Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM’de Filistin konusunda hükümeti eleştiren CHP'lilere, "Kaç siyasi partiyi aradınız, ‘bunun önlenmesi konusunda inisiyatif alın’ dediniz” diye seslendi. CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal’e bağlı partileri aradı. Avrupa Sosyalist Enternasyonal de bir kınama yaptı" dedi. Bakan Çavuşoğlu da, "Sayın Kılıçdaroğlu, bu partileri aradıysa da kendisine teşekkür ediyoruz" karşılığını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmaların ardından milletvekillerinin eleştirilerine yanıt verdi.

“POPÜLİZM YAPIP EVİMİZDE OTURMUYORUZ”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Filistin meselesi konusunda Papa’yı aramasına yönelik eleştirileri yanıtlayan Çavuşoğlu, “Sadece Papa’ya değil tüm semavi dinlerin temsilcilerine telefon açıyoruz. Popülizm yapıp evimizde oturmuyoruz. Kolay olmayan bir konunun çözümü konusunda uluslararası hukuk düzeyinde bir çözüm bulmaya çalışıyoruz” dedi.

“YÜZBİNLERCE ÇALIŞANI OLAN ŞİRKETLERİ NİYE CEZALANDIRAYIM”

İsrail ile ticari ilişkilerin kesilmesi yolundaki taleplere karşılık da Çavuşoğlu, “Ülkelerle kötü ilişkiler yaşayabilirsiniz. Siz ticareti devletler arası ticaret mi sanıyorsunuz? Ülkelerde özel şirketler ihracatı yapıyor, üretiyor. Ben onbinlerce, yüzbinlerce çalışanı olan şirketleri niye cezalandırayım” dedi.

“SİZ NİYE İSRAİL’E İNANMAK İSTİYORSUNUZ”

Türkiye'nin terörle mücadelesine işaret eden Çavuşoğlu, “PKK ile Netanyahu kıyaslanır. İkisinin ortak yanı bebek katili, çocuk katili olmasıdır” dedi.

Mavi Marmara olayı ve sonrasında yaşananlara ilişkin muhalefetten gelen eleştirileri de yanıtlayan Çavuşoğlu, muhalefet sıralarından, "Yalan söylüyorsunuz" diye laf atılınca şöyle konuştu:

“O konuda İsrail Başbakanı hem telefonda hem mektupla, burada yalan söylemiyoruz, gerçeği konuşuyoruz, özür diledi. Mektubu gösterelim size. Anlattık size. Vatandaşlara özür de diledi. Ben İsrail’i savunmuyorum. Bu vatandaşlarımız burada aldılar, Cumhurbaşkanımızın sözü havada kalmadı. Özür dilemedi derseniz yanlış söylemiş olursunuz. Yazılı mektubu göndereyim. Siz niye Türkiye Cumhurbaşkanına, Bakanına değil de İsrail’e inanmak istiyorsunuz?” 

İNİSİYATİF TARTIŞMASI

Çavuşoğlu, Filistin’e neden gidilmediğini soran muhalefeti yanıtlarken de "İsrail her yeri kapattığı için gidemedik” dedi.

Çavuşoğlu, “Kaç tane siyasi partiyi aradınız, bunun önlenmesi konusunda inisiyatif alın dediniz” diye sorunca, CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Kemal Kılıçdaroğlu, Sosyalist Enternasyonal’e bağlı partileri aradı. Avrupa Sosyalist Enternasyonal de bir kınama yaptı. Kınamanın bir karşılığı yok” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, “Somut olarak attığımız adımlar hakkında bilgi verdim. Bu işin kolay olmadığını söyledim. Sayın Kılıçdaroğlu, bu partileri aradıysa da kendisine teşekkür ediyoruz. Bu sadece iktidarın sorumluluğunda değil” dedi.

 

Kaynak: anka