TUNCAY TÜRKGÜLÜ

Artvin Hopa’dan CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz öncülüğünde yola çıkan CHP gemisi, Düzce’nin Akçakoca ilçesine ulaştı. Karadeniz, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş ile Akçakoca Balıkçı Barınağı Su Ürünleri Kooperatifini ziyarete etti. Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, “İlk defa balıkçının derdini dinlemeye gelen bir milletvekilleri var diyebilirim” dedi.

CHP Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ve Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Batı Karadeniz’deki Akçakoca’da balıkçılarla buluştu. CHP’li iki milletvekili balıkçıların, dalgıçların ve olta balıkçılarının ve denizcilikle ilgili her kesimin sorunlarını dinledikleri, not aldıklarını belirtti.

“TÜRKİYE'Yİ MİLLET İTTİFAKI’NIN ADAY GÖSTERDİĞİ BİR CUMHURBAŞKANI YÖNETECEK”

Demirtaş, Hopa'dan başlayan yolculuğun Hatay'a kadar devam edeceğine dikkat çekerek şunları söyledi:

“Belki iki, iki buçuk aylık bir periyotta ancak biter diye tahmin ediyoruz. Güzel bir yolculuk diye düşünüyorum. Çünkü balıkçılık sektörü bugüne kadar ihmal edilen bir sektör. Çok fazla Türkiye'nin gündeminde yer edilmeyen ve sorunlarla dolu bir sektör. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde balıkçılığın gitgide genişlemesi gerekirken, daha çok insanı kapsaması gerekirken daralan bir sektör maalesef. Çünkü hak ettiği önemi ve değeri son yıllarda görmemiş bir sektör. Bu anlamda Barış vekilimizin yapmış olduğu bu projeyle birlikte tüm Türkiye'deki balıkçılarımızın sorunlarını bir rapor haline getirecek ve çözüm önerilerini de kamuoyuna deklere edecek ve Cumhuriyet Halk Partisi'nin ana politikası haline gelecek bir rapor oluşturacak. Bu anlamda son derece önemli ve değerli bir çalışma. Yani önümüzdeki süreçte ilk seçimlerde ister erken seçim olsun isterse de zamanın da seçim olsun. Cumhuriyet Halk Partisi, Millet İttifakı ile birlikte iktidara gelecek. Önümüzdeki süreçte Türkiye'yi, Millet İttifakı’nın aday gösterdiği bir Cumhurbaşkanı yönetecek ve böyle bir Cumhurbaşkanı olduğunda da bu rapor hayata geçecek ve biz balıkçılarımızın sorunlarını bu şekilde adım adım çözeceğiz.”

“BALIKÇILIK ÜZERİNE BU ALAKAYI İLK KEZ YAŞIYORUZ”

Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş, 91 yılında kurulan kooperatifin 18 yılından beri yöneticisi olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Şu son zamanda gördüğümüz alakayı, balıkçılık üzerinde gördüğümüz alakayı ilk defa yaşıyoruz. Hiç beklemediğimiz bir şeydi şimdiye kadar. İlk defa balıkçının derdini dinlemeye gelen bir milletvekilleri var diyebilirim. Bu konuyla ilgili inşallah uygun çalışmalar, birebir diyalogla çözebileceğimiz çalışmalar olacağını düşünüyorum. Umut verici bir çalışma. Bizler de bu çalışmaların arkasında, balıkçılık sektörünün önceliği, birincil olmak üzere biz de bu çalışmaların arasında sürekli olarak duracağımızı ifade etmek isterim.”

DENİZ VE YAN SEKTÖRLERİ İLE İLGİLİ AKLA GELEBİLİCEK HER KONU ELE ALINIYOR

Sinop Milletvekili Barış Karadeniz ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu görevi 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda verdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“5 Temmuz'da biz Hopa'dan başladık. Türkiye'de 28 tane kıyısı olan ile gideceğiz. Limanları gezeceğiz, balıkçılarımız gezeceğiz. Sayın başkanımızın dediği gibi sadece balıkçılık sektörü değil çok geniş bir alan. Burada üniversitelerimiz var, su ürünleri fakültelerimiz var, enstitülerimiz var. İşleme fabrikalarımız var, soğuk hava depolarımız var. Tarım İl Müdürlükleri, Sahil Güvenlik Komutanlıkları, dalgıçlar yani aklınıza gelebilecek her türlü deniz ve yan sektörleri ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Ama ilk ana kaynağımız balıkçılarımızın Türkiye’deki hem geçim kaynağı geçimlerinin zorlaşması hem de denizlerimizdeki balık stoklarının azalması ve balıkçılarımızın sahipsiz kalmasıyla alakalı.

TBMM GÜNDEMİNE TAŞINACAK

Yıllardır ben de çocuk yaştan beri balıkçılık yaparım. Sektörün sorunlarını çok iyi bilmemize rağmen bir de sorunları denizlerimizin gerçek sahibi balıkçılarımızdan öğrenmek istedik. Hopa'dan başladığımız süreçte bize öyle bir destek başladı ki Hopa'dan sayın Balıkçılarımız bizi Sinop'a kadar Rize'nin balıkçıları Trabzon'un balıkçıları Sinop’a kadar takip ettiler. Sinop'tan sonra da sizleri bize emanet ettiler. Çok sorun var. Bunları Meclis gündemine taşıyacağız. Ama bu yola başladığımız da Sayın Genel Başkanımızın bu raporu tut derken bize vermiş olduğu görev bu raporu çözüm önerileriyle meclisin kamuoyuna sunmak.

“İKTİDARIMIZDA DENİZCİLİK VE BALIKÇILIK BAKANLIĞI KURACAĞIZ”

Aynı zamanda üç tarafı denizlerle çevrili olan ülkemizde Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı'na iktidarımız da kurmak üzere sizin vermiş olduğunuz yani balıkçılarımızın ve sektörün vermiş olduğu bilgiler çok kıymetli. Çünkü iktidarımızda kuracağımız Denizcilik ve Balıkçılık Bakanlığı sizin söylemleriniz ve raporlarınız doğrultusunda yeni bir yönetmelikle kurulacak. Başardığımız takdirde Samandağ'da sizlerin başarısı olacak. Biz vesile olmuş olacağız, çok önemsiyoruz.  

“EN GÜVENLİ LİMAN BİZ OLACAĞIZ”

Ama balıkçılığımız Türkiye'nin en önemli Türkiye aynı zamanda geçim kaynağı, aynı zamanda gıda olarak en yüksek proteine sahip balığımızı halkın sofrasına sunuyor. Bunlar büyük şeyler. Ben tüm Türkiye tüm ülkemizdeki yaşayan vatandaşlarımıza şunu söylemek istiyorum. Çıktığımız bu yolda bir genç bir kardeşim geldi. Bana dedi ki; ‘Abi size bir slogan ben buldum.’ Buyur dedim; ‘Türkiye'deki balıkçılarımız için en güvenli liman biz olacağız.’ Sonra da gerçekten o kadar hoşuma gitti. Gözlerim doldu. Çünkü istediğim şey buydu. Türkiye ülkemizde yaşayan bu sektörle ilgilenen arkadaşlarımızın en güveneceği liman biz olmak zorundayız. Bunun için gayret gösteriyoruz.”

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

* Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş

* Akçakoca Balıkçı Barınağı Kooperatif Başkanı Mustafa Karakaş

* Sinop Milletvekili Barış Karadeniz

* CHP Heyeti Balıkçıları Ziyaret

Kaynak: anka