancak, toplumsal bağışıklık hedefi için tüm nüfusun, hatta 5 milyona yakın mülteci nüfusunun da dahil edilerek 88 milyon üzerinden hesaplama yapılması gerekiyor. Bu durumu dikkate aldığımızda, Türkiye’de aşılanma oranları birçok Avrupa ülkesinin gerisinde kalıyor. Örneğin 1. doz aşısını olmuş olan kişi sayısı 51,5 milyon ve yüzde 83 oranında. Oysa tüm nüfusa kıyasladığımızda bu oran yalnızca yüzde 58.

"ZORUNLU AŞININ GÜNDEME ALINMASI GEREKİYOR"

Her ne kadar Sağlık Bakanlığı açıklamıyor olsa da Yoğun Bakım Derneği'nin en son açıkladığı verilere baktığımızda, yoğun bakıma yatan hastaların yüzde 50’den fazlasının aşısız, yüzde 39’unun da Sinovac aşısını olmuş kişiler olduğunu görüyoruz. Rakamlar bize, pandeminin artık aşısızların pandemisi haline dönüştüğünü gösteriyor. Artık halk sağlığı, eğitim ve pandeminin sebep olduğu ekonomik maliyetler de göz önünde bulundurularak zorunlu aşının gündeme alınması gerekiyor.

"SAĞLIKÇILAR VE ÖĞRETMENLER GİBİ BELİRLİ MESLEK GRUPLARI İÇİN ZORUNLU AŞI GÜNDEME GELEBİLİR"

Bu önlemler de yeterli olmazsa özellikle sağlıkçılar ve öğretmenler gibi toplumla iç içe bir biçimde kamusal hizmet yapan meslek grupları olmak üzere belirli meslek grupları için zorunlu aşılamanın gündeme gelmesi beklenebilir. Özellikle birçok Avrupa ülkesinde sağlıkçılar ve bazı kamu görevlileri içi zorunlu aşı uygulamasına geçildiğine ve ABD'de böyle bir düzenleme için hazırlık yapıldığına dikkat çekmek isterim.

"TOPLUMUN TÜM KESİMLERİNİN MUTABAKATIYLA YENİ DÜZENLEMELERİ HAYATA GEÇİRMEMİZ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"

Anayasa'nın 42. maddesine göre; 'Kimse eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz'. Dolayısıyla zorunlu aşı tartışmasının, özellikle eğitim sürecinin aksamaması adına gündeme alınması gerekiyor. Bunun için ise kanuni düzenlemeler gerekiyor. Anayasamıza göre kişinin vücut bütünlüğüne ancak tıbbi zorunluluk olması durumunda veya toplum sağlığı söz konusu olduğunda kanuni bir düzenleme ile müdahalede bulunabilmektedir. Bu şekilde bir kanuni düzenleme için, toplumun tüm kesimlerinin mutabakatıyla yeni düzenlemeleri hayata geçirmemiz büyük önem taşıyor.”

Kaynak: anka