CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülen Gençlik ve Spor Bakanlığı 2022 yılı bütçesinde söz alarak Bakan Muharrem Kasapoğlu'na, öğrenim kredisiyle ilgili, "O krediler de sizin cebinizden çıkmıyor sayın Bakan, milletin vergisi onlar. Zaten atmaca gibi faiziyle geri alıyorsunuz, hani karşıydınız siz faize? O zaman kredilerin faizini silsenize" diye çağrı yaptı.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Gençlik ve Spor Bakanlığı'na ait 2022 yılı bütçe kanun teklifi, kesin hesap ve 2020 Sayıştay denetim raporu dün Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun katılımıyla görüşüldü.

Görüşmelerde söz alan CHP Milletvekili Aysu Bankoğlu, üniversite öğrencilerinin barınma sorununa değinirken, “Yurt kapasitesi ayrı, kalitesi ayrı problem ama size göre yurtlar şahane ve kapasite sorunu yok ‘Barınamıyorum’ diyen öğrenciler de zaten terörist tipler. Beni asıl üzen sizin bir Bakan olarak sorun nedir bunu anlamayıp inkâr politikası gütmeniz aslında. Mesela, ben yurt eylemlerindeki arkadaşlarla birkaç gün beraberdim, keşke siz de gitseydiniz ya da Emniyet güçlerini göndermek yerine mesela KYK görevlilerinizi gönderseydiniz, o zaman yurt bulamadığı için kaydını dondurmak zorunda kalan ya da orada burada göçebe yaşamak zorunda kalan öğrencilerin durumunu anlardınız sayın Bakan” diyerek Bakan Kasapoğlu’nu eleştirdi.

“HANİ KARŞIYDINIZ SİZ FAİZE? O ZAMAN KREDİLERİN FAİZİNİ SİLSENİZE”

Bankoğlu, kamu kurumlarına ait boş olan misafirhanelerin yurt olarak tahsis edilebileceğini belirterek, “Yerleştiremediğiniz öğrencilere köstek olmak yerine destek olabilirdiniz. Öğrencileri dinleseydiniz, kaşıkla verip kepçeyle aldığınız 650 lirayla inanın övünmezdiniz, yüzde 50 enflasyonla uçurduğunuz ortamda bunun yetmediğini bilirdiniz çünkü. Ayrıca o krediler de sizin cebinizden çıkmıyor sayın Bakan, milletin vergisi onlar. Zaten atmaca gibi faiziyle geri alıyorsunuz, hani karşıydınız siz faize? O zaman kredilerin faizini silsenize” dedi.

“BİR GÜN KARNINIZI SADECE 19 LİRAYLA DOYURMAYI DENEYİN”

Bankoğlu, “Bir gün karnınızı sadece 19 lirayla doyurmayı deneyin; bakalım, karnınız doyuyor mu? Bir gece dünya standardı dediğiniz yurtlarda kalın, toplantılarınıza da online katılmayı deneyin, bakalım bağlantı sıkıntısı yaşayacak mısınız?” diyerek Bakan Kasapoğlu’na çağrı yaptı.

“SUNUMUNUZDAKİ YATAK KAPASİTESİYLE BİR AY ÖNCE AÇIKLADIĞINIZ KAPASİTE FARKLI”

Sayıştay denetim raporlarına atıf yapan Bankoğlu, “Yurt olmaya elverişsiz apartmanların yurt olarak kiralandığı ve birçoğunda temel güvenlik önlemlerinin eksik olduğu söyleniyor. Bu konuda aldığınız bir önlem var mı? Ne kadar bütçe ayırdınız? Veri meselesi… Sunumunuzdaki yatak kapasitesiyle bir ay önce açıkladığınız kapasite farlı. Zaten artık kimse devlet kaynaklı verilere güvenmiyor ama veri okumak başka bir şey” diye konuştu.

“GENÇLERİ GÖZALTINA ALMAKTAN VAZGEÇMENİZ GEREKİYOR”

Bankoğlu, gençlerin yurtdışına çıkmak istemelerine de değinirken, Bakan Kasapoğlu’na şunları söyledi:

“Araştırmalar, gençlerin yüzde 90’ının torpilsiz iş bulamayacağına inandığını söylüyor ya. Böyle bir ortamda bir Bakanımız çıkıyor ve diyor ki, ‘Kaçmak demeyelim, gençler dünyayı merak ediyor.’ Yine bir inkâr. Halbuki bunun yerine iş imkânları sağlamanız, torpil düzeninden vazgeçmeniz, bir ‘tweet‘ attı diye gençleri gözaltına almaktan vazgeçmeniz gerekiyor. Bu ülkenin Cumhurbaşkanının, Başbakanlarının çoğunluğunun çocuğu yurtdışında değil mi? Neden? Meraktan mı gitmişler gerçekten? Dönmek istiyorlar mı? Merak edip hiç sordunuz mu?”

Kaynak: anka