CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Turizmi Teşvik Kanunu teklifini AKP'nin sabah saat 08.00 sıralarında getirdiğini ifade ederken, "Karadenizliler size sesleniyorum; yaylası olanlar, kışlağı olanlar, merası olanlar size sesleniyorum; bu kanun teklifine ‘evet’ diyenler size sesleniyorum: Artık sizin yaylalarınız yok, artık kışlaklarınız yok, meralarınız yok, ormanlarınız yok çünkü artık mülkiyeti, tasarrufu kamuya ait olan alanlar doğal karakteri korunarak turizme açılacak. Ben, soruyorum şimdi size: Ayder'in yaylaları rengarenk çiçek. Siz çiçekli çadırlar mı kuracaksınız oraya? Çiçekli binalar mı yapacaksınız Ayder'in yaylalarına?" diye tepki gösterdi.

CHP Milletvekili Mürsel Alban, AKP grubu tarafından sunulan Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı.

“TEKLİFİN ANA KONUSU YEREL YÖNETİM GELİRLERİNİ TIRPANLAMAK”

Kanun teklifinin sadece Turizmi Teşvik Kanunu olmadığını söyleyen Alban, “Gerçekte teklifin ana konusu, yerel yönetimlerin yetkilerini tırpanlamaktır. Bu kanun teklifinin özü, muhalefetin yönetimde bulunduğu kıyı kenarlarındaki kentleri, belediyeleri turizm sektörlerinde dışlamaktır; tüm yetkileri Bakanlığın çatısı altına almak ve tüm kararları Bakanlığa bırakmaktır; tek adam rejiminin turizmde de uygulanması demektir” diyerek eleştirdi.

Alban, yerel seçimlerde turizm bölgelerinde CHP’li belediyelerin sayısının arttığına işaret ederken, “CHP’li belediyelerin turizm bölgelerinde sayısı artınca ‘Bu belediyelerin turizmde yetkilerini nasıl alırız ellerinden?’ diye düşünülmüş, bu kanun teklifi hazırlanmıştır. Belediyeleri dışlamak, turizmi geliştirmez, aksine hizmeti küçültür. Yerel yönetimlerin süreçten dışlanması, yetkilerinin elinden alınmasıyla turizmden daha da çok döviz kazanılmaz; emek küçülür. Yerel yönetimlerin turizmle ilgili yürütülecek sürece katılması ve karar mekanizmalarında söz sahibi olması gerekmektedir” dedi.

CHP’li Alban’ın Genel Kurul’da görüşülen Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine bu sabah yaptığı konuşmadan öne çıkan başlıklar şöyle:

ANAYASA’YA AYKIRI: Yerel yönetimlere turizm faaliyetlerine daha da aktif katılmaları için kaynak aktarmak yerine, ellerindeki kaynakları almak için hazırlanan bu kanun teklifi tümden Anayasa'ya aykırıdır. Bu teklif, parası olanın, büyük sermayenin pastadan büyük dilimi yemesi; parası olmayanın, küçük turizmcinin ise iflas etmesi demektir. Bu teklif, yerli sermayelerin yok edilmesi, uluslararası sermayenin ülke turizmine çökmesi demektir. Bu teklif, turizmde emeğin değil, köle düzeninin kurulması demektir. Bu teklif, kıyıların, ormanların, yaylaların, kışlakların yağmalanması demektir. Bu teklif, doğanın yeşilinin doların yeşiline kurban edilmesi demektir.

AKP, 19 YILDIR ALTIN YUMURTLAYAN TAVUĞU KESMEK İÇİN BIÇAK BİLİYOR: Türkiye, Allah vergisi bir turizm güzelliğidir. Altın yumurtlayan bir tavuk var, AKP iktidarı on dokuz yıldır bu tavuğu kesmek için bıçak biliyor, tüylerini yola yola yok etmeye çalışıyor. Turizm bölgelerinde jeotermal enerjilere arama ruhsatı vermek turizmin ölmesi demektir. ÇED raporlarını kaldırmak, turizm bölgelerindeki doğal ve tarihi sit alanlarının yapılaşmaya açılması, altın yumurtlayan tavuğun da kesilmesi demektir. Doğal koyları, halkın ailesiyle ücretsiz denize girdiği sahilleri yandaşa peşkeş çekmek turizmi katletmektir.

