CHP Ankara İl Başkanı Ali Hikmet Akıllı, partisinin hazırladığı “Sabıka Holding” başlıklı broşürü dağıtan gençlik kolları üyelerine yapılan gözaltı işlemine ilişkin, “(Savcının) 24 saat içerisinde buna ilişkin toplatma kararını, yasaklama kararını ibraz etmek zorunda. Böyle bir toplatma kararı şu ana kadar yok. Eğer böyle bir toplatma kararı yoksa ve alınamazsa bugün yapılan işlem, artık siyaseten haksızlığı, hukuksuzluğu bir yana suç sayılacak bir işlem haline gelecektir” dedi.

Ali Hikmet Akıllı, bugün Ankara Üniversitesi Cebeci Kampüsü önünde CHP’nin hazırladığı “Sabıka Holding” başlıklı broşürü dağıtan gençlik kolları üyelerine yapılan gözaltı işlemini ANKA Haber Ajansı’na değerlendirdi. Broşüre ilişkin toplatma ya da yasaklama kararı olmadığını belirten Akıllı, şöyle konuştu:

“Bugün Türk siyaseti, maalesef yeni bir yargı müdahalesiyle karşı karşıya kaldı. CHP tarafından hazırlanan bu gördüğünüz, ‘Sabıka Holding’ başlıklı broşür, son günlerde gündemimize sıkça gelen bir ismin, Sezgin Baran Korkmaz isimli şahsın ekonomik ve siyasi faaliyetlerini ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini gözler önüne seren bir broşürdür. Bugün sabah saatlerinde Cebeci Kampüsü önüne bunu dağıtmak üzere giden gençlik kollarımızdan beş kardeşimiz, güvenlik güçlerince gözaltına alındı. Her ne kadar kendileri bunun bir gözaltı işlemi olmadığını söyleseler de hem sağlık muayenesinden geçirilmiş olmaları hem telefonlarının kapatılmış olması hem de en önemlisi rızaları dışında götürülmüş olmaları gösteriyor ki bu açık bir gözaltına alma işlemidir. Arkadaşlarımız, şu anda ifade vermekteler. Yöneltilen suçlama, ‘cumhurbaşkanına hakaret’ ve ‘kamu görevlisine kamu görevinden dolayı hakaret’. Ne bizim ne arkadaşlarımızın ne de CHP’nin kimseye hakaret etmek gibi bir derdi yok. Bizim derdimiz, Türk halkına gerçekleri anlatmak. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Ne bu tür gözaltılar ne davalar ne de mahkumiyetler bizi bu yolumuzdan geri çevirmeye yetmeyecektir.”

“TOPLATMA KARARI YOKSA VE ALINAMAZSA SUÇ SAYILACAK BİR İŞLEM HALİNE GELECEKTİR”

Sorduğumuzda gözaltı gerekçesini, savcılık talimatı söyleniyor. Peki bu talimat nereden geliyor? Söylenene göre, Zonguldak’ta verilmiş bir toplatma kararına dayanıyor ama bugüne kadar ne bize, Ankara örgütüne ne Zonguldak örgütümüze ne de partinin herhangi bir birimine ulaşmış böyle bir toplatma kararı yok. Anlaşılıyor ki savcılık, bunu Ceza Muhakemeleri Kanunu’ndaki gecikmesinde sakınca bulunan hallerdeki yetkisine dayanarak yapıyor. Evet, Cumhuriyet savcısının böyle bir yetkisi var. Suç işlenmesi halinde, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde savcının suç konusu materyali toplatma yetkisi var. Ancak 24 saat içerisinde buna ilişkin toplatma kararını, yasaklama kararını ibraz etmek zorunda. Takip edeceğiz hep birlikte. Böyle bir toplatma kararı şu ana kadar yok. Eğer böyle bir toplatma kararı yoksa ve alınamazsa bugün yapılan işlem, artık siyaseten haksızlığı, hukuksuzluğu bir yana suç sayılacak bir işlem haline gelecektir.”

Kaynak: anka