Tunceli’de orman yangınları günlerdir devam ediyor. TBMM Çevre Komisyonu ile İklim Araştırma Komisyonu’nun CHP’li üyeleri Tunceli’de 15 gündür devam eden yangın bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Komisyonun CHP sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan “Munzur Vadisi biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu alanlardan bir tanesi. Biz CHP’li vekiller olarak buraya gelmeye, aşağıda akan Munzur’dan burada yanan ormana bir tas su dökmeye geldik” dedi.

Tunceli’de orman yangınları günlerdir devam ediyor. TBMM Çevre Komisyonu ile İklim Araştırma Komisyonu CHP Sözcüsü İzmir Milletvekili Murat Bakan ve Çevre Komisyonu üyesi CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat ile CHP Tunceli Milletvekili Polat Şaroğlu ve Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ile birlikte bugün yangın bölgesine giderek incelemelerde bulundu. Komisyon üyeleri incelemenin ardından basın açıklaması yaptı.

“MARMARİS’TEKİ ORMANLAR BİZİM İÇİN NE KADAR KIYMETLİYSE BU ORMANLAR DA O KADAR KIYMETLİ”

CHP’li Murat Bakan, “Bölgede çok alanda yangın var. Helikopter sayısı çok yetersiz. Yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz, iki helikopter var, bir uçak vardı. O da arıza yapmış. Marmaris’teki ormanlar bizim için ne kadar kıymetliyse bu bölgedeki ormanlar da o kadar kıymetli. Oradaki devlet kurumlarının müdahalesi, ki yetersizdi, burada da fazlasıyla olmalı. Ama aynı yoğunlukta bir müdahaleyi burada görmediğimizi söylemek istiyorum” dedi.

“YANGINLARIN SEBEBİ ‘İKLİM KRİZİ’ DEYİP GEÇMİYORUZ. BU, DEVLETİN SORUMLULUĞUNU AZALTMIYOR”

İklim krizinin devletin sorumluluğunu azaltmayacağını ifade eden Bakan şunları söyledi:

“Yangınların sebebi iklim krizi deyip geçmiyoruz. Devleti yöneten aklın iklim krizinin sonuçlarından haberdar olması ve önlemler alması gerekir. TBMM’de bununla ilgili çalışan iki komisyon maalesef tüm ısrarlarımıza rağmen gelmiyor. Avrupa Orman Yangınları İzleme Komitesi’nin değerlendirmesine göre; 180 bin hektardan bahsediliyor. 250 bin top sahası büyüklüğünde bir alandan bahsediyoruz. Sıcak hava dalgaları, artan sıcaklıklar ve nem oranın düşmesi yangınların hızlanmasına ve artmasına sebep oluyor. Ancak bu, devletin sorumluluğunu azaltmıyor.

Munzur Vadisi biyolojik çeşitliliğin en yüksek olduğu alanlardan bir tanesi. İki bine yakın bitki türünün olduğu, 250-300 civarında bitkinin sadece Anadolu’ya özgü, 30 endemik bitkinin de Munzur bölgesine özgü olduğunu biliyoruz. Fauna açısından çok zengin. Vaşaktan porsuğuna dağ kartalından boz ayısına kadar hayvan çeşitliliği de çok fazla. Biz CHP’li vekiller olarak buraya gelmeye, aşağıda akan Munzur’dan burada yanan ormana bir tas su dökmeye geldik.”

“TÜM ULUSLAR İKLİM KRİZİNE KARŞI ÖNLEMLERİNİ ALIRKEN, BİZİM DEVLETİMİZ CIRCIR BÖCEĞİ GİBİ BEKLEMİŞ”

CHP’li Mahir Polat ise, bu tip yangınları değişen iklim koşulları sebebiyle daha sıkça göreceğimizi belirterek, “İtibar her yere saray kondurmakla olmuyor; doğanı, çevreni, börtünü, böceğini korumakla oluyor. Diğer tüm uluslar iklim krizine, küresel ısınmaya karşı önlemlerini alırken; maalesef bizim devletimiz cırcır böceği gibi beklemiş. Bu yangınlardan sonra kamuoyu baskısıyla, partimizin baskısıyla bir şeyler yapmaya -mış gibi yapmaya çalışıyor” dedi.

“BİR YANGINDAN BİR YANGINA KOŞUYORUZ”

CHP’li Polat Şaroğlu ise yangınların 15 gündür devam ettiğini belirtti, şunları söyledi:

“Bir yangından bir yangına koşuyoruz. Daha önce de çağrı yapmıştık; insan gücüyle gidilemeyeceği, güvenlik alanı ilan edildiği için gönüllülerin de o alana bırakılmadığı, güvenlikten dolayı iş makinalarıyla söndürülemeyeceğini söylemiştik. Çağrımıza cevap verdiler havadan müdahale ile söndürdük. İklim krizinden dolayı yangınlar çoğalacak, havadan müdahale için gerekli araç ve gerecin fazlasıyla temin edilmesi gerekiyor. Yoksa ormanlarımız, canımız, tabiatımız gidecek.”

“BU DOĞA SADECE ÜZERİNDE YAŞAYANLARLA DEĞİL, BU TOPLUM İÇİN KUTSAL BİR DOĞA”

Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise yangınlara ilişkin kamuoyu baskısıyla havadan müdahalenin başladığını aktararak şöyle konuştu:

“Baskıyla burada müdahale sağlandı. Partimizin buraya gelmesiyle, kamuoyunda oluşan baskıyla havadan müdahale başladı. Dün ben buradan video çekmiştim, her taraf yanıyordu, bugün burayı böyle görmek yapılan müdahalenin sonuç verdiğini görmek bizi çok mutlu etti. İlk günden beri, bazen çok hızlı yangınlar çıkıyor en azından devletin müdahale etmekte geciktiği ve geciktirdiği sebepleri bir kenara bırakarak en azından sivil müdahalelerin olduğu küçük lokal noktaları söndürebilirdik. Maalesef izinler verilmedi. Ama havadan müdahale ile nasıl sonuçlar alındığını gördük. Bu doğa sadece üzerinde yaşayanlarla değil, bu toplum için kutsal bir doğa. O yüzden korunmuş bu günlere gelmiş. Bu kutsal doğada bizim buranın halkı defalarca yangın söndürdü, duyarlı, tecrübeli. Profesyonel ekiplere yakın çalışma yürütebiliyoruz. Hem müsaade hem müdahale istiyoruz.”

 

 

Kaynak: anka