YANGIN SÖNDÜRMEK İÇİN 3 UÇAK ALAMIYOR: Her yaz turizm bölgelerinde çıkan yangınlarda ormanları feda etmek turizme ihanet etmek demektir. Yüz binlerce liraya tek adama yazlık saray yaptıran AKP iktidarı orman yangınları için yangın söndürmek üzere 3 uçak alamıyor, gidip Rusya'dan dilene dilene sadece 3 uçak kiralayabiliyorsunuz. Orman yangınlarına gece görüşü olmayan uçaklarınız olmadığı için sadece helikopterlerle gündüz müdahale edebiliyorsunuz. AKP iktidarı son kullanma tarihi yaklaştığını bildiği için giderayak ne varsa satıp öyle gitmek istiyor, turizmde yöntemleri aynı, nerede doğası bozulmamış, bugünlere kadar orijinalliğini korumuş yer varsa tespit edip orayı gece yarısı ilan edilen Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla yapılaşmaya açıyor. Bodrum'da bunu yaptılar, yüzlerce dönüm yeşil alanı ticaret alanına çevirip paylaşmaya açtılar. Datça'da, Fethiye'de, Marmaris'te koyları özelleştirme kapsamına aldılar, kıyıları, koyları yağmaladılar, gözleri doymadı; ormanlara beş yıldızlı lüks çadırlar kuruyorlar, Akdeniz'in, Ege'nin sahillerini bitirdiler, Karadeniz'in yaylalarına göz diktiler. Hani suç örgütü lideri diyordu ya: ‘Şuraya çöktüler, buraya çöktüler’ diye AKP dönemini de en iyi anlatan söz budur: Kravatlı çeteler turizme çöktüler.

TURİZMCİNİN SIRTINDAN İNİN: AKP iktidarına sesleniyorum: Turizmcinin sırtından inin artık! Yıllarca turizmi sömürdünüz, turizmcinin kanını emdiniz, turizmci sizde, pandemi döneminde muhtaç oldu. Onlara sırtınızı döndünüz; turizmci ‘Artık yeter’ diyor ‘İsyan’ diyor.

MECLİS’TE VEKİLİNİZ YOK, BELKİ ÇOĞU UYUYOR: Şu an turizmci inanın ‘Hangi ülkeden bize turist gelecek?’ diye beklerken siz sabaha karşı sıkıştırılmış... Hatta, bakın, Meclis’te milletvekilleriniz yok, belki çoğu uyuyor ama inanıyorum ki bu kanun teklifini size sunduran Turizm Bakanı iştahı kabarmış bir şekilde, şu an gözlerini açmış, kulağını Genel Kurula vermiş ‘Acaba bu kanun teklifi geçecek mi, geçmeyecek mi?’ diye bekliyor. Turizm Bakanı, yanda oturan Komisyon Başkanı, Bakan Yardımcısı; kulaklarınızı açın, beni iyi dinleyin. İngiltere ülkeye seyahati kapatmış, Almanya kapatmış, Fransa kapatmış, sadece Ruslar kısmen açmış; turizmci otelini açamamış, ‘Bize turist nereden gelecek?’ diye bekliyor, siz de ‘Biz nereyi talan ederiz?’ diye bu kanun teklifini sabahtan Genel Kurula sunuyorsunuz.

KARADENİZLİLER SİZE SESLENİYORUM: Sabah saat sekiz, bu kanun teklifini getirdiniz. Karadenizliler size sesleniyorum; yaylası olanlar, kışlağı olanlar, merası olanlar size sesleniyorum; bu kanun teklifine ‘evet’ diyenler size sesleniyorum: Artık sizin yaylalarınız yok, artık kışlaklarınız yok, meralarınız yok, ormanlarınız yok çünkü artık mülkiyeti, tasarrufu kamuya ait olan alanlar doğal karakteri korunarak turizme açılacak. Ben, soruyorum şimdi size: Ayder'in yaylaları rengarenk çiçek. Siz çiçekli çadırlar mı kuracaksınız oraya? Çiçekli binalar mı yapacaksınız Ayder'in yaylalarına? Muğla'nın kıyıları yemyeşil. Çam ağaçları, günlük ağaçları var, çınar ağaçları var. Çınar ağacı görüntülerinde oteller mi kuracaksınız oralara? Ya, hiç mi vicdanınız yok? Hiç mi sızlamıyor vicdanınız? Size bakarak özellikle söylüyorum: Turizm Bakanı ülkeyi yöneten şahıs iktidarı gibi tek adam olma peşinde, turizmde tek olma peşinde. Şu an yaylaları, kışlakları, meraları, ormanları belki de kiraladı, tahsisini yaptı, sözleşmesini yaptı kendi şirketlerine, oraları bu kanun teklifi geçtikten sonra turizm alanı ilan edecek ve alıp işletecek 49 yıllığına. Nasıl ‘evet’ diyeceksiniz buna? Bu kanun teklifinin altına imza ederken… Teklif sahibi nasıl getirdiniz? Vicdanınız yok mu, sızlamıyor mu hiç sizin?

