CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Fındık İhracatçıları Birliği’nin, üreticiden düşük fiyatla fındık alabilmek için devletin açıkladığı tahmini fındık rekoltesinin üzerinde rekolte açıkladığını; Tarım ve Orman Bakanlığı’na da yeni rekolte sayımı için baskı uyguladığını öne sürdü. Adıgüzel, “Fındıkta fiyatın 1 lira aşağıda şekillenmesi demek, bu ülkeye 650 milyon lira bu yıl için zarar ettirmek demektir. İhracatçılar Birliği'ni uyarıyorum; 1 lira kazanmak için bu ülkenin milyarlarca lirasını uluslararası kartellere peşkeş çekiyorsunuz” dedi.

Mustafa Adıgüzel, fındık rekoltesine ilişkin çelişkili açıklamaları, seçim bölgesi Ordu’da bugün yaptığı bir açıklamayla değerlendirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu yılki tahmini fındık rekoltesini 665 bin ton olarak açıkladığını anımsatan Adıgüzel, Fındık İhracatçıları Birliği’nin, fındık fiyatının düşük tutulmasını sağlamak amacıyla yeni bir rekolte açıklaması yaptığını söyledi. Adıgüzel, “Oturdukları yerden 815 bin ton fındık rekoltesi açıkladılar. Bu edepsizliktir” dedi.

"BİRLİK ULUSLARARASI KARTELLERİN TÜRKİYE'DEKİ TAŞERONU"

Adıgüzel, uluslararası fındık kartellerinin taşeronu olmakla suçladığı Fındık İhracatçıları Birliği’nin, Tarım ve Orman Bakanlığı’na ikinci bir fındık rekoltesi sayımı yapılması için baskı yaptığını öne sürdü. Adıgüzel, şöyle konuştu:

“16 Temmuz 2021 tarihinde Tarım Bakanlığı’na baskı yaparak, ikinci bir rekolte çalışması için talimat verdirdiler. Tarım Bakanlığı, ‘Tekrar bir fındık rekoltesi sayımı yapın’ diyor.

"SİZİN AKLINIZ YOK" 

Bakanlık, içinde kendisinin, devlet kuruluşlarının da olduğu o komisyonun 10 gün önceki raporunu yok sayıyor. 'Tekrar bir çalışma yapın' diyor. Bunu İhracatçılar Birliği’nin talimatıyla yapıyor. Ne zamana kadar? 27 Temmuz’a kadar. Ya sizin aklınız da yok. Şu anda çiftçi bayram sonrası bahçeye girecek. 27 Temmuz’a kadar siz neyi sayacaksınız daha?”

Tarım il müdürlüklerini uyaran Adıgüzel, “Havanın sıcak olmasından dolayı daha önceki sayıma göre daha düşük bir sayım çıkması söz konusu. Buna rağmen daha yüksek bir sayımın altına imza atarsanız iki elimiz yakanızda olacaktır” dedi.

AKP’nin bölge milletvekillerini de konuyla ilgili duyarlı olmaya çağıran Adıgüzel, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“30 lira fiyat açıklayıp ortalıktan kayboldular. Konuşulacak zamanda konuşacaksınız. Ya bugün konuşacaksınız ya da mahşere kadar susacaksınız. Kapalı kapılar arkasına saklanmak yok. İnsan içine çıkamazsınız. Biz Genel Başkan’ımızı 35 lira fiyat açıklaması için bilgilendirmişsek siz de Sayın Erdoğan’ın -tam bu günlerde fındık fiyatını açıklamışken- bir sandalye çekip kapısında oturmak zorundasınız.

Fındıkta fiyatın 1 lira aşağıda şekillenmesi demek, bu ülkeye 650 milyon lira bu yıl için zarar ettirmek demektir. Fındıkta 50 kuruş aşağıda fiyat şekillenmesi demek, Türkiye’ye bir Ordu-Giresun havalimanı kaybettirmek demektir. İhracatçılar Birliği’ni uyarıyorum; 1 lira kazanmak için bu ülkenin milyarlarca lirasını uluslararası kartellere peşkeş çekiyorsunuz.”

Kaynak: anka