Eskişehir’de 23 kez yaptığı şikayete rağmen Yalçın Özalpay tarafından öldürülen Ayşe Tuba Arslan’ın istinafa taşınan davasında bugün karar çıkacak. Arslan için istinaf önünde yapılan açıklamada CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Eğer indirim yapılırsa bilsin ki kamuoyu Ayşe Tuba Arslan bir kez daha öldürülmüş olacak” dedi.

Eskişehir'de 23 kez şikayet etmesine rağmen Yalçın Özalpay'ın saldırısı sonucu öldürülen Ayşe Tuba Arslan davası Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nde görülüyor. Savcı mütalaasında Özalpay’ın Arslan’ı satır ve bıçakla 15 kez yaralamasına karşın cinayetin “canavarca hisle” işlenmediği kanaatine vararak, “haksız tahrik indirimi” istedi.

Davanın karar duruşması öncesinde Arslan’ın ailesi, avukatlar, kadın örgütleri ile CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer basın açıklaması yaptı.

“GECEM GÜNDÜZÜM YOK”

Arslan’ın annesi Meral Sondikme, savcının “haksız tahrik indirimi” istemesine tepki göstererek, göz yaşlarını tutamadı. Anne Sondikme, kızının ölümü üzerinden geçen zamanı hatırlatarak, “Gecem gündüzüm belirsiz. Kızım parçalanarak, canavarca hisle öldürüldü. (Katilin) Cezasının hiçbir zaman düşürülmesini istemiyorum” dedi.

“BOŞANMIŞ KADINLARA YANLIŞ GÖZLE BAKILIYOR”

Baba Serdar Arslan ise ilk derece mahkemesinde katil Özalpay’a indirim uygulanmadığını anımsatarak, “Savcı mütalaasında canavarca kelimesini (karardan) kaldırmak istiyor. Zannedersem katil hafifletici sebep arıyor. Bu nasıl olacak bilmiyorum ama bu zihniyet değişmediği sürece kadınlarımızın, kızlarımızın hayatı tehlikede. Bilhassa toplumun boşanmış kadınlara bakış açısı değişik. Bu zihniyet sahibi kişilerin beyinleri başlarında değil uçkurlarında. Boşanmış kadınlarımıza yanlış gözle bakılıyor” diye konuştu.

“HAKSIZ TAHRİK KADIN CİNAYETLERİNDE SIKINTILI BİR KARAR”

Avukat Pınar Çevik Arpacı, ilk derece mahkemesinin kararını olumlu bulduklarını ancak istinaf aşamasında savcının mütalaasını kabul etmediklerini vurgulayarak, Arslan’ın 23 kez yaptığı şikayeti hatırlattı. Avukat Heval Yıldız Karasu da ilk derece mahkemesinin kararının devam etmesi gerektiğini kaydederek, “Eskişehir’deki arkadaşlarımız erkek adalet değil gerçek adalet sloganı atıyorlar. Biz bu mahkemede bunun tartışmasını yapacağız… Haksız tahrikin kadın cinayetlerinde ne kadar sıkıntılı bir kavram olduğunun altını çizeceğiz” dedi.

“ZİHNİYET DEĞİŞMELİ”

CHP’li Taşcıer ise Arslan’ın davasının “kadınların çığlığına sahip çıkmanın davası olduğunu” dile getirerek, İstanbul Sözleşmesi’nin hala yürürlükte olduğunu anımsattı. İstanbul Sözleşmesi’nin haksız tahrik indirimini kabul etmediğini kaydeden Taşcıer, kadın cinayeti davalarında uygulamadaki zihniyetin değişmesi gerektiğini belirterek, “Bu zihniyet var olduğu mühletçe biz ne kadına yönelik şiddetin ne de kadın cinayetlerinin önüne geçeriz” diye konuştu.

CHP’li Çakırözer de Arslan’ın yaptığı 23 başvuruyu anımsatarak, kamu görevlilerinin sorumluluğuna dikkat çekti. Çakırözer, mahkemenin haksız tahrik indirimi uygulamaması gerektiğine vurgu yaparak, “Eğer indirim yapılırsa bilsin ki kamuoyu Ayşe Tuba Arslan bir kez daha öldürülmüş olacak” dedi.

NE OLMUŞTU?

Eskişehir'de yaşayan Ayşe Tuba Arslan 23 kez şikayette bulunduğu Yalçın Özalpay tarafından 11 Ekim 2019 tarihinde saldırıya uğramış, 24 Kasım'da da tedavi görürken hayatını kaybetmişti. Arslan'ın ölümüne ilişkin Eskişehir 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Özalpay'a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verilmişti.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin önüne gelen dosyada, avcı olayda canavarca hisle ve eziyet çektirerek öldürmenin söz konusu olmadığını ve sanık hakkında haksız tahrik indirimi uygulanması gerektiği yolunda bir mütalaa vermişti.

 

Kaynak: anka