HABER-KAMERA: KERİM UĞUR

Geçen yıl tarihinin en büyük yangınını yaşayan ve 5 bin hektardan fazla orman varlığını kaybeden İzmir'de örnek bir uygulama yapıldı. İlçenin hakim tepelerine 3'ü optik zoom özellikli 15 kamera koyan Balçova Belediyesi, ormanları 7/24 izlemeye başladı. Balçova'dan Narlıdere, Gaziemir, Karabağlar ve Menderes'e kadar olan bölgeyi gözetleyen belediye, herhangi bir orman yangını durumunda ekipleri bilgilendirecek. Balçova Belediye Başkanı CHP'li Fatma Çalkaya, anlık ve çok kaliteli görüntü imkanı sunan kamera kayıtlarını Orman Müdürlüğü ve Emniyet teşkilatlarıyla da paylaşacaklarını bildirdi.

ANKA Haber Ajansı'na konuşan Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, uygulamayı; orman yangınlarına en kısa sürede müdahale etme imkanı sağlamak amacıyla başlattıklarını söyledi.

Şehir kamera sistemine de entegre edilen bu kameralar sayesinde sadece Balçova’nın değil, komşu ilçeler Narlıdere, Karabağlar, Gaziemir ve Menderes ormanlarının büyük bölümünün de 24 saat gözlem altında olacağını aktaran Başkan Çalkaya, şunları söyledi:

“Burada muazzam bir ekosistem ve doğa var. Sadece ağaçlar değil, bu ormanda yaşayan o kadar büyük bir ekosistem var ki bunları korumak gerekiyor. Özellikle de iklim değişiyor, kuraklık var. Bununla mücadele etmek ve sıkı tedbirler almak gerekiyor. Bunun önemini bilerek böyle bir projeyi hayata geçirdik. Biz ekip arkadaşlarımızla sürekli bu bölgeyi kontrol ediyoruz ama teknolojiyi de kullanmak gerekiyor. İzmir’in belki en küçük ilçesiyiz ama en geniş alt yapı sistemi bizde var. 33 kilometreyi kapsayan fiber altyapımız var. Şu anda 600 kamerayla Balçova’yı gözetebiliyoruz. 600 kamera sayısı, 80 bin nüfuslu ilçe için çok muazzam bir altyapı. Çünkü tüm İzmir genelinde toplam 4200 kamera var. Biz kamera sayımızı gittikçe artırıyoruz. Ormanları korumak için yerel yönetimler olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız.”

Çalkaya, geçen yıl Balçova’da da bir orman yangını çıktığını belirtirken, şöyle konuştu.

“Önemli olan yangın çıktıktan sonra mücadele etmek değil, önleyebilmek. Bizim için bu bölge çok önemli. Yangını büyütmeden söndürebilmek için bu sistemi kurduk. 360 derece dönebilen ve zoom yapabilen, en son teknolojiyi kullandık. Daha önceki sistemi emniyet teşkilatı ile paylaşmıştık. Bu sistemi de emniyet teşkilatımızla paylaşacağız. Onların da denetimi bizim için çok kıymetli. Orman Bölge Müdürlüğü ile de bir görüşme yapacağız. İsterlerse onlara da aynı sistemi verip görüntüleri takip edebilmelerini sağlayacağız.”

Sistem yaklaşık 1 aydır faaliyette olduğunu, şu ana kadar bölgede herhangi bir yangın vakasıyla karşılaşmadıklarını aktaran Başkan Çalkaya, yurttaşlara ise şöyle seslendi:

"Biz yerel yönetimler olarak bu tarz önlemleri alacağız, kontrol edeceğiz. Ama vatandaşlarımıza da çok büyük sorumluluk düşüyor. Dikkatli olmak gerekiyor. Özellikle yangınların birçoğu vatandaşların dikkatsizliği nedeniyle çıkıyor. O yüzden vatandaşında çok duyarlı olması gerekiyor. Ormanlarımız bizim geleceğimiz. El birliği ile korumamız lazım. Bu yüzden hem bizlere hem de vatandaşlara çok büyük sorumluluklar düşüyor." 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

1.VİDEO

BALÇOVA BELEDİYE BAŞKANI FATMA ÇALKAYA RÖPORTAJ

2.VİDEO

BELEDİYE BAŞKANI FATMA ÇALKAYA'DAN DETAY GÖRÜNTÜLER

3.VİDEO

MOBESE MERKEZİNDEN VE ORMANLARDAN DETAY GÖRÜNTÜLER

Kaynak: anka