CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun başkanlığındaki CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları heyeti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ı, Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda ziyaret etti. Belediye başkanları, kentlerinden getirdikleri hediyeleri Tatar'a verdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer'in yer aldığı heyet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde.

Heyet, önce Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri tarafından makamında ağırlandı. Daha sonra heyet, başkent Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Tatar ile görüştü. Görüşme sonrasında CHP'li Büyükşehir Belediye Başkanları, kendi şehirlerinden getirdikleri hediyeleri Tatar'a verdiler.  

Cumhurbaşkanlığı'ndan, Cumhuriyet Meclisi'ne geçen heyet; ilk olarak Cumhuriyet Meclisi Başkanı Önder Sennaroğlu ile bir araya geldi.

CHP'li Torun, Kıbrıs'ta yaptıkları ziyaretlerden edindikleri izlenimleri Sennaroğlu'na aktardı. Kıbrıs'ın öneminin büyük olduğunu söyleyen Torun, "Çünkü biz tarihsel süreç içerisinde olaylara tanık olduk, çok acılar çektik. Geçmişte çok ağır bedeller ödendi. Ama istiyoruz ki artık barış, huzur içinde büyüyen, gelişen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olsun. Genel Başkanımızın talimatlarıyla Büyükşehir Belediye Başkanlarımız ile buradayız" dedi.

Sennaroğlu, 16 yüzyıldan beri Türkler'in Kıbrıs'ta olduğunu belirterek, "Aslında komşularımız kadar söz sahibiyiz. Çok çileli yüzyıllar geçti Kıbrıs için. 1974 Barış Harekatı'ndan bu yana barış gelmiştir. Ancak biliyorsunuz ki komşularımız tutumları nedeniyle siyasi bir çözüme de ulaşılmadı şu ana kadar" dedi. 

Ardından heyet, K.K.T.C. Başbakanı Faiz Sucuoğlu ile görüştü. CHP'li Torun, burada şunları söyledi:

"Belediye başkanlarımız 28 belediyeyi ziyaret ederek karşılıklı iş birliği, deneyim paylaşımını ortaya koymak istediler. Bizler de tabii tecrübeli ve gerçekten vizyonel belediye başkanlarımız ile nasıl katkıda bulunabiliriz, belediyelerimiz başarılarını nasıl artırabiliriz onun gayreti içerisinde olacağız. 2019 yerel seçimleri sonrası Türkiye nüfusunun yüzde 51'ine yakın CHP'li belediyeler yönetiyor. Ekonomik büyüklük olarak yüzde 67, turizm potansiyeli olarak da yüzde 90'ın üzerindeyiz."

Başbakan Sucuoğlu, yerel yönetimleri güçlendirmek için yasa hazırlığı içerisinde olduklarını söyledi ve "Belediyelerin daha güçlü, merkezi yönetimin yükünü biraz hafifletecek bir çalışmamız var" dedi.

Kıbrıs konusunun Türkiye Cumhuriyeti'nde her zaman partiler üstü olduğunu söyleyen Sucuoğlu, "Biraz önce sizlerin de dediği gibi iki devlet olabiliriz ama tek milletiz. Hatta biz daha ileriye gidiyoruz, üç devlet, tek millet. Azerbaycan'ı da katıyoruz bunun içerisine. Dolasıyla o düşünceyle bu çalışmalarımız devam ediyor" dedi. 

Denktaş'ın anıt mezarının çevre düzenlenmesi ve müzenin yapımı konusunda kardeş şehir Lefkoşa Belediyesi ile ortak projelerinin olduğunu ifade eden İmamoğlu, Başbakan Sucuoğlu'na, şunları söyledi:

"Biz de bunu İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'mize taşıdık oy birliği ile kabul edildi. Ancak bildiğimiz kadarıyla teknik bazı sorunlarını barındıran bir durum. Sizlerin de bu konuya pozitif yaklaştığınızı duyduk. Sizden destek talep ediyoruz. İstanbul halkı adına İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin bu özel alanına, Lefkoşa Belediye'mizle ortak güzel bir iş yapalım, sizlerin de katkılarıyla sonucuna erdirelim isteriz. Türkiye, her konusunda K.K.T.C.'den mesuldür, ortağıdır, paydaşıdır. Bu konuda da devletimiz en önemli kamu kurumlarından İstanbul Büyükşehir Belediyesi de bu girişime hazırdır."

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Torun ve beraberindeki heyeti kabulünde şunları söyledi:

“Bizim için fevkalade önemli olan kendi devletimizin çatısı altında, bağımsız, hür, özgür yaşayabilmektir. Türkiye her zaman bizimle beraberdi. Türk halkının, Türk kamuoyunun bizlerle beraber olduğunu biliyoruz.”

Torun ise şöyle konuştu:

“Türkiye ve KKTC kazanılmış haklarının asla geri gitmesine izin vermeyecektir.  Kazanımları arttırmak ve KKTC'nin özellikle üzerindeki ambargoların kalkması ve devlet olarak tanınması yönünde desteğimizi her ortamda sürdürme kararlılığındayız. Büyükşehir Belediye Başkanlarımızın uluslararası ölçekte üyelikleri, başkanlıkları var. KKTC bayrağını belediyeler aracılığıyla o toplantılarda olmasından büyük gurur duyuyorlar, olması için de çabaları var. Bunlar çoğaltılarak KKTC belediyeleri de bu toplantılara da üyelikleri gerçekleştirilerek ambargo delinebilir. Belediyelerimiz yarış halinde önemli hizmetlere imza atıyorlar, dünyadaki en yeni gelişmeleri takip ediyorlar. Dünyanın pek çok yerel yönetimi de proje transferi yapıyorlar, örnek oluyorlar. Aynı şekilde bu bilgi birikimlerini deneyimlerini KKTC belediyelerine de sağlama iradesindeyiz, karşılıklı ortak projelerle bu birlikteliği pekiştirmek, daha iyi noktaya taşımak kararlılığındayız. Belediyeleri ziyaret ederek karşılıklı fikir alışverişinde bulunuyorlar”

 

Kaynak: anka