CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Malatya’dan Almanya’ya gri pasaportlarla yapılan insan kaçakçılığı için, “Almanya’da bu işe aracılık eden firmanın yöneticileri yargılandı ve cezaya mahkum edildi. Türkiye’de üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen adım atılmadı” dedi.

Utku Çakırözer, Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından gir pasaportlarla Almanya'ya gönderilen ve geri dönmeyerek gündem olan kişiler için, “Hannover’deki bir Türk diplomatının amirlerini ve bakanlığı uyardığı ancak bu uyarılara kulak verilmediği ortaya çıktı. Aynı diplomat bu gelişmeler için ihbarlarda ve suç duyurusunda bulundu ancak diplomatın suç duyurusu takipsizlikle kapatıldı” diye konuştu. CHP milletvekili Çakırözer şunları söyledi:

“Türkiye’den hizmete mahsus, gri pasaportlarla Almanya’ya insan kaçakçılığı dosyasında skandal bir gelişme yaşandı. Malatya Yeşilyurt ilçesinden 45 kişinin gri pasaport verilerek Almanya’ya gönderildiğini fark eden Hannover’deki bir Türk diplomatının amirlerini ve bakanlığı uyardığı, ancak bu uyarılara kulak verilmediği ortaya çıktı. Aynı diplomat bu gelişmeler için ihbarlarda ve suç duyurusunda bulundu, ancak diplomatın suç duyurusu takipsizlikle kapatıldı.

Diplomatın iddialarına göre 45 kişinin anılan tarihlerde Almanya’ya girmediği çok sonra girdiği oraya çıktı. 45 kişi Türkiye’ye dönmezken kullandıkları gri pasaportların İçişleri Bakanlığı’nda tespit edildiği ortaya çıkaran diplomat üstlerini uyardı ancak bu uyarılara kulak verilmedi. Tüm başvuruları takipsizlikle sonuçlandı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Soruşturma Bürosu Savcıları bu iddiaları soyut bularak takipsizlikle sonuçlandırdı. Oysa iddialar arasında bu işe aracılık yapan şirketin Hannover Konsolosluğu’nun çok yakınlarında ofis açtığı yine buradan kaçırılan kişilerin pasaportlarının Türkiye’ye ulaştığı gibi bilgiler vardı. Tüm bu iddialara rağmen diplomatın ifadesi dahi alınmaması, iddialarına konu olan amirlerinin de ifadelerine başvurulmaması Türkiye’de konunun üstünün örtüldüğünü gösteriyor. Almanya’da bu işe aracılık eden firmanın yöneticileri yargılandı ve cezaya mahkum edildi. Türkiye’de üzerinden aylar geçmiş olmasına rağmen adım atılmadı. Meclis’te verdiğimiz soru önergelerine ‘inceleniyor, soruşturuluyor’ deniyor ama ihbarlar, suç duyuruları takipsizlikle sonuçlandırılarak üstü örtülüyor. İtibarımız olan pasaportlarımızla insan kaçakçılığın yapılmasının üstü örtülmemelidir. Bu işin sonuna kadar gidilmelidir. Almanya’ya Devlet Denetle Kurumu müfettiş göndermelidir, diplomatlar dinlenmelidir. Bu konu yargının önüne getirilmeli insan kaçakçılığında kimin rolü varsa; belediye, kaymakam, vali, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı hepsi yargı önünde cezalarını kesmelidir.”

 

Kaynak: anka