TAMER ARDA ERŞİN

Asbest Söküm Uzmanları Derneği (ASUD) Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, İstanbul Fikirtepe’de kentsel dönüşüm kapsamındaki bin 300 binanın asbeste karşı önlem alınmadan yıkıldığını öne sürerek, “Ne yazık ki Türkiye’de ölümü solutmaya devam ediyorlar. Gelecekte ‘asbest suçluları’ olarak yargılanmalarını istemediğimiz başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Dernekleri Federasyonu ve ASUD Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari, 2014 yılında kentsel dönüşümün başladığı İstanbul Fikirtepe ve çevresindeki binaların yıkımı öncesinde asbest ve benzeri tehlikeli madde envanter çalışması yapılıp yapılmadığını İstanbul Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sormuştu. Ensari’ye 18 Mayıs 2018 tarihinde gönderilen yanıtta, “Yıkılacak binaların asbest ve benzeri malzemelerden temizlenmeden ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmemektedir” denilmişti.

Ensari, ANKA Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, İl Müdürlüğü’nün bu açıklamasına karşın Fikirtepe’deki bin 300 binanın önlem alınmadan yıkıldığını belirterek, “Görüyoruz ki Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı asbest kontrolü aldırmadan büyük tehlike oluşturuyor” dedi.

Ensari, Bakanlığın kendilerine verdiği yanıtı anımsatarak, “Yıllardır bakanlığın kendisi ve ilgili belediyeler, derneğimizin uyarılarına aldırmadan kentsel dönüşümün kansere dönüşmesine göz yummaktadır” diye konuştu.

Ensari, asbestte maruz kalmanın tedavisi mümkün olmayan hastalıklara yol açtığını vurgulayarak, “Ne yazık ki Türkiye’de ölümü solutmaya devam ediyorlar. Gelecekte ‘asbest suçluları’ olarak yargılanmalarını istemediğimiz başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere tüm yetkilileri göreve davet ediyoruz” dedi.  

BAKANLIĞA İKİNCİ ASTBEST SORUSU

Esnari, ASUD adına Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yaptığı bilgi edinme başvurusunda şunları belirtti:

“Asbest maruziyeti sonucu hava yoluyla insanların sağlığını riske sokacak ve kanser hastalığına sebebiyet verecek risklerin, yıkım öncesi yapılacak teknik incelemeler sonucu önlenmesi mümkündür. But nedenle yıkım faaliyetinin gerek yıkım çalışanları gerekse yıkım etrafındaki çevre üzerinde asbest maruziyeti yaratmaması için mevzuattaki hukuki ve teknik kurallara uygun bir şekilde yönetilmesi; yıkımı güvenli kılacak koruyucu önlemlerin alınması ve bu konuda çevre ve insan sağlına risk oluşturacak olası aykırı davranışlara izin verilmemesi gerekmektedir. Yıkımına ilgili makamlarca onay verilmiş bir yapıda asbest ve benzeri tehlikeli maddelerin bulunup bulunmadığının belirlenmesi, yıkımda tehlikeli madde maruziyetinin önlenmesi adına sürecin ilk ve en önemli adımını oluşturmaktadır. Yıkılacak binaların asbest ve benzeri malzemelerden temizlenmeden ana yıkıma geçilmesine kesinlikle izin verilmemelidir. Kentsel dönüşüm kapsamında olsun ya da olmasın yıkılacak/yıkılmasına onay verilmiş tüm yapıların yıkılmadan önce ilgili yönetmelikte belirtildiği şekilde asbest ölçme ve numune alma işlemlerinin yaptırılması gerekmektedir. Çalışmalar neticesinde binanın tamamen tehlikeli maddelerden arındırılması halinde yıkımına geçilmesi önem arz etmektedir.

 “ENVANTER ÇALIŞMASI VAR MI”

İstanbul ili Kadıköy ilçesi Fikirtepe ve çevresi 27 Ocak 2014 tarihi itibarıyla kentsel dönüşüm kapsamına alınmış olup, dönemsel olarak eski binaların yıkılmasına devam edilmektedir. Anılan binaların yıkılmadan önce yukarıda bahsedilen asbest ile ilgili ‘asbest ve benzeri tehlikeli madde envanter’ çalışmasının yapılıp yapılmadığı, yapıldı ve tespit edildi ise ilgili yönetmelikler doğrultusunda sökümünün yapılıp, yapılmadığının derneğimiz ile paylaşılmasını arz ederiz.”

Kaynak: anka