AKP, 25 maddelik torba kanun teklifindeki OHAL yetkilerinden bazılarının uzatılmasıyla ilgili iki maddede önemli bir değişikliğe gitti. Muhalefetin eleştirdiği düzenlemede, üç yıllık süre uzatımı bir yıla çekildi. Buna göre; gözaltı ve ek gözaltı süreleri ve kamu görevlilerinin ihracıyla ilgili uygulamalar, üç yıl yerine bir yıl uzatılacak. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Toplumdan gelen talepleri değerlendiren partiyiz, yeniden tartıştık… CHP başta olmak üzere tüm muhalefet ‘AK Parti seçime OHAL ile gitmek istiyor’ dedi. OHAL’i, hain terör örgütü var bu yüzden benzer maddeleri talep ettik. Bir yılın bitiminde bu sorunları geriye bırakmayı ümit ediyorum. Uzatılabilir, uzatılmayabilir, başka bir şey” diye konuştu.

AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, TBMM’de basın toplantısı yaptı. Turan, OHAL ile ilgili, "Olağanüstü hal (OHAL), AK Parti açısından hep zorunlu olarak gündeme gelmiş, özel bir düzenleme, anayasal bir hak" dedi. "TMSF’nin kayyum yetkileri üç yıl daha uzamak zorunda çünkü iş yoğunluğu var. Terörle mücadele kapsamında gözaltı sürelerinin üç yıl daha uzaması teklifini revize ederek bir yıla indiriyoruz. Aynı şekilde kamu personelinin ihracıyla ilgili süre uzatımı üç yıldan bir yıla indirerek revize ediyoruz" diyen Turan'ın konuşmasında dikkat çeken noktalar şöyle:

"2002'DE BÖLGESEL OHAL'İ KALDIRAN BİR PARTİYİZ: Bugün Meclis’imiz tekrar açıldı, Genel Kurul açıldı. Torba yasa diye kamuoyunun ifade ettiği 25 maddelik teklifimize başlıyoruz. Bu 25 madde içerisinde geçen hafta özellikle muhalefetin yoğun ithamlarına maruz kalan, olağanüstü hal diye değerlendirilen üç tane de maddemiz vardı. OHAL AK Parti açısından hep zorunlu olarak gündeme gelmiş, özel bir düzenleme, anayasal bir hak. Biz 2002’de iktidara geldiğimizde bölgesel olan olağanüstü hali kaldıran bir partiyiz. Aynı şekilde darbe girişiminden sonra FETÖ ile mücadele kapsamında yine Meclis’imizin büyük çoğunluğunun destek verdiği olağanüstü hal ilanından sonra ilk fırsatta 2018 yılında bu kanunu, yani olağanüstü hali kaldırmış bir partiyiz. Biz terörle mücadele dahil tüm mücadelemizi ülkemizi büyütmeyi, demokrasimizi genişletmeyi, kanunlar çerçevesinde uluslararası alandaki kriterler çerçevesinde yapmayı prensip edinen bir partiyiz.

TOPLUMDAN GELEN TEPKİLERİ DEĞERLENDİRDİK: Olağanüstü halin gereklilik olduğu, sinsi bir örgütle karşı karşıya kaldığımızı, daha dün mahrem imam adıyla ifade edilen örgüt mensuplarının ifadelerine bağlı olarak yeni tespitler yapıldığını görüyoruz… Toplumdan gelen talepleri değerlendiren partiyiz, yeniden tartıştık, tüm taraflarla anlaşarak şöyle bir karara vardık; TMSF’nin kayyum yetkileri üç yıl daha uzamak zorunda çünkü iş yoğunluğu var. Terörle mücadele kapsamında gözaltı sürelerinin üç yıl daha uzaması teklifini revize ederek bir yıla indiriyoruz. Aynı şekilde kamu personelinin ihracıyla ilgili süre uzatımı üç yıldan bir yıla indirerek revize ediyoruz.

TÜM MUHALEFET 'AKP OHAL İLE SEÇİME GİTMEK İSTİYOR' DEDİ: Bu adımı önemsiyorum, CHP başta olmak üzere tüm muhalefet ‘AK Parti seçime OHAL ile gitmek istiyor’ dedi, biz OHAL’i hain terör örgütü var bu yüzden benzer maddeleri talep ettik. Bir yılın bitiminde bu sorunları geriye bırakmayı ümit ediyorum. Uzatılabilir, uzatılmayabilir, başka bir şey. ‘AK Parti seçimden korkuyor OHAL istiyor’, anlamsız gereksiz amiyane yaklaşımını ortadan kaldırıyor. Bir derdimiz var FETÖ sinsi tek bir unsuru kalmayıncaya kadar mücadelemiz sürecek."

MUHALEFETTEN TEPKİLER YÜKSELMİŞTİ

Terörle Mücadele Kanunu’nda 2018 yılında konulan geçici bir madde ile uygulanan ek gözaltı sürelerinin uygulaması, 31 Temmuz 2021 tarihi itibariyle üç yıl daha uzatılması öngörülüyordu. Muhalefet, “OHAL devam ediyor. AKP 2023 seçimlerine OHAL yasalarıyla girmek istiyor” sözleriyle karşı çıkmıştı. Yapılan değişiklikle, terörle mücadelenin etkin bir şekilde sürdürülebilmesi amacıyla gözaltı sürelerinin ve ek gözaltı sürelerinin getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulanması 31 Temmuz 2021 tarihi itibariyle üç yıl yerine bir yıl daha uzatılması kararlaştırıldı.

Yine teklifle, Terör Örgütleriyle Mücadele kapsamında kamu görevlilerinin görevden uzaklaştırılması, ihracı, rütbelerin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılmaması da 31 Temmuz 2021’den itibaren üç yıl yerine bir yıl uzatılacak.

Ancak, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyım olarak atanmasına ilişkin hüküm 31 Temmuz 2021 tarihinden itibaren üç yıl daha uygulanmasından vazgeçilmedi.

 

Kaynak: anka