CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Yeşil Mutabakat Eylem Planı ile ilgili, "Yeşil mutabakat, ticaretten üretime; enerjiden ulaşıma kadar kapsamlı bir dönüşümü öngörmektedir. Genelgede ne bir planlama ne de yeşil mutabakata yönelik bir hedef bulunmaktadır. Yeşil Mutabakat Eylem Planı olarak adlandırmak kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir" dedi. 

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Resmi Gazete'de yayımlanan Yeşil Mutabakat Eylem Planı genelgesi ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Akın, "Yeşil mutabakat ticaretten üretime; enerjiden ulaşıma kadar çok geniş bir alanda kapsamlı bir dönüşümü öngörmektedir. Genelgede ne bir planlama ne de yeşil mutabakata yönelik bir hedef bulunmaktadır. Yeşil Mutabakat Eylem Planı olarak adlandırmak kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir" dedi. Akın’ın açıklaması şöyle:

“TÜRKİYE, PARİS ANLAŞMASI'NI UYGULAMAYAN 6 ÜLKEDEN BİRİ: Türkiye’nin sera gazı azaltmaya yönelik bir hedefi bile bulunmamaktadır. Ülkemizde karbon emisyonlarının yüzde 70’i enerji kaynaklıdır. Buna karşın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın stratejik hedeflerinde karbon emisyonunu daha da artıracak hedefler bulunmaktadır. Yeşil mutabakat için karbon emisyonu düşürme hedefine ulaşmanın tek yolu temiz enerjiden geçmektedir. Türkiye, dünya üzerinde Paris Anlaşması'nı onaylamayan 6 ülkeden biri. Paris Anlaşması onaylanmadan Türkiye’nin Yeşil Mutabakat konusunda eylem planı için adım atması anlamsız olacaktır. Paris Anlaşması’nın derhal TBMM’de kabul edilmesi gerekmektedir.

YEŞİL MUTABAKAT TİCARİ İLİŞKİLERİ ETKİLEYECEK: Yeşil mutabakat özellikle ihracatımızın yaklaşık yarısını yaptığımız Avrupa ile ticari ilişkileri de etkileyecektir. Üretimde karbon emisyonunu artıran ürünlerin ihracatında birtakım yaptırımlar uygulanacaktır. Türkiye bu konuda hızlı bir şekilde çalışma yapmazsa yıllık 2 milyar Avro tutarında bir maliyetin ortaya çıkacağı belirtilmektedir. Dolayısıyla Yeşil Mutabakat Türkiye için olmazsa olmazdır. 

ENERJİ SEKTÖRÜ GÖZDEN GEÇİRİLMELİ: Yeşil Mutabakat ile uyumlu Enerjide Yeşil Dönüşümü gerçekleştirmek için CHP'nin somut önerileri daha önce kamuoyuyla paylaşılmıştır. Türkiye’nin kendi dinamiklerinin dikkate alındığı Yeşil Mutabakatın yapılması için şu adımlar atılmalıdır:

-Enerji sektöründe hukuki ve teknik olarak tüm yapı ve işleyiş mekanizması yeşil dönüşüm kapsamında gözden geçirilmelidir.

-Destekleme mekanizmaları; yerli ve yeni teknolojilerin desteklendiği ve bütün paydaşların ortak karar alacağı bir yapıya dönüştürülmelidir.

-Dünya ile uyumlu, düşük karbonlu, fosil yakıt kullanımının azalacağı yenilenebilir enerji yatırımları enerji politikalarının odağı olmalıdır.

-Enerji kooperatifçiliği ve hane halkına yönelik çatı uygulamalarının özendirildiği; belediyelerde güneş, çöpten enerji üretimine dayalı modeller hayata geçirilmelidir.

-Sanayi ve binalarda enerji verimliliği ile düşük karbon hedeflerinin yakalanması için Türkiye’nin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinde makine parkı üretimi için projeler geliştirilmelidir.

-Kömür üzerindeki istihdamı mağdur etmeden, eski teknolojiye sahip, halk sağlığını ve çevreyi tehdit eden, verimli üretim gerçekleştiremeyen mevcut termik santraller gözden geçirilmelidir.

-Yeşil finansmana erişim sağlanması için gerekli altyapı oluşturulmalı; yeşil finansman ve sürdürülebilir kalkınma konularında düzenlemeler yapılmalıdır.”

 

Kaynak: anka