TURİZM BAKANI’NA AİT VOYAGE OTEL: Planlama yetkisi Turizm Bakanı’nda. Artık Çevre ve Şehircilik Bakanı’nın da yetkisi kalmadı. Bakın, tek adam diyorum ya, planlama yetkisini eline alan Turizm Bakanı istediği yeri turizm alanı ilan edebiliyor. Mesela size bir örnek veriyorum. Burayı iyi dinleyin, siz de iyi dinleyin Bakan Yardımcısı, Komisyon Başkanı bakın, iyi dinleyin, destek veren ittifak ortağı iyi dinleyin. Torba’da Turizm Bakanı’na ait Voyage Otel'in olduğu alanda genişliği 10 metre bir yol, uzunluğu da 50 metre olan bu alan Turizm Bakanı tarafından planlandı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca da onaylandı. Bu alandaki yolu yani aşağı yukarı bir dönümlük alanı kendi arsasına kattı, gasp etti, gasp. O alanı kendi arsasına katarken kenarlarında harita olarak, şehir plancılığı olarak o kadar alanı terk etmesi gerekiyordu ama hiçbirini terk etmedi, yolu da arsasına kattı, gitti üzerine bina yaptı. Vicdanınız rahat mı? Yola bile bina yaptı. Bakın, bu bir gasptır. Bunu şimdi ben tespit ettirdim, dava açacağım; o binalarını da yeni yaptı, onu bekliyordum çünkü çekme mesafelerine tecavüz olacak, yaptığı Voyage Otel yıkılacak.

GÜNAHLARINI YAZ YAZ BİTMEZ: Turizm Bakanı Voyage Otel'de yolu arsasına kattı, üzerine bina yaptı. Ben Kars'taydım, bakın, Kars'ta Doğu Ekspresi turizme açıldı ama Kars'a baktığınız zaman Anadolu'da bir kadın şunu söyledi dedi ki: ‘Aras'ı mürekkep etseniz, meşeyi kalem; benim derdim yaz, yaz bitmez.’ Ben şimdi söylüyorum Aras Nehri bol ve gür, sürekli akıyor; Aras'ı mürekkep etseniz, meşeyi kalem AKP iktidarının Turizm Bakanı’nın günahlarını yaz, yaz, yaz bitmez, bu günahınız çoktur öbür dünyada nasıl hesap vereceksiniz? Kul hakkı vardır burada.

AKBELEN ORMANLARI TALAN EDİLİYOR: Muğla'da İkizköy'de Akbelen Ormanları yağmalanıyor, talan ediliyor. Yine 5'li çeteniz olan, Limak Şirketi’ne peşkeş çekilmiş olan yerde ağaçlar kesiliyor, köylüler direniyor, ağlıyor, ‘Biz nefes alamıyoruz’ diyor, Akbelen Ormanları’ndan elinizi çekin. Akbelen Ormanlarında köylüler ağlıyor, neden? Akbelen Ormanları Limak'a peşkeş çekilmiş, ‘Nefes alamıyoruz’ diyor, Akbelen Ormanlarını talan eden, yağmalayan 5'li çeteye peşkeş çeken, kömür için ormanı, yeşili yok eden, dolarının yeşilini seçen AKP iktidarı…

YALAN DEĞİL TALAN: Yalan değil talan, talan diyelim. Yine Anadolu'da bir söz var bakın, yine Kars'ta diyor ki: ‘Bana bak, ne haldeyim; yare bak, ne sallanır.’ Halka bak, ne halde; siz neyin peşindesiniz. Yalanın, yağmanın, talanın peşindesiniz; ayıptır, günahtır ya. Bu Turizmi Teşvik Kanun Teklifi'ne ‘ret’ oyu vereceğimizi duyuruyorum. “

 

Kaynak: anka